Ο Μητσοτάκης επιμένει στη διεύρυνση της ΝΔ
Διαβάζεται σε 5'Παρά τη γκρίνια της “παλιάς ΝΔ της ορθόδοξης” και τις φωνές για “δεξιά στροφή” ή για “επιστροφή στη λαϊκή δεξιά”, ο πρωθυπουργός επιμένει στη στρατηγική του ανοίγματος στο κέντρο. Στις 26 Ιουνίου συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ
- 18 Ιουνίου 2024 06:05
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έφερε γκρίνια στη Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα στις 26 Ιουνίου για μασάζ και εκτόνωση.
Τη σύγκληση της ΚΟ είχαν αρχίσει άλλωστε να ζητάνε και βουλευτές: Ο Μάριος Σαλμάς με επιστολή στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, ο Νικήτας Κακλαμάνης αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη με δηλώσεις. Και αυτές ήταν μόνο οι δημόσιες τοποθετήσεις. Η γαλάζια ΚΟ είναι άλλωστε σαν καζάνι που βράζει.
Αλλά ενώ όλοι οι βουλευτές συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για τα αίτια που οδήγησαν στο 28%, ο καθένας έχει και διαφορετική ανάγνωση του αποτελέσματος. Βουλευτές της σαμαρικής πτέρυγας ζητούν “δεξιά στροφή”. Βουλευτές της “παραδοσιακής ΝΔ” ζητούν επιστροφή στις ρίζες της “λαϊκής δεξιάς”. Και εξακολουθεί να υπάρχει μουρμούρα για αλαζονεία υπουργών και παράπονα για… πασοκοποίηση της ΝΔ.
Το γεγονός ότι στον πρόσφατο ανασχηματισμό παρέμειναν αμετακίνητοι οι υπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (Άκης Σκέρτσος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Γιώργος Φλωρίδης, Λίνα Μενδώνη) ενίσχυσε τη σχετική δυσαρέσκεια. Παρότι άλλωστε μπήκαν στην κυβέρνηση περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ, πολλοί εκ των οποίων για πρώτη φορά, όπως σε κάθε ανασχηματισμό η πλειοψηφία των μελών της ΚΟ μένει εκτός και γκρινιάζει.
Οι περισσότεροι βέβαια αποφεύγουν ή απέφευγαν μέχρι πρότινος να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους και δημοσίως. Από τις τολμηρές εξαιρέσεις διαχρονικά ο κ. Κακλαμάνης ξαναχτύπησε με συνέντευξη του στην Εστία.
“Η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης. Οπότε ήταν λογικό και επόμενο πώς αυτό θα προκαλούσε αποστροφή- αν όχι οργή”, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, που βέβαια έχει προβεί πολλάκις σε αντίστοιχες αιχμηρές τοποθετήσεις.
Η απάντηση του Μαξίμου στη “λαϊκή δεξιά”
Στον κ. Κακλαμάνη απάντησε το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η γαλάζια ηγεσία δεν θα εγκατελείψει τη στρατηγική της διεύρυνσης. Ενώ ταύτισε εμμέσως πλην σαφώς τη “λαϊκή δεξιά” με το… παρελθόν.
“Οι πολίτες, οι ψηφοφόροι και τα μέλη της ΝΔ μας είπαν «τρέξτε πιο γρήγορα», όχι «γυρίστε πίσω». Η διεύρυνση της ΝΔ τα τελευταία χρόνια, η οποία έγινε επί τη βάσει του σεβασμού των αρχών και των θέσεών της, έφτασε την παράταξη σε νίκες και, μάλιστα, σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια πολλών, αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων. Άνθρωποι που δεν ήταν, ενδεχομένως και ποτέ, στη ΝΔ συστρατεύτηκαν με το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη ΝΔ, με αποτέλεσμα να ισχυροποιηθεί η παράταξη. Με την ετυμηγορία των πολιτών και μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση”, είπε ειδικότερα ο κ. Μαρινάκης.
“Αυτό που έχει αξία είναι να υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση, ικανή να εγγυηθεί και την σταθερότητα στη χώρα, προκειμένου να μπορέσει να λύσει τα προβλήματα των πολιτών. Η Ελλάδα, λόγω αυτής της διεύρυνσης και της ισχυροποίησης της ΝΔ, χάρη στην εμπιστοσύνη των πολιτών, είναι μια χώρα η οποία έχει αφήσει πίσω της τα μαύρα χρόνια της κρίσης και κοιτάζει μπροστά”, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και ο κ. Μαρινάκης κατέληξε: “Εκείνο που μας είπαν οι πολίτες στην κάλπη των ευρωεκλογών είναι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα για το οποίο μας ψήφισαν πριν από έναν χρόνο, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Αυτό το μήνυμα το έχει λάβει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και η ΝΔ και θα προσπαθήσει να το μετουσιώσει σε ακόμη περισσότερες πράξεις το συντομότερο δυνατό.”
Τα σενάρια για δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας
Το όχι ιδιαίτερα θετικό για τη ΝΔ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πυροδότησε και συζητήσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η θητεία της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου λήγει τον Ιανουάριο του 2025 και ως γνωστόν, δεν είναι καθόλου δημοφιλής μεταξύ των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ.
Εάν η ΝΔ είχε περάσει τον πήχη του 33%, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε με μεγαλύτερη πολιτική άνεση να επιλέξει την κ. Σακελλαρόπουλου για δεύτερη θητεία παρά τη δεξιά δυσαρέσκεια για το πρόσωπο της. Μετά το 28% όμως και παρόλο που η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας έχει αποσυνδεθεί από την πρόκληση πρόωρων εκλογών μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019, τίθεται το ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με την επιλογή του προσώπου να στείλει ένα μήνυμα προς τη βάση της ΝΔ.
Ηδη πάντως ξεκίνησε η προεδρολογία, την οποια το Μαξίμου επιχειρεί να κόψει μαχαίρι ως άκαιρη συζήτηση. Ο (σαμαρικός) Νότης Μηταράκης δήλωσε για παράδειγμα (Ant1) ότι “υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της Κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας.”
Οι σαμαρικοί θα ήθελαν φυσικά να έβλεπαν τον Αντώνη Σαμαρά Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προφανώς θα το ήθελε και ο ίδιος. Η καραμανλική σιωπηλή πλειοψηφία της ΝΔ θα ήθελε βέβαια τον Κώστα Καραμανλή στο ύψιστο πολιτειακό αξίωμα.
Οι ρεαλιστές εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν θα έβαζε ένα πρόσωπο με πολιτικό “εκτόπισμα” στο Προεδρικό Μέγαρο, ειδικά από τη στιγμή που μπορεί ούτως ή άλλως να εκλέξει μόνο με τις ψήφους της ΝΔ Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να αναζητήσει ένα στέλεχος με καθαρά δεξιές αναφορές και κατά προτίμηση θητεία και σε θεσμικές θέσεις για να ικανοποιήσει το ακροατήριο της ΝΔ.