Ο Μητσοτάκης επιχειρεί επανεκκίνηση, με “καθημερινότητα” και “πατριωτική ατζέντα”

Διαβάζεται σε 4'
Ο Μητσοτάκης επιχειρεί επανεκκίνηση, με “καθημερινότητα” και “πατριωτική ατζέντα”
Ο Κ. Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Τις επισκέψεις σε υπουργεία ξεκινά ξανά από Τετάρτη του Πάσχα ο πρωθυπουργός, ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 28 Απριλίου με κύριο θέμα το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ

Την προσπάθεια συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με έμφαση σε θέματα της λεγόμενης καθημερινότητας, αλλά και με “πατριωτική ατζέντα”.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από Τήνο και σήμερα θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ήδη καταστρώσει σχέδιο “επανεκκίνησης” για την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Μητσοτάκης ξεκινά ξανά τις επισκέψεις σε υπουργεία με πρώτο το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την Τετάρτη του Πάσχα, καθώς άλλωστε η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου, ενώ η προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων λήγει στις 30 Απριλίου.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, έχει ήδη πραγματοποιήσει κύκλο συσκέψεων με τις περιφέρειες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ιδίως για την Αττική.

Ο κ.Κεφαλογιάννης έχει μεταξύ άλλων ανακοινώσει ότι εφέτος η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα διαθέτει 18.000 άτομα μαζί με τους εποχικούς. Ενώ σε όλη τη χώρα θα περιπολούν 80 drones, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι.

Στόχος η συσπείρωση εκ δεξιών

Επόμενος σταθμός του νέου κύκλου επισκέψεων του κ.Μητσοτάκη σε υπουργεία είναι το Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Πέμπτη του Πάσχα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, έχει ήδη φέρει καλές ειδήσεις, με την αποδοχή του ενδιαφέροντος της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και με το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Ο κ. Παπασταύρου συνέδεσε τα δύο θέματα σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ, καθώς άλλωστε ο ΘΧΣ απεικονίζει τις θαλάσσιες ζώνες, όπου θα αναπτυχθούν μεταξύ άλλων και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Ο χάρτης του ΘΧΣ “αποτυπώνει για πρώτη φορά σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με πλήρη επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών”΄, τόνισε επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η κατάθεση του ΘΧΣ στην ΕΕ αναπτέρωσε το… πατριωτικό αίσθημα των ψηφοφόρων της ΝΔ και θα αποτελεί βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης στην προσπάθεια συσπείρωσης της δεξιάς βάσης. Σημειωτέον ότι τις ημέρες του Πάσχα στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης δέχθηκαν εκ νέου παράπονα και επιθέσεις φανατικών για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Την Παρασκευή του Πάσχα, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, όπου θα συσκεφθεί με την υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου για θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τη δεξιά βάση της ΝΔ όπως το δημογραφικό και για θέματα που “καίνε” την κοινωνία, όπως το στεγαστικό.

Υπενθυμίζεται δε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, για νέους κάτω των 35 ετών με χαμηλά εισοδήματα, όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Το επίδομα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κυρίως από το ΕΣΠΑ 2012-2017, ενώ αναζητούνται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το μοντέλο ΔΕΗ στον ΟΣΕ

Μετά αυτό το νέο κύκλο επισκέψεων του κ.Μητσοτάκη σε υπουργεία με ατζέντα “καθημερινότητας” και με έμφαση στα εθνικά θέματα, θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 28 Απριλίου το υπουργικό συμβούλιο, με κύριο θέμα στην ατζέντα το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, έχει προαναγγείλει “μοντέλο ΔΕΗ” και στον ΟΣΕ, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι έχει πλέον την αρμοδιότητα για τις σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς το κομμάτι των μεταφορών έχει περάσει στη Hellenic Train. Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση δηλώνεί οτι δεν θα ιδιωτικοποιήσει και τον ΟΣΕ, αλλά θα κινηθεί στη λογική του να φέρει έναν ξένο μάνατζερ στον Οργανισμό. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία της Γαλλίας «Société Nationale des Chemins de fer Français» (SNCF) θα αναλάβει τον ρόλο συμβούλου μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2023, δύο μήνες μετά τα Τέμπη.

Το νομοσχέδιο για “μοντέλο ΔΕΗ” και στον ΟΣΕ θα εντάσσεται συνεπώς στο αφήγημα της κυβέρνησης για “μάχη με το βαθύ κράτος” και με “χρόνιες παθογένειες από το παρελθόν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα