Ο Κωστής Καρπόζηλος γράφει στο NEWS 24/7 για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ

Διαβάζεται σε 2'
Ο Κωστής Καρπόζηλος
Ο Κωστής Καρπόζηλος ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS

Στην επέτειο των 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση ο Κωστής Καρπόζηλος γράφει στο NEWS 24/7 για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και τον “μεγάλο ελέφαντα στο δωμάτιο του 1974”.

“Η ιστορία της Μεταπολίτευσης δεν είναι μόνο η ιστορία των πολιτικών ανδρών” επισήμανε ο ιστορικός και συγγραφέας, Κωστής Καρπόζηλος, στην πεντηκοστή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την ιστορική εκείνη ημέρα, ο κ. Καρπόζηλος συμμετείχε στο μεγάλο αφιέρωμα του NEWS 24/7, γεμάτο στιγμές και στιγμιότυπα.

“Η νομιμοποίηση του ΚΚΕ τον Σεπτέμβριο του 1974 παρουσιάζεται συχνά -και όλο και εντονότερα- ως μια γενναιόδωρη χειρονομία του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την άρση του διχασμού που είχε κληροδοτήσει ο Εμφύλιος. Σε αυτό το σχήμα, η πορεία προς τη Δημοκρατία είναι το αποτέλεσμα της ωρίμανσης του ιστορικού ηγέτη της ελληνικής Δεξιάς. Η οπτική αυτή αδιαφορεί, συνειδητά, για τον μεγάλο ελέφαντα στο δωμάτιο του 1974: την κοινωνική δυναμική που είχε απελευθερώσει η πτώση της χούντας ανέφερε και πρόσθεσε,

“Η νομιμοποίηση του ΚΚΕ ήταν εντέλει μια προληπτική κίνηση κατευνασμού και σταθεροποίησης της εύθραυστης μετάβασης απέναντι στην ανησυχία ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η επόμενη Πορτογαλία. Η ιστορία της Μεταπολίτευσης δεν είναι μόνο η ιστορία των πολιτικών ανδρών. Είναι πάνω από όλα, η ιστορία των κοινωνικών αγώνων και της διεκδίκησης του εκδημοκρατισμού σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Και η Αριστερά, με όλες της τις αντιφάσεις, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο σε αυτήν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα