Ο Μητσοτάκης δίνει συμβουλές στους… ανέργους

Ο Μητσοτάκης δίνει συμβουλές στους… ανέργους
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση “Ημέρες Καριέρας” της ΔΥΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στην εκδήλωση “Ημέρες Καριέρας” της ΔΥΠΑ συμμετείχε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μεγάλες επιτυχίες στην αγορά εργασίας και δίνοντας συμβουλές σε ανέργους και εργοδότες.

Ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της κυβέρνησης αξιολόγησε τα τεκταινόμενα στην αγορά εργασίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση “Ημέρες Καριέρας” της ΔΥΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εκσυγχρόνισε έναν οργανισμό που είχε πολλές αγκυλώσεις ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, η οποία εξελίσσεται ταχύτατα.

Τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση δεν αφορούν επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, αλλά θέσεις εργασίας στην ελεύθερη αγορά. Εκτίμησε επίσης ότι μπορεί να βοηθήσουν όσους “δεν ξέρουν τα μέσα και τα έξω της αγοράς εργασίας”.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία των Ημερών Καριέρας, δεδομένου ότι έχουν συμμετάσχει πάνω από 700 επιχειρήσεις, με συνολικά 18.000 προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Εκτίμησε ότι αυτό σημαίνει πως οι ίδιες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν αξία, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί η καχυποψία των ίδιων των εργαζομένων. Υποστήριξε επίσης ότι οι ενδιαφερόμενο για εργασία πρέπει να δουν αυτή τη διαδικασία και ολίγον εκπαιδευτικά, σημειώνοντας ότι μπορεί να διαπιστώσουν κατά τη διαδικασία ότι υπάρχουν άλλες ευκαιρίες εργασίας που δεν είχαν αξιολογήσει, αλλά και να μάθουν πως να προβάλλουν τον εαυτό τους καλύτερα σε μία συνέντευξη για μία θέση εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι πρέπει αυτή η “εκπαίδευση” να προσφέρεται και διαδικτυακά ενώ τόνισε ότι το βιογραφικό έχει πολύ μεγάλη αξία για την εύρεση εργασίας.

“Θυμάμαι όταν έφτιαξα για πρώτη φορά το βιογραφικό μου στα 22 μου, όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο και έπρεπε να βρω δουλειά. Το βιογραφικό πρέπει να είναι τυποποιημένο. Αν υπάρχει λάθος στο βιογραφικό, ένας έμπειρος HR manager θα το δει αμέσως. Αν υπάρχει μία ανακρίβεια, πας να πουλήσεις τον εαυτό σου πάνω, πάλι θα το καταλάβει. Πρέπει να πεις την αλήθεια διότι αν δεν πεις την αλήθεια εκ των πραγμάτων θα βγει. Πρέπει να ξέρεις πώς να σταθείς σε μία συνέντευξη” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις ιστορίες των ατόμων που μετείχαν στην εκδήλωση καθώς βρήκαν δουλειά μέσω του προγράμματος ως την “καλύτερη ζωντανή διαφήμιση ότι ο θεσμός αυτός δουλεύει”. Τόνισε ότι οι Ημέρες Καριέρας είναι ένα μικρό μέρος μόνο των δράσεων της ΔΥΠΑ. Ανέφερε ότι όπως είπε και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, υπάρχουν πάρα πολλές επιδοτούμενες θέσεις εργασίας οι οποίες θα βγουν το επόμενο διάστημα, κοντά στις 200.000, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το καινούργιο ΕΣΠΑ.

“Δεν το κρύβουμε ότι στόχος μας είναι να ρίξουμε την ανεργία 10% κάποια στιγμή το 2024. Θεωρώ ότι είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός και πιστεύω ότι το επόμενο μεγάλο μέτωπο που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στην αγορά εργασίας αφορά δύο πτυχές: Το πρώτο είναι πως θα καλύψουμε ανάγκες σε γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως ο τουρισμός όπου ήδη βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα εξεύρεσης δυναμικού. Και αυτό ενδεχομένως έχει να κάνει με τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση, που είναι η επανακατάρτιση και η απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων σε μία αγορά εργασίας που αλλάζει συνέχεια. Και στον τομέα αυτό υπάρχουν πολλά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η κατάρτιση πρέπει να πιστοποιείται. Δήλωσε επίσης ότι: “Θέλουμε ανέργους που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ όχι για να βγάλουν κάρτα ανεργίας και να παραμείνουν άνεργοι, αλλά για να μπουν στην αγορά εργασίας”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα: “Έχω μία ιστορική σχέση με τον ΟΑΕΔ, καθώς το πρώτο μου ένσημο στην Ελλάδα το κόλλησα το 1991 εργαζόμενος στον ΟΑΕΔ ένα καλοκαίρι”.

Ο κ.Μητσοτάκης κλείνοντας τόνισε: “Δεν υπάρχει μεγαλύτερη μορφή αδικίας και κοινωνικής ανισότητας από την ανεργία και ειδικά την μακροχρόνια ανεργία. Αν μιλάμε για πολιτικές που έχουν πραγματικά προοδευτικό πρόσημο, είναι εκείνες οι πολιτικές που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Έχουμε δημιουργήσει πάνω από 250.000 και βέβαια η επόμενη μεγάλη πρόκληση δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας είναι και η αύξηση των μισθών. Θα υπάρξει μία αύξηση ακόμη του κατώτατου μισθού, όχι ευκαταφρόνητη. Ήδη έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά είναι σημαντικό να αυξήσουν τις απολαβές τους και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Είναι δεδομένο ότι αυτό το μέρισμα ανάπτυξης πρέπει να περνάει στους εργαζόμενους. Από πλευράς εργοδοτών, το σημαντικό δεν είναι κάτ ανάγκη μόνο ο μισθός, αλλά για παράδειγμα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί εντός των επιχειρήσεων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης”.

“Ο κ. Μητσοτάκης προκαλεί”

Από την πλευρά του η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απάντησε ως εξής:

“Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα λεγαν.» Ο κ.Μητσοτάκης προκαλεί όταν αναφέρεται σε θετικό κυβερνητικό απολογισμό για τους εργαζόμενους, τάζει προεκλογικά δουλειές και δηλώνει ως στόχο της επόμενης τετραετίας τους καλύτερους μισθούς, όταν με τις επιλογές του και τον νόμο Χατζηδάκη έχει διαλύσει το οκτάωρο και τις εργασιακές σχέσεις, έχει επιβάλλει απλήρωτες ώρες εργασίας, έχει υπονομεύσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση, έχει διαλύσει το ΣΕΠΕ και οδηγήσει σε εργοδοτική ασυδοσία, έχει απαξιώσει τον ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ και έχει επιβάλλει ποινολόγιο στους ανέργους.

Η νέα γενιά, που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταδικάσει στην εργασιακή επισφάλεια, στην ελαστική και φθηνή εργασία χωρίς δικαιώματα και προοπτικές, θα δώσει δυναμικά το παρών και την απαντηση της στις εκλογές για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα