Ο Κασσελάκης είδε επιτυχία στην απώλεια 336.880 ψήφων

Διαβάζεται σε 5'
Ο Κασσελάκης είδε επιτυχία στην απώλεια 336.880 ψήφων
EUROKINISSI

Διαχείριση ζημιάς με εξωραϊσμό και σκέψεις για εσωκομματικούς αιφνιδιασμούς από την ηγετική ομάδα Κασσελάκη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Με τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει «αποσυρθεί» στις Σπέτσες για μετεκλογική ξεκούραση, αλλά την ηγετική ομάδα να προσπαθεί να σχεδιάσει τη διαχείριση μιας πιθανής εσωκομματικής κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση μετά το 14,7% της κάλπης και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ψήφων. Έως ότου ληφθεί πάντως οποιαδήποτε πρωτοβουλία, η Κουμουνδούρου κινείται στη λογική του… «δεν πάθαμε και τίποτε».

Damage control

Σε μία πρώτη φάση αναμένεται να επιχειρηθεί ένα damage control. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επιχειρήσει να «απομειώσει» το μέγεθος της αποτυχίας στις ευρωεκλογές. Παρά το γεγονός ότι έπεσαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3% ακόμη και σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που είχε συγκεντρώσει μόλις 17,8%, ενώ τεράστια είναι η διαρροή ψήφων σε απόλυτους αριθμούς

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε 336.880 ψήφους συγκριτικά με τον προηγούμενο Ιούνιο και 591.488 συγκριτικά με τον προηγούμενο Μάϊο. Όλα αυτά σε μία εκλογική αναμέτρηση που είχε ως βασικό χαρακτηριστικό ότι «απεγκλωβίστηκαν» από τη Νέα Δημοκρατία πάνω από 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι.

Παρόλα αυτά, απηχώντας προφανώς τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη, η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά εκτίμησε πως «το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των όσων είχαν προηγηθεί. Είναι ένα αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωταγωνιστική δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου και της Αριστεράς».

Στην προσπάθεια αυτή φαίνεται να συμβάλλει και η πλευρά του Νίκου Παππά. Με τον πρώην υπουργό να αναφέρει σε συνέντευξή του πως «είχαμε μία, grosso modo, επανάληψη των βουλευτικών μας ποσοστών, με μία μικρή απώλεια, που μπορεί να εξηγηθεί από τις διασπάσεις και τις εσωτερικές μας αναταραχές. Στις αρχές του χρόνου οι δημοσκοπήσεις μάς έδιναν 9% και 10%, όμως με την οργανωμένη εξωστρέφεια καταφέραμε να διορθώσουμε αυτή την εικόνα, είμαστε το δεύτερο κόμμα».

Το δεύτερο στοιχείο που επικαλείται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο «εσωτερικός εχθρός» αν και δεν είναι εδώ και αρκετούς μήνες… «εσωτερικός». Για τον λόγο αυτό φαίνεται να έχουν «σηκωθεί οι τόνοι» απέναντι στα στελέχη της Νέας Αριστεράς που αποχώρησαν.

Με την ρητορική των «κλεμμένων εδρών» να κυριαρχεί, παρά το γεγονός ότι οι ψήφοι που έλαβε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπονται ακόμη και από τους 36 βουλευτές που διαθέτει σήμερα η κοινοβουλευτική του ομάδα.

Οι επόμενες ημέρες πάντως θα δείξουν αν η έννοια του «εχθρού» θα επεκταθεί και στα στελέχη που παραμένουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα φτάσει έως και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Τα ερωτήματα για Κασσελάκη

Ερώτημα αποτελεί το αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να ξεπεράσει το «σοκ» που προκάλεσε στην βάση του κόμματος το εκλογικό αποτέλεσμα μέσω της αναμονής των εξελίξεων ή μέσω της άμεσης απάντησης.

Με δεδομένο πως ο μέχρι τώρα σχεδιασμός προέβλεπε την δρομολόγηση οργανωτικού συνεδρίου εντός του Οκτωβρίου με τον Στέφανο Κασσελάκη να προϊδεάζει για αλλαγές στην οργανωτική δομή του κόμματος και ανάλογες αλλαγές στην λειτουργία των οργάνων. Δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για καταστατικό συνέδριο εντός του πρώτου 15νθήμερου του Οκτωβρίου. Παράλληλα, οι διαδικασίες αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και της συνεδριακής προετοιμασίες λέγεται ότι θα εκκινήσουν τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.

Η πρώτη καταγεγραμμένη εκλογική αποτυχία της ηγεσίας Κασσελάκη προφανώς δεν αποτελεί παράγοντα ώθησης για σημαντικές οργανωτικές και φυσιογνωμικές αλλαγές στο κόμμα. Όμως, από την άλλη κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει επίσπευση των εξελίξεων. Ακόμη και με αιφνιδιαστικές συνεδριακές διαδικασίες εντός του καλοκαιριού.

Ήδη, πάντως, από το περιβάλλον του προβάλλεται ο «κίνδυνος» ο πρόεδρος του κόμματος να βρεθεί κάτω από ένα καθεστώς άτυπης επιτροπείας. Αφού έτσι ερμηνεύεται το να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την πορεία του κόμματος από τα εκλεγμένα όργανα και όχι αποκλειστικά από τον (επίσης εκλεγμένο) πρόεδρο.

Γρήγορη κίνηση

Έως στιγμής πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας έδειξε να έχει τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά καταθέτοντας στο δημόσιο διάλογο μία συγκεκριμένη πρόταση για την υπέρβαση της κρίσης που εκτιμά πως καταγράφεται συνολικά στο πολιτικό σκηνικό.

Μεταξύ άλλων ο γνωστός εργατολόγος και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την ανάγκη για συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων και την διαμόρφωση προγραμματικής πλατφόρμας από ένα «συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές».

Εκφράζει μάλιστα τη διαφωνίας του με το επικείμενο οργανωτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές, ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα. Στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούν εσωκομματικές διαδικασίες καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων, που όμως δεν θα αφορούν την κοινωνία».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα