Ο Μητσοτάκης δεν πάει ΔΕΘ, “παίζει” με αποζημιώσεις και ρίχνει το μπαλάκι στην αυτοδιοίκηση
Περιοδεία στη Θεσσαλία αντί ΔΕΘ, για τον πρωθυπουργό λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή και σε δήμους- περιφέρειες.
- 07 Σεπτεμβρίου 2023 13:31
Την αναβολή της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, λόγω της κακοκαιρίας Daniel, ανακοίνωσε και επίσημα στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο η τελική ημερομηνία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Σημειωτέον ότι αύριο ο πρωθυπουργός επρόκειτο να επισκεφθεί τον πυρόπληκτο Έβρο.
Αντί λοιπόν για τη Θεσσαλονίκη, ο κ.Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο, θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Σκοπός είναι όπως είπε ο κ. Μαρινάκης: “Να ενημερωθεί για τις καταστροφές, να πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές και να ενημερωθεί για τις ανάγκες και διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης. Αυτό προέχει αυτή τη στιγμή και εκεί είναι προσανατολισμένος όλος ο κρατικός μηχανισμός.”
Η κυβέρνηση επομένως εστιάζει ήδη στις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ επικαλείται για άλλη μία φορά την κλιματική αλλαγή και “καρφώνει” εμμέσως πλην σαφώς περιφέρειες και δήμους γιατί δεν έκαναν αντιπλημμυρικά έργα.
“Μια από τις βασικές αιτίες της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και στον Έβρο είναι και η διαδικασία αποκατάστασης. Η χώρα μας έχει νέα εντελώς πολιτική, με άλλες ταχύτητες καταγραφής των ζημιών. Από την πρώτη στιγμή γίνεται καταγραφή και υπάρχει άλλη διαδικασία προσωρινής και άμεσης αποζημίωσης. Όπως στον Ιανό, όπως στις πυρκαγιές, όπως σε όλες τις φυσικές καταστροφές να είναι σίγουροι οι πολίτες ότι δεν θα μείνει κανείς αβοήθητος. Θα γίνει άμεση καταγραφή και άμεση διαδικασία αποκατάστασης“, είπε ο κ. Μαρινάκης.
Ερωτηθείς εάν ο κ. Μητσοτάκης, όταν τελικά πάει στη ΔΕΘ, θα ανακοινώσει και δραστικές αλλαγές στην Πολιτική Προστασια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατά την προ ημερησίας για τις πυρκαγιές, ενώ δήλωσε ότι στη “νέα παγκόσμια πραγματικότητα” της κλιματικής αλλαγής η κυβέρνηση προσαρμόζει τις δράσεις της. Επικαλέστηκε δε χαρακτηριστικά ότι “έπεσε σε 12 ώρες στην Αττική όσο νερό πέφτει σε δύο – τρία χρόνια”.
Ο κ. Μαρινάκης υπερασπίστηκε το “κράτος 112, όπως λέει μία μειοψηφία ειρωνικά”, επισημαίνοντας ότι στη Γερμανία μετά απο τις φονικές πλημμύρες πριν από δύο χρόνια κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία αντίστοιχου συστήματος. Δήλωσε πάντως ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της πολιτείας δεν περιορίζεται στο 112.
Στο ερώτημα για ενδεχόμενες ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με νόημα:
“Όλοι έχουν την ευθύνη και το ρόλο που τους αναλογεί. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είμαστε σε φάση αυτή την ημέρα να αποδώσουμε προσωποπαγώς ευθύνες, ούτε να βάλουμε σε ένα τσουβάλι δημάρχους και περιφερειάρχες. Άπαντες αξιολογούνται και, στην περίπτωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολύ σύντομα στις δημοτικές εκλογές”.
Ερωτηθείς δε εάν η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τις επιδόσεις δήμων και περιφερειών στα αντιπλημμυρικά έργα και εάν θα τις συνδέσει με τη χρηματοδότηση τους όπως έχει προαναγγείλει και όσον αφορά στα αντιπυρικά, ο κ. Μαρινάκης: “Είναι αλήθεια ότι λόγω της νέας πραγματικότητας δόθηκαν περισσότερα χρήματα για αυτές τις διαδικασίες. Είναι δεδομένο πως ό,τι έχει απαντηθεί από τον πρωθυπουργό για τις πυρκαγιές ισχύει και για πλημμύρες”.
Ο κ. Μαρινάκης διαφώνησε με τις κατηγορίες πως η κυβέρνηση σήκωσε τα χέρια ψηλά. Υποστήριξε ότι επρόκειται για το δυσκολότερο καλοκαίρι από πλευράς επικινδυνότητας για πυρκαγιές με βάση τα επίσημα στοιχεία, επικαλούμενος την κλιματική αλλαγή και τις εικόνες από ακραία φαινόμενα σε όλο τον κόσμο. Επικαλέστηκε επίσης ότι: “Ενα άλλο έντονο φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο ποτέ στη χώρα μας είναι εν εξελίξει” και δήλωσε: “Οφείλουμε να είμαστε και είμαστε πάνω από καθε πρόβλημα, με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής”.
Ο κ. Μαρινάκης εξήγησε επίσης ότι: “Τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσέγγισης των πλημμυρισμένων περιοχών λόγω των κεραυνών που προκαλεί η καταιγίδα Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να πούμε ότι αν και είναι όλα άμεσα διαθέσιμα για αυτές τις δυόμισι μέρες που επικρατούν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αδύνατο μέχρι να δοθεί η σχετική άδεια να πετάξουν.”
Ανέφερε δε ότι: “Τα πυροσβεστικά οχήματα λόγω της μεγάλης στάθμης νερού είναι δύσκολο να προσεγγίσουν γι’ αυτό οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 8ης ΕΜΑΚ προσπαθούν με λέμβους να διασχίσουν τα λιμνάζοντα νερά και να επιχειρήσουν.”
Σημείωσε επίσης ότι: “Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από σήμερα το απόγευμα και να μειωθεί η στάθμη των υδάτων, τα οποία σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας υπερβαίνουν τα δύο μέτρα, ώστε να υπάρχει ευκολότερη δυνατότητα επέμβασης των Σωμάτων Ασφαλείας.”
Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, και τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Ενημερώνεται για την εξέλιξη του φαινομένου, τις ζημιές που έχουν σημειωθεί σε περιουσίες, την αποτίμηση των πλημμυρικών φαινομένων και την δράση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.
Με απόφαση του πρωθυπουργού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα στήνεται συντονιστικό κέντρο όπου θα βρίσκονται οι συναρμόδιοι υπουργοί (που είτε είναι ήδη είτε μεταβαίνουν στην περιοχή), στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ κλπ).
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.