Ο Κασσελάκης στο συνέδριο με “τραμπικό” manual
Διαβάζεται σε 4'Η «μιντιακή» επιχείρηση των kasselistas για να μεταμφιεστεί η πολιτική ήττα στην εκλογή συνέδρων σε «δίωξη».
- 05 Νοεμβρίου 2024 06:15
Αντιμέτωπος με μία συντονισμένη προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να παρουσιάσει την πολιτική ήττα που υπέστη στη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων για το Συνέδριο, σε «δίωξη», βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η «επιχείρηση» που φαίνεται να «περνάει» κυρίως από τα social media, αλλά η παρουσία του «έκπτωτου» στα ΜΜΕ αναμένεται να κορυφωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού την Παρασκευή ξεκινά το Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος. Αφήνοντας, όμως, μετέωρο το ερώτημα του αν θα μπορέσει να… τελειώσει.
Ο συσχετισμός
Πραγματική αφετηρία της τακτικής του Στέφανου Κασσελάκη είναι το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις που τον ήθελαν να έχει αισθητά μειοψηφικό ποσοστό στους 3.500 περίπου συνέδρους. Δεδομένο που πρακτικά αποκλείει κάθε δυνατότητα ανατροπής της απόφασης της Κ.Ε. που στις 8 Σεπτεμβρίου αποφάσισε την καθαίρεση Κασσελάκη από την προεδρία. Αντίστοιχα, δεν δίνει τη δυνατότητα αλλαγής των αποφάσεων που ορίζουν τους 4 υποψηφίους πρόεδρους του ΣΥΡΙΖΑ (Σ.Φάμελλος, Π.Πολάκης, Ν.Φαραντούρης και Α.Γκλέτσος).
Σύμφωνα με την έως στιγμής εικόνα, οι δυνάμεις που αποτελούν την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής εκφράζονται από 2/3 των αντιπροσώπων στο Έκτακτο Συνέδριο. Έτσι, ο συσχετισμός διαμορφώνεται περίπου σε 65% έναντι 35%.
Παρόλα αυτά, ο Στέφανος Κασσελάκης σε χθεσινή του τηλεοπτική εμφάνιση επέμεινε πως η πλευρά του έχει επιτύχει την πλειοψηφία στο Συνέδριο. Μια εκτίμηση της οποίας η αξιοπιστία φαίνεται να… «πάσχει». Αφενός γιατί -όπως και κάθε ανάλογη εκτίμηση- δεν μπορεί να αποδειχθεί αφού στις εκλογές κατέβηκαν μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα και όχι «παρατάξεις».
Όμως, στην περίπτωση του περιβάλλοντος Κασσελάκη φαίνεται να υπάρχουν και… «σκαμπανεβάσματα» ως προς τον προσδιορισμό των συνέδρων που επηρεάζει. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά υπήρξαν διαρροές για ποσοστό της τάξης του 69% που όμως τις επόμενες ώρες «έπεσε» στο 56%.
Παράλληλα, η πλευρά Κασσελακη φαίνεται να κινδυνολογεί εντόνως για την έκβαση του Συνεδρίου, αφού ο ίδιος ο έκπτωτος πρόεδρος μίλησε για μεθοδεύσεις την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα μάλλον ασύμβατο για μια πλευρά που υποστηρίζει πως έχει τόσο ξεκάθαρο προβάδισμα.
Ο Παύλος Πολάκης
Μάλιστα, χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, ανέφερε πως τα στοιχεία που παραθέτει ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όπως χαρακτηριστικά είπε «στην Κρήτη, που ξέρω πρόσωπα και πράγματα, τα αποτελέσματα που έδωσε είναι «χιονισμένα», είναι ψεύτικα», σημειώνοντας επίσης ότι ο συσχετισμός των αντιπροσώπων στο συνέδριο είναι σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη και μάλιστα με διαφορά.
Επισήμανε ότι ο στόχος είναι «να δημιουργήσει μια εικόνα ότι έχουν την πλειοψηφία, την οποία προφανώς και δεν την έχει».
Επιπλέον, ο Παύλος Πολάκης μίλησε για υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη που στα social media παρουσίαζαν τον ΣΥΡΙΖΑ «με εικόνες από το πουλί της Χούντας». Εκτιμώντας ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της τοξικότητας στον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στον Στέφανο Κασσελάκη.
Αμφισβητήσεις
Ένα δεύτερο στοιχείο της τακτικής του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται να είναι η προσπάθεια να παρουσιαστούν ως… «ύποπτες» προσυνεδριακές λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ που γίνονται πριν από κάθε συνέδριό του.
Ενδεικτική είναι η κατηγορία που απευθύνεται στην Κουμουνδούρου για καθυστέρηση της δημοσιοποίησης των ονομάτων των συνέδρων. Όπως ανέφεραν στελέχη με μεγάλη εμπειρία από τα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ «ουδέποτε έχει βγει σε 12 ή 24 ώρες ο ακριβής και προσωποποιημένος αριθμός των συνέδρων». Αντιθέτως, η συνήθης -και απαιτητική- διαδικασία στα προηγούμενα συνέδρια ολοκληρώνονταν την πρώτη ημέρα του εκάστοτε συνεδρίου.
Επίσης, αμφισβητεί την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός ακόμη θεσμού που έχει λειτουργήσει στα προηγούμενα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται γι’ αυτό της Επιτροπής Νομιμοποίησης Συνέδρων. Μάλιστα, η εν λόγω επιτροπή θα κληθεί να επιτελέσει τον ρόλο της σε μία περίοδο ακραίας πόλωσης. Με φαινόμενα καταγγελιών μελών του ΣΥΡΙΖΑ προς τα όργανα του κόμματος που φεύγουν της πολιτικής κριτικής και θίγουν ζητήματα ηθικής τάξης αλλά και θέματα οικονομικής διαχείρισης. Επίσης, σε μία περίοδο που προσυνεδριακά καταγγέλθηκαν συνθήκες προπηλακισμών ή και βιαιοπραγιών κατά τη διαδικασία εκλογής συνέδρων.