Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το “Safe Youth” για τη βία ανηλίκων

Διαβάζεται σε 6'
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη EUROKINISSI

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για την ανήλικη παραβατικότητα. Εξήγγειλε 20.000 προσλήψεις στο δημόσιο και ρύθμιση των κόκκινων δανείων αγροτών. Το μήνυμα για Λίβανo

Έμφαση σε μέτρα για την “καθημερινότητα” και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΔΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στόχος είναι φυσικά η επανασυσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, που παραμένει καθηλωμένη στα ποσοστά των ευρωεκλογών, λίγο πριν τα 50α της γενέθλιας. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μάλιστα στο κλείσιμο της εισήγησης του στην εορταστική εκδήλωση της Παρασκευής στα πρώτα γραφεία της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδικότερα στο υπουργικό την εφαρμογή “Safe Youth” για την προστασία ανηλίκων από παραβατικές συμπεριφορές συνομήλικων τους. Στάθηκε επίσης στα μέτρα για το δημογραφικό και τη ρύθμιση κόκκινων δανείων των αγροτών. Ενώ εξήγγειλε 20.000 προσλήψεις στο δημόσιο για το 2025, με προτεραιότητα στο ΕΣΥ, την Αστυνομία και τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ξεκίνησε όμως την εισήγηση του με ένα σύντομο σχόλιο για τη διάχυση των εχθροπραξιών στο Λίβανο, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

“Η πρώτη μας επιδίωξη είναι η αποκλιμάκωση πριν η σύρραξη γενικευτεί” , τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική αρχών και είναι αξιόπιστος συνομιλητής με όλες τις πλευρές και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. “Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε ταχεία αποκλιμάκωση για να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο ενός γενικευμένου πολέμου στο νότιο Λίβανο”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε ότι οι αρχές είναι σε ετοιμότητα όσον αφορά στους Έλληνες στην περιοχή, έχοντας εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης, αλλά και σε ετοιμότητα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο.

“Με το Safe Youth ένα παιδί θα ειδοποιεί την αστυνομία εάν κινδυνεύει εκτός σχολείου”

Από την ατζέντα του υπουργικού, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδίως στα ζητήματα της “καθημερινότητας”. Τόνισε ότι: “Μας έχει απασχολήσει το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας” και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση συνολικά στις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα έχει δείξει καλά αντανακλαστικά.

Υποστήριξε ότι για αυτό και οι στοχευμένες αλλαγές στην απονομή δικαιοσύνης έχουν αξία και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής ειδικά στους νέους, τη φυλάκιση όσων υποπίπτουν στην ίδια αξιόποινη πράξη επαναλαμβανόμενα, καθώς και στο τέλος στην απαλλαγή κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία, καθώς αυτό θα αποτελεί πλέον μόνο ελαφρυντικό.

“Το ζήτημα της παραβατικότητας σε παιδιά και έφηβους είναι πολυσύνθετο. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια σε καμία περίπτωση ως βασικό πυρήνα ανατροφής”, είπε ο κ.Μητσοτακης και πρόσθεσε: “Έχουμε τη δυνατότητα για πιο αυστηρές ποινές και σε ζητήματα παραμέλησης ανηλίκων”. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο που έχουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά στη σύνδεση της ψηφιακής με την πραγματική βία και το “ψηφιακό αποτύπωμα” του bullying.

“Έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τα παιδιά και τους εφήβους. Η πρωτοβουλία “Stop Bullying” έχει ήδη αγκαλιαστεί. Τα παιδιά νέα μπορούν να μιλήσουν και να καταγγείλουν”, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη εφαρμογή κατά της βίας ανηλίκων. Δεν θέλησε όμως να την αποκαλέσει panic button, αλλά ζήτησε να χρησιμοποιείται ο όρος safe youth. Με αυτή την εφαρμογή, τόνισε ο πρωθυπουργός, ένα παιδί θα μπορεί  να ειδοποιήσει την αστυνομία εάν αισθάνεται ότι κινδυνεύει εκτός σχολείου.

“Ενθαρρυντική η πορεία των δημόσιων οικονομικών, χώρος για περισσότερες δαπάνες υπέρ του πολίτη”

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ατζέντα του σημερινού υπουργικού δίνει μορφή νομοσχεδίων σε ανακοινώσεις της ΔΕΘ για τη στήριξη του εισοδήματος και της οικογένειας, τον προγραμματισμό νέων διορισμών στο δημόσιο και ρυθμίσεις για τους αγρότες, στο πλαισίου του νέου μεσοπρόθεσμου, το οποίο όπως επισήμανε θα αποτελέσει τη βάση του φετινού προϋπολογισμού.

“Στο μεσοπρόθεσμο καταγράφεται μία ενθαρρυντική πορεία για δημόσια οικονομικά της χώρας με σημαντική μείωση του χρέους για την επόμενη τετραετία με σταθερή επίτευξη πρωτογενών”, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός. “Αυτό αφήνει δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένες περισσότερες δαπάνες υπέρ του πολίτη για την επόμενη τετραετία”, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος. “Και αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη της προσπάθειας που κατέβαλε τη χώρα προκειμένου να αφήσουμε πίσω μας για τα καλά τις εποχές των δημοσιονομικών εκτροπών”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τέλος ότι το νέο μεσοπρόθεσμο έχει οροφές δαπανών σε ετήσια βάση, που αποσυνδέονται από την πορεία των εσόδων. “Είναι οροφές που μας επιτρέπουν για τα επόμενα χρόνια να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα μας”, σημείωσε.

Μείωση διοδίων στην Αττική Οδό και στο Μαλιακός- Κλειδί

Ο  πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η Βουλή θα συζητήσει άμεσα τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια. Έκανε λόγο για το υψηλότερο τίμημα στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, 3,7 δισ ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από 2,80 ευρώ στα 2,50 ευρώ. Θα απαλλάσσονται τα οχήματα των πολιτών με αναπηρία”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι: “Η νέα σύμβαση διασφαλίζει την πλήρη συντήρηση και την εύρυθμη λειτουργία της Αττικής Οδού, ακόμη και σε έκτακτες συνθήκες”. 

Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του αντιτίμου κατά 3 ευρώ στο τμήμα Μαλιακός- Κλειδί. “Έτσι επιστρέφεται στην κοινωνία το όφελος που είχε το δημόσιο από την αναχρηματοδότηση του έργου”, είπε και υπενθύμισε ότι η μείωση αυτή θα ισχύσει έως τέλος του 2025.

Δημογραφικό, προσλήψεις στο δημόσιο και μέτρα για αγρότες

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τέλος στο εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό, με τη σύγκλιση των παροχών τριτέκνων με αυτές των πολυτέκνων και πρόσθετες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, ενώ σημείωσε ότι “η πολιτική μας για τη στέγη αφορά πρώτα από όλα τις νέες οικογένειες”. 

Προανήγγειλε για το 2025 σχεδόν 20.000 προσλήψεις στο δημόσιο, με σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημείωσε δε ότι “πρέπει να κάνουμε την καριέρα στις ΕΔ πιο ελκυστική. Δεν αρκούν μόνο τα σύγχρονα οπλικά συστήματα”. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσιάζει “ρύθμιση των κόκκινων – κατακόκκινων- αγροτικών δανείων, που είναι σήμερα σε καθεστώς εκκαθάρισης.” Έκανε δε λόγο για ένα “τολμηρό σχέδιο, που θα απαλλάξει από τα χρέη 40.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς και θα δώσει ανάσα από ένα πρόβλημα που έρχεται από της εποχές της κρίσης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα