Ο Καραμανλής παρεμβαίνει για το Σκοπιανό: Η Ντόρα τα είπε όλα για το Βουκουρέστι
Παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού την ημέρα της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας, μέσω του γραφείου του. Παραπέμπει στη χθεσινή ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη για το Βουκουρέστι
- 16 Ιουνίου 2018 11:33
Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σκοπιανό, από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή επισημαίνονται τα εξής: «Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».
Με τον τρόπο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει ξεκάθαρα πως θεωρεί ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό παραβιάζει τη λογική και το κεκτημένο του Βουκουρεστίου.
Υπενθυμίζεται ότι η κ.Μπακογιάννη χθες είχε απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα και τις αναφορές που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στο Βουκουρέστι στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε γιατί η σημερινή συμφωνία για μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια είναι προβληματική, υπενθυμίζοντας τι είχε διαπραγματευθεί το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή στα δύο αυτά ζητήματα.
Η κ.Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή έδωσε μία έντιμη μάχη ουσίας, τονίζοντας όμως ότι επιθυμούσε μία λύση βιώσιμη στο Σκοπιανό και αποκάλυψε ότι δέχθηκε και η ίδια και η κυβέρνηση συνολικά ισχυρές πιέσεις και πλήρωσε το κόστος.
“Ηταν πολύ δύσκολες οι συζητήσεις στο Βουκουρέστι. Και προσωπικα στοχοποιήθηκα και επιθέσεις δέχθηκα στη διεθνή κοινότητα και ό,τι μπορούσε να γίνει για να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση Καραμανλή είχε γίνει. Αντέξαμε όμως, κρατήσαμε ψηλά το κεφάλι”, είπε χαρακτηριστικά.
Η πρώην υπουργός κατηγόρησε ευθέως τον σημερινό πρωθυπουργό ότι δεν κατάλαβε ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι έγινε στο Βουκουρέστι και απάντησε σε όσα είχε δηλώσει ο κ.Τσίπρας στην ΕΡΤ για τη μακεδονική ιθαγένεια:
“Προφανώς ουδέποτε αμφισβήτησα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Άλλωστε, δεν θα ήταν πειστικό. Στην ιθαγένεια, όμως, η πάγια ελληνική θέση, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες μέρες, ήταν ότι έπρεπε να περιγραφεί ως «πολίτες της τάδε χώρας», με το ισχυρό επιχείρημα ότι πρόκειται για πολυπολιτισμική χώρα και η ιθαγένεια οφείλει να εκφράζει όλες τις εθνοτικές ομάδες. Και στη γλώσσα ήμασταν ξεκάθαροι: χαρακτηρισμός που θα συνδέεται με τη νέα ονομασία του κράτους.”
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο κ.Καραμανλής μέσω κύκλων του είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι για εκείνον αυτή ήταν η κόκκινη γραμμή.
Η κ.Μπακογιάννη χθες στη Βουλή σημείωσε επίσης ότι: “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είδε το τυρί και δεν είδε τη φάκα. Επαίρεται ότι με την προτεινόμενη συμφωνία δεν μπορεί πλέον κανείς να ισχυριστεί στα Σκόπια ότι είναι απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάτι που ήταν ανέκαθεν πασιφανές διότι κανείς στη διεθνή κοινότητα που έχει τελειώσει το Δημοτικό δεν αμφέβαλλε ποτέ ότι ο Αλέξανδρος μιλούσε ελληνικά. Αντίθετα, το ιδεολόγημα της Μακεδονίας του Ίλιντεν, το οποίο θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή, η κυβέρνση το νομιμοποιεί με την παρούσα συμφωνία” και επανέλαβε: “Η αλήθεια είναι μία. Αυτή την μάχη δεν την δίναμε για λόγους εντυπωσιασμού αλλά για λόγους ουσίας. Αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος. Κι εσείς τη χαρίσατε έχοντας αποδεχτεί ακόμα και την ονομασία Ίλιντεν. Και όλα αυτά στην καλύτερη δυνατή συγκυρία.”