Ο Μητσοτάκης δεν αναγνωρίζει τον Παππά ως αρχηγό της αντιπολίτευσης

Διαβάζεται σε 9'
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή EUROKINISSI

Το σαρδάμ του πρωθυπουργού, που του έδωσε αφορμή για το σχόλιο “Το ΠΑΣΟΚ δεν εκσυγχρονίζεται” Δήλωσε για Παππά:. “Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν καταδικασμένο 13-0”

Ολομέτωπη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίθεση προσχεδιασμένη και αναμενόμενη στο πλαίσιο μίας συγκεκριμένης στρατηγικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να επικεντρώνει τα βέλη της στο ΠΑΣΟΚ, που είναι άλλωστε δεύτερο στις δημοσκοπήσεις και όχι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό είναι εξάλλου ότι ο κ.Μητσοτάκης αποχώρησε από την αίθουσα όταν ανέβηκε στο βήμα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππας, για να επιστρέψει την ώρα της ομιλίας του κ.Ανδρουλάκη. Τακτική που επιβεβαίωσε ότι θα ακολουθεί και στη συνέχεια.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα ξεκίνησε τη δευτερολογία του εξηγώντας τη στάση του αυτή και ουσιαστικά δήλωσε ότι δεν αποδέχεται ως “συνομιλητή” τον κ. Παππά, αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

“Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0”

Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Να είμαι σαφής ότι δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του. Και αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλευτικός αυτοσεβασμός. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή τη στάση”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ανέφερε όμως και μία δεύτερη διάσταση πίσω από την επιλογή του αυτή. “Έχουμε να κάνουμε με έναν ‘αρχηγό’ – εντός εισαγωγικών – μεταβατικό. Κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποιου μιλά. Του κ.Κασσελάκη, του κ.Πολάκη, του κ. Φάμελλου, του κ.Φαραντούρη, του κ.Γκλέτσου;” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει αρχηγό και στοιχειώδη βηματισμό θα είμαι εδώ για σωστή θεσμικά αντιπαράθεση. Θα ακολουθήσω την ίδια τακτική ώσπου ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει αρχηγό”.

Η δήλωση Μητσοτάκη πως δεν θα χαριεντίζεται με τον κ. Παππά ερμηνεύθηκε πάντως ως έμμεση αιχμή κατά του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πρόσφατα είχε χαιρετηθεί σε εκδήλωση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο ίδιος ο κ.Παππάς στην απάντηση του σχολίασε μάλιστα ότι η αναφορά αυτή δεν απευθυνόταν στον ίδιο, προσθέτοντας με νόημα απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα: “Το αντιλαμβάνεστε νομίζω κ.Βορίδη”.

“Το ΠΑΣΟΚ έκανε στροφή 360 μοίρες για να καταλήξει στο ίδιο σημείο”

Στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης επικέντρωσε τα βέλη του κατά του κ.Ανδρουλάκη. “Καθώς μιλούσατε σκεφτόμουν ότι ουσιαστικά τίποτε δεν άλλαξε στη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή σας. Ενδεχομένως να ήταν υψηλές οι προσδοκίες μου”, είπε στον κ.Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός και σχολίασε: “Σα να κάνατε ως ΠΑΣΟΚ μία στροφή 360 μοίρες και να καταλήξατε στο ίδιο σημείο που βρισκόσασταν πριν εσωκομματική διαδικασία”.

Ο κ. Μητσοτάκης “κατηγόρησε” τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι: Σε μία συζήτηση για πυρκαγιές εσείς αναλώσατε τα 20 πρώτα λεπτά για διάφορα θέματα και επιχειρώντας να ταυτίσετε τη ΝΔ με την Ακροδεξιά.”

Συνέχισε λέγοντας: “Η ΝΔ έχει μία ξεκάθαρη ιδεολογική τοποθέτηση. Η προσπάθεια σας να παρουσιάσετε την παράταξη μας ως κάτι διαφορετικό αποδοκιμάστηκε από το λαό το 2023. Και σας συνιστώ να μας αντιμετωπίσετε με χαρακτηριστικά που οι ίδιοι επιλέγουμε για τον εαυτό μας. Είμαστε μία κεντροδεξιά προοδευτική δύναμη που θα υπερασπίζεται τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος”.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη διατύπωσε την ευχή “να μπορέσουμε σε κάποιες από μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας να βρουμε κοινό βηματισμό, να συμφωνήσουμε τι συνιστά πρόοδο και τι οπισθοδρόμηση”. Σχολίασε όμως ότι: Το δήθεν προοδευτικό ΠΑΣΟΚ καταψήφισε σημαντικές μεταρρυθμίσεις μόνο και μόνο για να κάνει αντιπολίτευση”.

“Το ΠΑΣΟΚ φοβάμαι ότι δεν εκσυγχρονίζεται”

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έκανε ένα σαρδάμ, το οποίο όμως αξιοποίησε άμεσα για να συνεχίσει να πυροβολεί το ΠΑΣΟΚ. “Αυτή τη στάση επιλέξατε και στο πρώτο νομοσχέδιο μετά την επανεκλογή σας. Φέραμε ένα νομοσχέδιο για εκσυχρονισμό του ΠΑΣΟΚ …συγνώμη του ΑΣΕΠ. Το ΠΑΣΟΚ φοβάμαι ότι δεν εκσυγχρονίζεται”.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι: “Στην προσπάθεια σας να καταστείτε εσείς πόλος απέναντι στην κυβέρνηση έρχεστε να αρνηθείτε μεγάλες αλλαγές. Μετά μην απορείτε γιατί οι προοδευτικοί πολίτες σας γυρίζουν την πλάτη”.

Εκτίμησε ότι το δίλημμα του κ.Ανδρουλάκη είναι εάν όπως του είπε “θα συνεχίσετε ένα στείρο όχι σε όλα ή θα κάνετε μία προσπάθεια να χτίσετε αξιόπιστη εναλλακτική”. Και σχολίασε ότι: “Αυτό που έχω δει μέχρι στιγμής είναι ότι επιμένετε σε αυτή τη γραμμή που με ανάγκασε στο παρελθόν να αποκαλέσω το ΠΑΣΟΚ “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”. Εύχομαι για το καλό της δημοκρατίας μας να διαψευστώ”.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ως ένα πρώτο πιθανό πεδίο συναίνεσης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ την ανάδειξη νέου Συνηγόρου του Πολίτη. “Εδώ και τρεις μήνες προσπαθεί ο Πρόεδρος της Βουλής να βρει πλειοψηφία για νέο Συνήγορο του Πολίτη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε δε ότι η ΝΔ έχει προτείνει ένα πρόσωπο που δεν προέρχεται από το δικό της χώρο, αλλά βρίσκεται πιο κοντά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνών κόμμα έχει προτείνει το στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Δημήτρη Σωτηρόπουλο.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα εμμέσως απείλησε να μειώσει και άλλο την απαιτούμενη πλειοψηφία στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση από τα 3/5 που είναι σήμερα εάν δεν βρεθεί μίνιμουμ συνεννόησης.

“Εγώ δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης”

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι λίγο πολύ όσα πρότεινε το ΠΑΣΟΚ για την πολιτική προστασία, που αποτελούσε και το θέμα της προ ημερησίας, τα υλοποιεί ήδη η κυβέρνηση. Χαρακτήρισε για άλλη μία φορά fake news το ότι καίγονται τα δάση για να μπουν ανεμογεννήτριες. Ενώ απάντησε στον Κυριάκο Βελόπουλο λέγοντας: “Τα δάση ξαναγίνονται, απλά ξαναγίνονται αργά”. 

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η νέα αναφορά Μητσοτάκη περί πατριωτισμού, η οποία φαίνεται ότι είχε πολλαπλούς αποδέκτες εντός και εκτός ΝΔ.

Χαρακτήρισε καταρχήν άχαρη τη συζήτηση περί πατριωτισμού και πρόσθεσε: “Ο  πατριωτισμός δεν είναι έννοια που χρειάζεται να διαφημίζουμε. Είναι στάση ζωής και πολιτικής. Το πόσο πατριώτης είναι κάποιος φαίνεται μέσα από τις δράσεις του”. 

Αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, στη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και στα νησιά, στην “υπεύθυνη εξωτερική πολιτική που θωρακίζει τη τώρα”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μάλιστα: “Εγώ δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης, ούτε προβάλλω τον πατριωτισμό μου ως διαπιστευτήριο στον πολιτικό μου λόγο.” 

Απευθυνόμενος στον κ. Βελόπουλο σχολίασε: “Δεν ξέρω γιατί είδατε στο πρόσωπο σας να καυτηριάζω τους ‘πατριώτες της φακής’ Εγώ δε μίλησα για κανέναν συγκεκριμένα” και πρόσθεσε: “Αλλά θα πω μία άλλη φράση. Πατριωτισμός είναι ο το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων. Σάμουελ Τζόνσον, 19ος αιώνας. Γεμάτη η ιστορία του κόσμου από κάποιους που αγωνίζονται να πείσουν ότι είναι περισσότερο πατριώτες από άλλους”. 

“Η χώρα χρεοκόπησε επί των δικών σας ημερών”

 

Στην τριτολογία του ο κ.Μητσοτάκης ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με το να απαντήσει σε σημεία της δευτερολογίας του κ.Ανδρουλάκη. Όσον αφορά στο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας επικαλέστηκε ότι η κυβέρνηση έχει εξαιρετική συνεργασία με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και πως υπάρχει εκπρόσωπος της περιφέρειας στο φορέα.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα της χρηματοδότησης του κόμματος “Σπαρτιάτες”. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ επειδή “είχε αδυναμίες που θέλουμε να εξετάσουμε” και εκτίμησε ότι τελικά τα δύο κόμματα θα καταφέρουν να έλθουν σε συνεννόηση για θεσμικά ζητήματα.

“Εσείς με το ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσατε διάταξη το 2019 που αποσύνδεε τη χρηματοδότηση κομμάτων από την εκλογική διαδικασία. Και έρχεστε τώρα να το διορθώσετε. Καλώς το κάνετε, αλλά δώστε μας το χρόνο να επανέλθουμε με τροπολογία που θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που έχετε προτείνει”, είπε επίσης πάντα απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ.

Επέμεινε δε στο αίτημα συναίνεσης για εκλογή του Δημήτρη Σωτηρόπουλου του ΕΛΙΑΜΕΠ στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, προαναγγέλοντας ότι θα έρθει σε ψηφοφορία στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών εντός της εβδομάδας.

Αίσθηση προκάλεσε και η επίθεση Μητσοτάκη στο Γιώργο Παπανδρέου και συνολικά στο ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνο για τη χρεοκοπία της χώρας και την υπαγωγή στα μνημόνια.

“Δε θέλω να γυρίσω πίσω ιστορικά στο ποιος έσωσε τη χώρα, ποιος καταδίκασε τη χώρα. Αλλά όταν γυρνάτε στο 2010 η ιστορία θα γράφει ότι η χώρα χρεοκόπησε επί των δικών σας ημερών. Επίσης ότι το 2009 σε αυτη την αίθουσα ψηφίζατε ένα προϋπολογισμό που προέβλεπε αύξηση δαπανών, γιατί λεφτά υπήρχαν. Ο τότε πρόεδρος σας και πρωθυπουργός δεν το είπε απλά εν τη ρύμη του λόγου, το έκανε πράξη και τέσσερις μήνες μετά η χώρα έσκασε στα χέρια του”. 

“Έλα με φόρα, που έλεγε κι η Τσαπανίδου στον Τσίπρα”

Χαρακτήρισε τέλος οξύμωρο να κατηγορεί την κυβέρνηση ο κ.Ανδρουλάκης για αλαζονεία. Δήλωσε ότι “αλαζονικές συμπεριφορές δε θα γίνουν ανεκτές από εμένα”. Συνέχισε λέγοντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: “Έρχεστε εσείς, ως νεοεκλεγείς πρόεδρος με τον ενθουσιασμό των δημοσκοπήσεων, να μας διευκολύνετε να ανοίξει η πόρτα του Μαξίμου και να μπειτε εσείς”. Μάλιστα σχολίασε: “Έλα με φόρα μου θυμίζει,  που έλεγε η Τσαπανίδου στον Τσίπρα”. 

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε απευθυνόμενος στον κ.Ανδρουλάκη: “Αν θα βγουμε εμείς από το Μαξίμου και θα μπείτε εσείς – θεμιτή η φιλοδοξία σας – αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σε τρία χρόνια που θα γίνουν εκλογές. Εδώ θα είμαστε να κάνουμε το λογαριασμό.” 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα