Ο Γεραπετρίτης δέχεται τη ροζ ελληνική σημαία μόνο σε ιδιωτική γκαλερί
Διαβάζεται σε 6'Διαφωνίες και σε εσωκομματικό επίπεδο έχει προκαλέσει η απόφαση του Γιώργου Γεραπετρίτη να αποσυρθεί η ροζ σημαία από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
- 19 Δεκεμβρίου 2023 19:36
Τη διαφωνία της με την απόφαση του Γιώργου Γεραπετρίτη να ζητήσει την απόσυρση της ροζ ελληνικής σημαίας -που πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών- φέρεται να εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Πρόκειται για μια κίνηση που έχει επικριθεί εντονότατα -σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο- αφενός γιατί γίνεται λόγος για λογοκρισία στην τέχνη και αφετέρου, γιατί ήρθε μετά την αδικαιολόγητη αντίδραση του κόμματος της “Νίκης” και του Δημήτρη Νατσιού, ύστερα από παρέμβασή του στη Βουλή.
Το τελευταίο “επεισόδιο” ήρθε κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου η Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εξέφρασε τη διαφωνία της με τον ΥΠΕΞ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος της Επιτροπής και πρώην ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του υπουργού, ενώ σημείωσε ότι “η τέχνη δεν μπορεί να λογοκριθεί”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να απάντησε στη Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνοντας κάθετος για την απόσυρση της σημαίας, αφού εκτίθεται… στο προξενείο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να δήλωσε ότι κανένας δεν συζητά θέμα λογοκρισίας της τέχνης. Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν η σημαία ήταν σε οποιαδήποτε ιδιωτική γκαλερί, όμως είναι σε προξενείο, είναι το στενό Ελληνικό κράτος, και ανάμεσα στην αποστολή των διπλωματικών αρχών είναι να αναδεικνύουν τα σύμβολα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, στελέχη του ΥΠΕΞ σημείωναν: “Δεν πρόκειται για ζήτημα ελευθερίας της τέχνης. Θα μπορούσε σε οποιαδήποτε ιδιωτική έκθεση να υπάρχει το συγκεκριμένο. Σε κτήριο του σκληρού πυρήνα του ελληνικού κράτους όμως δεν είναι δυνατόν. Το προξενείο δεν είναι ιδιωτική γκαλερί! Για το ζήτημα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του, δήλωσε: “προφανώς πάντοτε εμείς προστατεύουμε την ελευθερία της τέχνης. Υπάρχουν όμως και πράγματα που είναι πάνω από όλα, είναι ιερά και πάνω από την τέχνη. Η Ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του έθνους και πρέπει να εξαιρείται όλων των υπολοίπων που συζητάμε”.
Οι αντιδράσεις και οι αναφορές σε “ακροδεξιά διολίσθηση”
Είχαν προηγηθεί σφοδρότατες αντιδράσεις από την εντολή του κ. Γεραπετρίτη για απόσυρση της σημαίας.
Η Νέα Αριστερά, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: “Η ακροδεξιά σχολή επιβάλλει μαύρη πολιτική στη χώρα. Μια γυναίκα καλλιτέχνις εκθέτει στη Νέα Υόρκη , στο ελληνικό προξενείο, έργα της για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση των γυναικών. Ανάμεσα στα έργα είναι και η ελληνική σημαία φτιαγμένη από σεντόνια κρεβατιών γυναικών από την Ελλάδα. Η σημαία έχει το ροζ χρώμα. Η νεαρή Ελληνίδα εικαστικός μέσα από τη ροζ σημαία από σεντόνια συμπυκνώνει τη φωνή των Ελληνίδων γυναικών.
Οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο. Η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες.
Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε: “Η τέχνη επιτρέπεται να «παίζει» ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία.
Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα «υποκλινόμενη» -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα.
*Η φωτογραφία από διάσημο έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια. Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της”.
Αντίστοιχα, μέσω κοινής δήλωσης, η υπεύθυνη του ΚΤΕ Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάγια Γρηγοράκου, καθώς και οι τομείς Πολιτισμού και Ισότητας του κόμματος υπογραμμίζουν πως “για εμάς, οι αξίες του συμβόλου της σημαίας για ελευθερία είναι ιερές και απόλυτα συνδεδεμένες με τον αγώνα κάθε ανθρώπου που τις υπερασπίζεται. Όταν, λοιπόν, η τέχνη εμπνέεται από αυτές τις αξίες, όχι μόνο δεν τις απαξιώνει, αλλά τις αναδεικνύει”.
“Η εικαστικός Γεωργία Λαλέ χρησιμοποιεί το σύμβολο της ελληνικής σημαίας μέσα από το πρίσμα της καλλιτεχνικής έκφρασης, δημιουργώντας μια ροζ σημαία για κάθε θύμα γυναικοκτονίας από το 2022, από σεντόνια γυναικών θυμάτων βίας”, σημειώνουν.
Ωστόσο, τονίζουν χαρακτηριστικά, “ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτης, συρόμενος από την ακροδεξιά προσέγγιση του προέδρου της Νίκης, κ. Νατσιού, διεκδικώντας μερίδιο των ακροδεξιών ψηφοφόρων και κολακεύοντας τις ακροδεξιές κοιτίδες του κόμματός του, έδωσε εντολή να αποσυρθεί το συγκεκριμένο έργο”.
“Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε ότι η ισότητα, αλλά και η ελευθερία στην καλλιτεχνική έκφραση είναι αδιαπραγμάτευτες. Στεκόμαστε με συνέπεια απέναντι στην έμφυλη βία με ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως η ίδρυση των δομών για τις γυναίκες θύματα βίας και η διασφάλιση της λειτουργίας τους”, σημειώνουν, ενώ καλούν την κυβέρνηση “να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στα θύματα βίας και να εγκαταλείψει πρακτικές περιορισμού, οι οποίες δε συνάδουν με τη δημοκρατική μας συνείδηση”.
Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε και ο Νάσος Ηλιόπουλος μέσω ανάρτησής του, στην οποία ανέφερε τα εξής: “Η έκθεση της Γεωργίας Λαλέ στο προξενείο στην Νέα Υόρκη έγινε στόχος επιθέσεων από ακροδεξιούς. Ένα έργο που έχει ως στόχο τον σχολιασμό των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας συγκεντρώνει τα πυρά διαφόρων σκοταδιστικών κύκλων.
Ο πρόεδρος της “Νίκης” καταφέρθηκε εναντίον του συγκεκριμένου έργου και ο κ. Γεραπετρίτης δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει να αποσυρθεί από την έκθεση. Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει τα πάντα για νομιμοποιήσει την ακροδεξιά λογική και έρχεται να λειτουργήσει ως ιεροεξεταστές. Προφανώς και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους συντελεστές της έκθεσης, απαιτείται μια ουσιαστική κινητοποίηση ενάντια σε αυτές τις ακροδεξιές πρακτικές που καλύπτει και κανονικοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Καλό θα ήταν αντί να κυνηγάει ένα έργο τέχνης να κάνει κάτι ουσιαστικό για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας”.
Στον απόηχο της εντολής Γεραπετρίτη, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με μια λιτή, αλλά και τόσο “γεμάτη” ανάρτηση στο Facebook, δημοσίευσε εικόνες από 10 σημαίες – έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της ροζ σημαίας της Γεωργίας Λαλέ.
Η απάντηση της Τζόρτζια Λαλέ
Από την πλευρά της, η δημιουργός του έργου τέχνης, Τζόρτζια Λαλέ, θέλησε κι εκείνη να τοποθετηθεί.
Η ίδια έχει αναδημοσιεύσει πολλά μηνύματα υποστήριξης στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram, στον οποίο μάλιστα, κάτω από την ιδιότητά της “καλλιτέχνης”, έγραψε: “Λυπάμαι που η δουλειά μου παρερμηνεύτηκε. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ηρωίδες του αγώνα για ελευθερία και ζωή, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς”.