Ο Κασσελάκης “βρήκε σε τοίχο”

Διαβάζεται σε 3'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

Στιβαρές αντιστάσεις για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε «Κόμμα Ι.Χ» στην Πολιτική Γραμματεία. Πολλά θα ξεκαθαρίσουν στην Κ.Ε. του Σαββάτου.

Να διαχειριστεί ένα στιβαρό εσωκομματικό μέτωπο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καλείται πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης. Αφού η -πρώτη κατά σειρά- προσπάθειά του να προωθήσει τις οργανωτικές αλλαγές για ένα «Κόμμα Ι.Χ», προσέκρουσε στο τείχος που δημιούργησαν τα 7 «κατά» στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Το πώς θα αντιδράσει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί αύριο Σάββατο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή. Αυτά ενώ όλα τα μετεκλογικά δείγματα (από το αποτέλεσμα της κάλπης έως τις πρώτες δημοσκοπήσεις) δείχνουν συνεχή πτώση της εναπομείνασας πολιτικής επιρροής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο στο εσωκομματικό κοινό, όσο και στην κοινωνία.

Το τελευταίο αυτό στοιχείο «φάνηκε» -όπως επισήμαιναν σε συζητήσεις στελέχη- και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο Στέφανος Κασσελάκης έμοιαζε να έχει -έλεγαν- επίγνωση της δεινής θέσης στην οποία τον έχουν οδηγήσει οι επιλογές του. Αν και ουδείς γνωρίζει πως μπορεί να αντιδράσει ένα πρόσωπο με απρόβλεπτη πολιτική συμπεριφορά όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σφοδρή κριτική

Πάντως, η κριτική που ασκήθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία ήταν σφοδρότατη και σε έναν βαθμό ετερόκλητη.

Τα μέλη που έχουν προσυπογράψει το περίφημο «κείμενο των 87» εμφανίστηκαν ουσιαστικά με ενιαίο πολιτικό λόγο. Διαφωνώντας με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, με την μετεκλογική συμπεριφορά του Κασσελάκη και τις αναρτήσεις (ιδίως αυτές για το «μαύρο χρήμα» που αναγκάστηκε να …μαζέψει) αλλά και με τις οργανωτικές επιλογές που προωθούνται.

Διαφορετική κριτική άσκησε ο Παύλος Πολάκης επικεντρώνοντας στην προεκλογική περίοδο, ενώ κριτική σε σημεία άσκησε ακόμη και ο Νίκος Παππάς. Αν και δεν διαφαίνεται πως ο πρώην υπουργός θα σταματήσει να στηρίζει την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αυτό δημιουργεί συνεχή δυσθυμία στα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης INTIME

Απόπειρα διαχείρισης

Εντυπωσιακή σε ένταση ήταν πάντως η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου να διαχειριστεί την επικοινωνιακή εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης. Προσπαθώντας με κάθε τρόπο να «κρύψει» την καταψήφιση της εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη από 7 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας (που πιθανότατα θα ήταν 9 αν δεν έλειπε για λόγους υγείας ο Αλέκος Φλαμπουράρης και δεν είχε παραιτηθεί πριν λίγες ημέρες ο Διονύσης Τεμπονέρας).

Η επικοινωνιακή προσπάθεια φαίνεται να ήταν συμβατή και με την πολιτική προσπάθεια που υπήρξε στο εσωτερικό της Π.Γ. Σε σημείο μάλιστα ώστε μέλος του οργάνου, το οποίο υποστηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, να απευθύνεται στα υπόλοιπα μέλη ισχυριζόμενο ότι… δεν έχουν δικαίωμα να καταψηφίσουν την εισήγηση!

Οι περεταίρω εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καθορισθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Έως στιγμής θεωρείται δεδομένο ότι η πλευρά Κασσελάκη επιμένει στις οργανωτικές αλλαγές προς ένα προσωπο-κεντρικό μοντέλο (μικρά κι αδύναμα όργανα, αρμοδιότητα για «ερμηνεία της βάσης» στον πρόεδρο, “εκπαραθύρωση” στελεχών).

Αν και έχει επιλέξει να μην το κάνει ταχύτατα όπως αρχικά φάνηκε να έχει σχεδιάσει. Αντιθέτως θα απαιτηθούν συνεχείς συνεδριάσεις οργάνων (Κ.Ε και Π.Γ) αρκετές φορές έως το συνέδριο του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα