Ο Μητσοτάκης δεν εγκαταλείπει τη στρατηγική της διεύρυνσης
Διαβάζεται σε 5'Παρά τη “γκρίνια” στην ΚΟ της ΝΔ, το Μαξίμου προσπαθεί να πείσει τους γαλάζιους βουλευτές ότι η περίφημη διεύρυνση αποδίδει στις κάλπες, αλλά και να κόψει την ονοματολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- 28 Ιουνίου 2024 06:08
Τα εσωκομματικά νερά στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν ακόμη ηρεμήσει μετά την “επεισοδιακή” συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και το Μαξίμου συνεχίζει το “μασάζ” στους δυσαρεστημένους βουλευτές, ομνύοντας στην περίφημη διεύρυνση, στην οποία άλλωστε επέμεινε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επέμεινε χθες ότι η στρατηγική της διεύρυνσης αποδίδει εκλογικά. Διαμήνυσε έτσι δεν θα εγκαταλειφθεί αυτή η “συνειδητή επιλογή”, η οποία όπως σχολίασε “φαίνεται ότι επικροτείται από τους πολίτες”.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι στελέχη που ήταν πάντα ΝΔ “βρισκόμαστε μαζί με ανθρώπους που ήρθαν να μας βρουν.” Και υπερασπίστηκε τόσο τις επιλογές εξωκοινοβουλευτικών υπουργών όσο και τις “μεταγραφές” στελεχών που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. Σημείωσε ειδικότερα αφενός ότι κριτήριο της επιλογής του πρωθυπουργού είναι η καταλληλότητα κάθε προσώπου για την όποια θέση και αφετέρου ότι υπερισχύουν στην κυβέρνηση τα κοινοβουλευτικά στελέχη.
“Ακούστηκε ότι δεν έχει φύγει ποτέ κανένας εξωκοινοβουλευτικός τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν έχει αποχωρήσει από έναν ανασχηματισμό. Αυτό δεν είναι ακριβές, το αντίθετο συμβαίνει. Έχουν αποχωρήσει 15 στελέχη εξωκοινοβουλευτικά από το 2019 μέχρι σήμερα”, είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας συγκεκριμένα στο Νικήτα Κακλαμάνη.
Επικαλέστηκε μάλιστα ότι στελέχη που αρχικά ήταν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, είτε ανήκαν διαχρονικά στη ΝΔ είτε προσήλθαν επί Κ.Μητσοτάκη σε αυτή, όσοι πολιτευθήκαν στις εκλογές του 2023 τιμήθηκαν από τους ψηφοφόρους της ΝΔ.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στον Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Τάκη Θεοδωρικάκο, το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τη Σοφία Ζαχαράκη, τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Και εκτίμησε πως αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του πρωθυπουργού για “ενοποίηση δυνάμεων” με πρόσωπα από άλλους χώρους τα οποία συντάσσονται με τη ΝΔ, επικροτείται από τους πολίτες.
Οι δεξιοί υπέρμαχοι της διεύρυνσης
Τη στρατηγική της διεύρυνσης ανέλαβαν μάλιστα να υπερασπιστούν στα τηλεοπτικά παράθυρα δύο κορυφαίοι υπουργοί που τοποθετούνται στη δεξιά πτέρυγα, αλλά ήταν όμως και οι δύο μεταγραφές από το ΛΑΟΣ.
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι στην ΚΟ “δεν ετέθη ζήτημα που να αρνείται την πολιτική της διεύρυνσης”. Αλλά ότι όλοι συμφώνησαν ότι είναι μία σωστή πολιτική και μάλιστα ταυτισμένη με τη ΝΔ, η οποία διαχρονικά προσπαθεί να κερδίσει και “ακροατήρια που υπερβαίνουν το παραδοσιακό, σταθερό εκλογικό σώμα της”.
Βέβαια ο κ. Βορίδης προσπέρασε το γεγονός ότι οι βουλευτές που διαφώνησαν με την διεύρυνση επί Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστήριξαν ότι στο παρελθόν αντίστοιχες κινήσεις δεν αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία της ΝΔ, καθώς και ότι τα στελέχη που ήρθαν από άλλους πολιτικούς χώρους, δεν ανέλαβαν κατευθείαν υπουργικά πόστα, αλλά πρώτα υπέστησαν τη βάσανο της ψήφου.
Αλλά και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την άποψη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι “στις εκλογές δεν θα κριθεί το αν η κυβέρνηση πήγε δεξιά, στο κέντρο ή αριστερά, αλλά από το αν μειώθηκαν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, αν ο κόσμος βρήκε δουλειά ή αν θα περιμένει λιγότερες ώρες στα Επείγοντα”.
Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε μάλιστα ότι θα πάει τη Δευτέρα στην εκδήλωση για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη, όπου θα μιλήσουν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Εκδήλωση η οποία έχει προκαλέσει αμηχανία στο Μαξίμου.
“Από εκεί και πέρα εμάς δεν πρόκειται να μας “φάει” η εσωστρέφεια”, υποστήριξε πάντως ο υπουργός Υγείας. Μάλιστα χαρακτήρισε “πολιτικό θαύμα” το γεγονός ότι “στενοχωριόμαστε ενώ κερδίσαμε με 15 μονάδες διαφορά”.
Προεδρολογία εκ δεξιών
Ο κ. Γεωργιάδης τοποθετήθηκε όμως και για τη συζήτηση γύρω από την Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία έχει ανοίξει εσωκομματικά πρόωρα, καθώς στη ΝΔ όλο και περισσότεροι λένε ότι δεν θα πρέπει να προταθεί για δεύτερη θητεία η Κατερίνα Σακκελαροπούλου και ζητούν ένα δεξιό ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.
“Προφανώς θα ήταν άξιοι για τη θέση αυτή ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Υπάρχει έστω και ένας Νεοδημοκράτης που θα τον ρωτήσεις κάτι τέτοιο και θα πει όχι;” απάντησε κληθείς να σχολιάσει τη σχετική ονοματολογία ο υπουργός Υγείας.
Εν τω μεταξύ ο βουλευτής Β Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θόδωρος Καραόγλου, δήλωσε στα Παραπολιτικά FM ευθέως αρνητικός σε μία δεύτερη θητεία Σακελλαρόπουλου. Επικαλέστηκε την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, σε πάρτι για την ψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.
“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να είναι το σύμβολο ενότητας του ελληνικού λαού και θεωρώ ότι αυτό ήταν κάτι που ήταν εντελώς διχαστικό”, υποστήριξε ο κ. Καραόγλου.
Υπενθυμίζεται ότι τον ασκό του Αιόλου της προεδρολογίας είχε ανοίξει πρώτος ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, με δηλώσεις του για δεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και φαίνεται ότι η συζήτηση αυτή δεν θα κλείσει εύκολα παρά τις προσπάθειες του Μαξίμου, που δια του κ.Μαρινάκη διαμήνυσε εκ νέου χθες ότι η ονοματολογία είνα πρόωρη και δεν οδηγεί κάπου, ζητώντας να σταματήσουν οι σχετικές δηλώσεις.