Ο γρίφος της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Για μία σκληρή αναμέτρηση φαίνεται πως ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με στόχο το διαζύγιο ή έστω τον επαναπροσδιορισμό της «σχέσης» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
- 26 Δεκεμβρίου 2015 07:25
Πρόκειται για μία ταραχώδη συνύπαρξη, καθώς οι σκληρές θέσεις του Ταμείου για θέματα που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό προκαλούν vertigo στην ελληνική πλευρά.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος” και της Κατερίνας Κοκαλιάρη, ακόμα και το θέμα του κουρέματος του χρέους που βάζει στο τραπέζι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως αποτελεί πικρό «δώρο», καθώς συνοδεύεται από ανέφικτα αιτήματα. Την ίδια στιγμή, ο τρόπος που μπαίνει από το Ταμείο το θέμα του χρέους εκτιμάται πως δεν ευνοεί στο να ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς είναι πιο εύκολο να αναζητηθούν τρόποι απομείωσης παρά να περάσει από τα Κοινοβούλια το κούρεμα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως στο Νταβός μπορεί να υπάρξει μία συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Ελληνα πρωθυπουργό, με ανοιχτή την ατζέντα. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «Financial Times» τόνισε ότι τον προβληματίζει «η μη εποικοδομητική στάση του Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα».
Με δεδομένο πως υπάρχουν αρκετοί στην Ευρώπη που επιθυμούν διακαώς τη συμμετοχή του Ταμείου, μια λύση θα μπορούσε να είναι η παραμονή του σε ρόλο παρατηρητή. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να μην υπάρξει χρηματοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη πως τελικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειάστηκαν πολύ λιγότερα χρήματα από το αρχικά προϋπολογισθέν ποσό.
Νέους παίχτες στο παιχνίδι επιθυμεί η Αθήνα
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί διακαώς να μπουν νέοι παίχτες στο παιχνίδι, κάτι που θα επιτρέψει να μοιραστεί η τράπουλα από την αρχή. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή του Ευρωκοινοβουλίου, που με τις εκθέσεις του θα μπορούσε να αποδειχτεί ένας πολύτιμος σύμβουλος. Με δεδομένο πως δεν βάζει λεφτά, αυτό που κυρίως αναζητείται είναι η τοποθέτησή του σε κρίσιμα θέματα που άπτονται του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Δείγματα γραφής. Επίσης θετικά αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο ενεργού συμμετοχής της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έδωσε δείγματα γραφής στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση (σε μία κίνηση που είχε και συμβολική σημασία). Μάλιστα ο Χρ. Παπουτσής και υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας είχαν πρόσφατα επαφές με Έλληνες υπουργούς (όπως ο Γ. Σταθάκης και ο Χρ. Σπίρτζης) για να διερευνηθούν τα περιθώρια «συνεργασίας».
Πρόκειται για ένα άλλο μοντέλο, καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα επιλέγει έναν πιο «αθόρυβο» τρόπο εμπλοκής και έχει ήδη δραστηριοποιηθεί σε 14 χώρες. Στην Ελλάδα οι παρεμβάσεις που έχει σε μια σειρά θεμάτων -ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, ζητήματα που σχετίζονται με τις μεταφορές και τα δίκτυα- αξιολογούνται ως ιδιαίτερα θετικές.
Οι απόψεις ΔΝΤ απείχαν από την ευρωπαϊκή κουλτούρα
Η γραμμή που διαμορφώνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο ως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν αποτέλεσμα των… τραυματικών εμπειριών, που είχε η συναναστροφή με τους εκπροσώπους του Ταμείου στο «κουαρτέτο». Οι απόψεις που διατύπωναν για μια σειρά θεμάτων εκτιμάται πως απείχαν από την ευρωπαϊκή «κουλτούρα» για τις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικό κράτος.
Πηγές που παρακολούθησαν στενά τις διαπραγματεύσεις αναφέρονταν επανειλημμένα στη στάση που τήρησε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου. Μάλιστα έλεγαν με νόημα πως υπήρξαν περιστατικά που αρκούσε ένα βλέμμα της για να υπάρξει υπαναχώρηση και των άλλων συνομιλητών και να χαθεί η όποια πρόοδος.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως συχνά ήταν η εκπρόσωπος του Ταμείου που έπαιρνε την πρωτοβουλία να καλέσει «μίνι συσκέψεις» με τους άλλους εκπροσώπους του κουαρτέτου για να ακολουθηθεί μια πιο πιεστική τακτική.
Εμμονές του Ταμείου στα εργασιακά
Ειδικά στο εργασιακό, η εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ακραία νεοφιλελεύθερες συνταγές και η επαναφορά θεμάτων όπως η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, εκτιμάται πως έχουν ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στις διαπραγματεύσεις. Αλλωστε στις συζητήσεις που έγιναν πριν από τη σύναψη του μνημονίου υπήρξε συμφωνία στο να ακολουθηθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο με βάση όσα ισχύουν και στα άλλα κράτη.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί και η συμβολή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) που στο παρελθόν έχει κάνει θετικές παρεμβάσεις.
Βέβαια τα σχέδια της ελληνικής πλευράς για απεμπλοκή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αντιμετωπίζονται… θερμά από όλους τους εμπλεκόμενους, Από τη μία πλευρά υπάρχει ο Π. Τόμσεν, ο οποίος δεν θέλει να φανεί πως το πρόγραμμα -για το οποίο είχε και την ευθύνη- δεν πέτυχε (με δεδομένο πως διεξάγεται και έρευνα στο Ταμείο για το τι έγινε στην Ελλάδα).
Από την άλλη υπάρχουν ο Β. Σόιμπλε και οι οπαδοί της σκληρής γραμμής, που για τους δικούς τους λόγους θέλουν την παραμονή του Ταμείου. Φαίνεται πως επικρατεί η άποψη πως κάποιος πρέπει να έχει τον ρόλο του «κακού» και να πιέζει διαρκώς για νέα μέτρα.
Πηγή: Έθνος