Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Αυγενάκη από την ΚΟ της ΝΔ μετά τα νταηλίκια στο αεροδρόμιο

Διαβάζεται σε 5'
Λευτέρης Αυγενάκης
Λευτέρης Αυγενάκης EUROKINISSI

Στην επιτροπή δεοντολογίας με αίτημα διαγραφής από την ΚΟ της ΝΔ παραπέμφθηκε από τον Μητσοτάκη ο Αυγενάκης μετά το επεισόδιο με υπάλληλο αεροπορικής εταιρείας στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά το περιστατικό βίας, κατά το οποίο ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, φαίνεται να χειροδικεί σε υπάλληλο αεροπορικής εταιρείας στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε τον κ. Αυγενάκη στην επιτροπή δεοντολογίας της ΝΔ με αίτημα τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

Μετά την παροχή εξηγήσεων η επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει και τυπικά την εισήγηση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ.

Ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο πως ο κ. Αυγενάκης δεν θα μπορεί να λαμβάνει μέρος σε συνεδριάσεις της Βουλής ως πειθαρχικό κοινοβουλευτικό μέτρο για ένα διάστημα. 

Πριν το “διαζύγιο” με τη ΝΔ, το οποίο επί της ουσίας ήταν θέμα χρόνου, ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε κληθεί για εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, και στη συνέχεια από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Αυγενάκης: Απόλυτα σεβαστή η απόφαση

Μετά τη διαγραφή του, ο κ. Αυγενάκης σε ανάρτησή του χαρακτήρισε την απόφαση απολύτως σεβαστή, υποστηρίζοντας πως «θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας».

«Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου από την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή. Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη. Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος. Ανήκω στη Νεα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας».

Το χρονικό της χειροδικίας του Αυγενάκη

Όλα ξεκίνησαν μετά από σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ) στην οποία καταγγέλθηκε το περιστατικό βιαιοπραγίας από τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το περιστατικό έλαβε χώρα πριν από λίγα 24ωρα σε πύλη εξόδου. Όπως αναφέρεται, ο πρώην υπουργός μπέρδεψε τις πύλες, με αποτέλεσμα να κλείσει η πτήση. Είχαν προηγηθεί τρεις αναγγελίες με το ονοματεπώνυμο του πρώην υπουργού, χωρίς ο ίδιος να εμφανιστεί.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο πρώην υπουργός ταξίδευε από την Αθήνα σε έναν από τους νομούς της Κρήτης. Με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση εμφανίστηκε τελικά στους εργαζόμενους του αεροδρομίου και άρχισε να φωνάζει. Το πράγμα ξέφυγε όταν ο πρώην υπουργός χτύπησε με την άκρη του κινητού του στο κεφάλι μέλος του προσωπικού του αεροδρομίου, το οποίο μάλιστα έπεσε λιπόθυμο από το χτύπημα στο γκισέ ελέγχου των εισιτηρίων, με τους υπόλοιπους υπαλλήλους να προσφεύγουν στη συνδρομή της αστυνομίας.

Στην εν λόγω ανακοίνωση δεν κατονομαζόταν ο πρώην υπουργός, το περιστατικό ωστόσο πήρε γρήγορα διαστάσεις, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από το Voice News, το οποίο έδειχνε τον κ. Αυγενάκη να επιτίθεται στον υπάλληλο του αεροδρομίου.

Θέλοντας να “σώσει οτιδήποτε αν σώζεται” ο Λευτέρης Αυγενάκης, το πρωί της Τετάρτης ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα κείμενο στο οποίο έκανε λόγο για υπερβολές και ανακρίβειες σχετικά με το περιστατικό ζητώντας παράλληλα “συγγνώμη”. Ωστόσο, λίγο αργότερα η ανάρτηση δεν ήταν πλέον διαθέσιμη.

Λίγο αργότερα ο πρώην υπουργός επανήλθε με νέα ανάρτηση, στην οποία ουσιαστικά ζητούσε… μισή συγγνώμη, κάνοντας λόγο για υπερβολές και ανακρίβειες.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ

Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρώην υπουργός (υπενθυμίζεται ότι έμεινε εκτός κυβέρνησης στον πρόσφατο ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές) είχε κληθεί για εξηγήσεις καταρχήν από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, και στη συνέχεια από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Καθώς πάντως ο κ. Αυγενάκης ήταν Κρήτη, έπρεπε πρώτα να επιστρέψει Αθήνα. Ο πρώην υπουργός πήγε στη Βουλή και αποχώρησε χωρίς δηλώσεις μετά τη συνάντηση με Καλαφάτη.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δε, δέχτηκε εισηγήσεις για διαγραφή του κ.Αυγενάκη.

Σημειώνεται πως το επεισόδιο προκάλεσε ευρύτερα αμηχανία και δυσφορία στη ΝΔ και την κυβέρνηση. Την ώρα που το αποκαλυπτικό βίντεο έβγαινε στη δημοσιότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης βρισκόταν στον αέρα του τηλεοπτικού σταθμού Ant1, και προανήγγειλε ότι ο κ.Αυγενάκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό.

“Περιπτώσεις συμπεριφορών πρώτον κρίνονται ακαριαία πολλές φορές και δεύτερον λογικές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» στην Κυβέρνηση αυτή δεν είναι αποδεκτές. Και νομίζω ότι το έχετε δει σε πάρα πολλές περιπτώσεις”, δήλωσε νωρίτερα ο κ.Μαρινάκης, αποφεύγοντας όμως να προεξοφλήσει τη διαγραφή του βουλευτή.

Και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σχολίασε (ΣΚΑΪ) ότι: “Αυτές οι λογικές τύπου ‘ξέρεις ποιος είμαι εγώ’ δεν έχουν θέση στη ΝΔ.” 

Υποστήριξε πάντως ότι τιμά τον κ.Αυγενάκη το γεγονός ότι ζήτησε συγνώμη, αλλά πρόσθεσε ότι: “Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα μιλά από μόνη της”. Ενώ ερωτηθείς εάν ο κ.Αυγενάκης πρέπει να παραιτηθεί από βουλευτής απάντησε με νόημα: “Δεν θα το κρίνω εγώ”. 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν τη συμπεριφορά Αυγενάκη και ζητούσαν την αποπομπή του. 

Με μια σειρά ανακοινώσεων, τα κόμματα κατηγορούσαν τον κ. Αυγενάκη για υποκρισία μέσα από τη συγγνώμη, ενώ ζητούσαν και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό τη διαγραφή του πρώην υπουργού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα