Ο Κασσελάκης στρώνει το χαλί της κατάργησης του νόμου Τσίπρα για τη διαφάνεια

Διαβάζεται σε 4'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης Nick Paleologos / SOOC

Ο Στέφανος Κασσελάκης προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απάλειψη της διάταξης που απαγορεύει σε αρχηγούς κομμάτων να έχουν εταιρίες στο εξωτερικό.

Οι πολιτικές προϋποθέσεις ώστε να καταργηθεί ο νόμος του Αλέξη Τσίπρα για τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα, που δεν επιτρέπει σε πολιτικούς αρχηγούς (και πολιτικούς εν γένει) να διαθέτουν εταιρίες με έδρα στο εξωτερικό, δημιουργούνται μετά την χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη όπου τον χαρακτήρισε «λάθος».

Θυμίζουμε ότι με βάση τον συγκεκριμένο νόμο που ψηφίστηκε την 1η Ιουνίου του 2016, παρά τις έντονες αντιδράσεις τότε της Νέας Δημοκρατίας, από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό καθεστώς εισαγγελικής έρευνας. Αιτία η παραδοχή του (μετά από δημοσίευμα του NEWS 24/7) ότι είχε στην ιδιοκτησία του εταιρίες με έδρα στο εξωτερικό τουλάχιστον κατά τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Στη χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την κατάργηση του νόμου. Παρά το ότι στην ίδια εκπομπή υποστήριξε ότι πλέον δεν διαθέτει καμία εταιρία στο εξωτερικό, αφού τις έχει μεταβιβάσει.

Υποστήριξε πως «ο νόμος προφανώς ήταν λάθος». Αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αυτός ο νόμος δημιουργήθηκε για να μην βγάζουν Έλληνες πολιτικοί μαύρα έξω, όχι για να υποχρεώνονται οι απόδημοι να φέρουν άσπρα μέσα».

Εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε το γεγονός ότι άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί ακόμη δεν τον έχει…καταργήσει. Όπως χαρακτηριστικά είπε «ο κ. Μητσοτάκης είχε 5 χρόνια να αλλάξει το νόμο» και δεν το έκανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη δεν μπορεί παρά να συνδυαστούν με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός πριν δύο ημέρες σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, εκτιμώντας πως ο συγκεκριμένος νόμος «δεν είχε πολλή λογική».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο ο οποίος δεν επέτρεπε σε πολιτικά πρόσωπα και σε συγγενείς πρώτου βαθμού, στις συζύγους εν προκειμένω, να έχουν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, ούτε καν -όχι off shore εταιρία- εταιρία ευρωπαϊκή. Ένας νόμος ο οποίος δεν είχε πολλή λογική.

Έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Στοχοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ εμένα και τη σύζυγό μου τότε. Προσαρμοστήκαμε στις απαιτήσεις του νόμου αμέσως και τώρα ο νόμος αυτός εξακολουθεί να ισχύει και ο νόμος αυτός αφορά και τον κ. Κασσελάκη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έθεσε θέμα κατάργησης του νόμου. Δεν έκρυψε όμως και την διαφωνία του με την τότε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα.

Τι είχε γίνει το 2016

Αξίζει να θυμίσουμε πως σε εκείνη την συνεδρίαση του Ιουνίου του 2016, όπου προτάθηκε η συγκεκριμένη ρύθμιση, η Νέα Δημοκρατία είχε αποχωρήσει διαμαρτυρόμενη.

Μάλιστα, σε non paper που είχε εκδώσει υποστήριζε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εισάγει «γενική απαγόρευση συμμετοχής σε νόμιμες – επαναλαμβάνουμε εμφατικά – σε νόμιμες εταιρίες της αλλοδαπής, στα πολιτικά πρόσωπα και στους συγγενείς τους» προσθέτοντας πως «δείχνουν την έχθρα τους απέναντι στην επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια»!

Να θυμίσουμε, επίσης, πως την εν λόγω τροποποίηση είχε εισηγηθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Αναφέροντας πως αυτή νομοθετείται «για να μην υπάρχει καμιά σκιά πάνω στο πολιτικό σύστημα».

Είχε σημειώσει μάλιστα χαρακτηριστικά: «Λέμε ότι κανένας πολιτικός δεν θα έχει από δω και στο εξής το δικαίωμα συμμετοχής της εταιρίας, όχι μόνο σε χώρες μη συνεργαζόμενες, εξωχώριες εταιρίες, όπως λέγονται, οι λεγόμενες offshore, αλλά σε καμία εταιρία στο εξωτερικό, οπουδήποτε στον κόσμο, είτε έχει προνομιακό φορολογικό συντελεστή είτε δεν έχει είτε είναι στη μαύρη λίστα είτε δεν είναι. Και αυτό, διότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε ως πολιτικό σύστημα, όχι μόνο ως Κυβέρνηση, άλλη μια πληγή πάνω στο πολιτικό σύστημα».

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει: «Όποιος εκτίθεται στην πολιτική, λοιπόν, είτε ως Βουλευτής είτε ως ασκών εξουσία από τα κυβερνητικά έδρανα είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση, ας έχει τις δραστηριότητές του για όσο εκτίθεται στα κοινά μόνο εντός της επικράτειας. Καθαρές λύσεις, καθαρά λόγια για όλους και ο καθένας ας έρθει αντιμέτωπος με τις ευθύνες του».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα