Ο ‘μακεδονικός’ πόλεμος της Νέας Δημοκρατίας

Ο ‘μακεδονικός’ πόλεμος της Νέας Δημοκρατίας
Opening of the new headquarters of conservative New Democracy opposition party on Pireos Street in Moschato on Oct. 4, 2016 / 4 , 2016 SOOC

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη των γαλάζιων τομεαρχών. Η αποδόμηση της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση και η αυτοδυναμία

Διάθεση να δώσουν συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχουν ανοίξει με τον Ιβάν Σαββίδη δείχνουν στο Μοσχάτο, καθώς το θέμα συζητήθηκε τόσο κατά την σύσκεψη των γαλάζιων τομεαρχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ και το γραφείο τύπου της ΝΔ χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησε σε υψηλούς τόνους στη συνέντευξη του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για «διαπλοκή που επεκτείνεται με προκλητικό τρόπο».

Για την εν λόγω κόντρα που αναζωπυρώθηκε με αφορμή την τροπολογία της περασμένης Παρασκευής στη βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τα στελέχη του να δώσουν χωρίς ταλαντεύσεις αυτή την αντιπαράθεση συνδέοντας τη με την αντιπολιτευτική δράση της ΝΔ κατά της κυβέρνησης των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου  καθώς εισηγητικά είχε κάνει λόγο για «απαράδεκτες ρυθμίσεις προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων που η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προσεταιριστεί» με σκοπό την παραμονή στην εξουσία, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να επεσήμανε ότι ο κ. Σαββίδης επιδιώκει να εμπλακεί με το χώρο των media «με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ».

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για χαλαρή στάση στην αντιμετώπισή του θέματος από ορισμένα στελέχη του, ιδίως για βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς φέρεται να έκανε λόγο για μάχη στην οποία «πρέπει να είμαστε όλοι μαζί απέναντί του και όχι οι μισοί».

Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ να επιμείνουν στην αποδόμηση της συμφωνίας της κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και να εστιάσουν την κριτική τους στο χαρακτήρα των μέτρων που έρχονται προσπαθώντας παράλληλα να αναδείξουν την πρόταση της ΝΔ.

Στο πνεύμα της ομιλίας Μητσοτάκη ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση» καθώς ο «κ. Τσίπρας, για να μείνει στην εξουσία, συμφώνησε σε ένα τέταρτο Μνημόνιο, που δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια. Διαφορετικό και χειρότερο από τα προηγούμενα. Γιατί, ενώ περιλαμβάνει σκληρά μέτρα λιτότητας, δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για καμία χρηματοδότηση».

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο στη χθεσινή σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε η γραμμή της καταψήφισης του πακέτου της συμφωνίας ενώ απαντητικές σε κάθε σκέψη, που προέρχεται κυρίως από κύκλους των δανειστών, για συναίνεση, ήταν και τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης πως δεσμεύεται από τις συμφωνίες μόνο σε ότι αφορά τους στόχους και όχι τα μέσα για την επίτευξή τους.  

Πάντως ο προβληματισμός στο Μοσχάτο μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εστιάζεται στην απομάκρυνση του ορίζοντα των πρόωρων εκλογών και στο κατά πόσο ο παράγοντας χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ ή κατά των δύο μονομάχων. Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης ζήτησαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ να μην αρκεστεί στην κριτική της για το τέταρτο μνημόνιο και να μη συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από την αυτοδυναμία ως στόχο καθώς θεωρούν ότι σε διαφορετική περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων ελέω και της απλής αναλογικής.

Σ’ αυτή τη φάση πάντως δεν φαίνεται οι τόνοι που υιοθετεί ο κ. Βορίδης να βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη την ηγεσία της κόμματος και μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον Άδωνι Γεωργιάδη να απάντησε πως αυτό που προέχει είναι η ΝΔ να επικεντρωθεί στην κριτική της προς την κυβέρνηση.

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα