Ο Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο τρίτη θητεία

Διαβάζεται σε 7'
Ομιλία Μητσοτάκη στα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας
Ομιλία Μητσοτάκη στα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας Eurokinissi

Στο “πάρτι” για τα 50 χρόνια της ΝΔ ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για Καραμανλή- Σαμαρά. “Όσο απλώνουν τα κλαδιά της ΝΔ τόσο βαθύτερες γίνονται οι ρίζες τους”, είπε, συγκρίνοντας εαυτόν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Απόδραση από την εσωστρέφεια, θέτοντας μάλιστα ως στόχο μία τρίτη κυβερνητική θητεία, επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο “πάρτι” για τα 50α γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Ρηγίλλης.

“Πάρτι” τα οποίο σημαδεύτηκε από τις ηχηρές απουσίες του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Αλλά και που πραγματοποιήθηκε σε ένα όχι και τόσο εορταστικό κλίμα, καθώς οι βουλευτές ανησυχούν με τις δημοσκοπήσεις και βομβαρδίζουν με ερωτήσεις “λαϊκού χαρακτήρα” την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να εμφανιστεί ενωτικός, αλλά άφησε πολλές και σκληρές αιχμές κατά του κ.Καραμανλή, του κ.Σαμαρά και γενικότερα όσων στο κυβερνών κόμμα διαφωνούν με επιλογές του.

Υπερασπίστηκε εκ νέου την πολιτική του για μία “ευρύχωρη ΝΔ”, στην οποία όπως τόνισε δεν θα συμφωνούν όλοι σε όλα αλλά θα συμφωνούν στα κρίσιμα. “Όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαδιά της ΝΔ τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες της”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Φράση την οποία είχε χρησιμοποιήσει και κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μετά το 28% στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Οι αναφορές Μητσοτάκη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με την αναμενόμενη αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ουσιαστικά μάλιστα, όπως είχε πράξει και νωρίτερα κατά τη συνέντευξη του στο Mega, συνέκρινε εαυτόν με τον ιδρυτή της ΝΔ και χρησιμοποίησε φράσεις του Εθνάρχη για να αιτιολογήσει την πολιτική της διεύρυνσης.

Αναφέρθηκε για παράδειγμα στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ. “Αυτό το κείμενο λέει ότι η παράταξη μας συντηρεί από την παράδοση μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα, ενώ προχωρά με γρήγορα βήματα στο μέλλον, υπηρετώντας το έθνος πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς του κέντρου και της αριστεράς”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Βλέπω γύρω μου πολλούς βετεράνους, αλλά και νέους συμμαχητές. Αναλογίζομαι παλιούς πρωτεργάτες. Βλέπω και πολλούς νέους φίλους”, σχολίασε ο και πρόσθεσε: “Αυτό το κόμμα έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στις “αρχές του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή, την ευγένεια του Γιώργου Ράλλη, το σφρίγος του Ευάγγελου Αβέρωφ, τη συνέπεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την ορμή του Μιλτιάδη Εβερτ, τη σταθερότητα του Κώστα Καραμανλή, το αίσθημα ευθύνης του Αντώνη Σαμαρά, τη μαχητικότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη” και πρόσθεσε με νόημα: “Σας ζητώ να τιμήσουμε όλους τους αρχηγούς μας, παρόντες και απόντες”.

“Το 2019 λυτρώσαμε τον τόπο”

Ο κ.Μητσοτακης εκτός από την αναμενόμενη αναφορά στο ρόλο της ΝΔ για τη θεμελίωση της Δημοκρατίας κατά τη Μεταπολίτευση και την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που γεννήθηκε μέσα από το ναι του δημοψηφίσματος και εκφράστηκε στο “Μένουμε Ευρώπη”.

Είπε ειδικότερα ότι “στη μεγάλη περιπέτεια των μνημονίων μαζί με ένα πλατύ μέτωπο αντισταθήκαμε”. Υπενθύμισε επίσης τη στάση της ΝΔ στο τρίτο μνημόνιο. “Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη πληρώνοντας κομματικό τίμημα για το εθνικό μας καθήκον”, είπε.

“Εμείς το 2019 λυτρώσαμε τον τόπο και δώσαμε στη συνέχεια τέρμα στην καθήλωση”, δήλωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης. “Η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2019 σας βεβαιώνω ότι θα διαρκέσει για πολύ ακόμη”, πρόσθεσε. Μάλιστα έθεσε ως στόχο μία τρίτη θητεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα είναι στο τιμόνι της ΝΔ και θέλοντας να ξορκίσει την εσωστρέφεια και την ηττοπάθεια.

“Όπως η παράταξη αυτή μας χάρισε τόσες κατακτήσεις επί 5 δεκαετίες έτσι να της χαρίσουμε και εμείς τρεις συνεχόμενες κυβερνητικές θητείες”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Απάντηση σε όσους θέλουν περιχαρακωμένη ηττοπαθή παράταξη”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ γίνονται σιγά σιγά πράξη “χωρίς ποτέ να κρύβω την ανάγκη δημοσιονομικής ισορροπίας, ούτε να δίνω υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.” Έβαλε έτσι φρένο στους βουλευτές που ζητούν πιο λαϊκή πολιτική. 

“Η συνετή πολιτική μετρά το μπόι των δυνατοτήτων μας κι όχι τη σκιά τους”, είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Αυτή την παρακαταθήκη μας άφησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος έλεγε σε μία άγνωστη συνέντευξη ‘εγώ δεν υπήρξα ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός, υπήρξα ανεπηρέαστος από δογματισμούς ώστε να επιλέγω κάθε φορά τη λύση  που συμφέρει τον τόπο μας”.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: “Δημιούργησε ένα κόμμα αξιών και όχι άκαμπτων ιδεολογιών. Ήταν πραγματιστής. Προέκρινε το αποτέλεσμα. Ήταν αντιλαϊκιστής. Δεν κολάκευσε ποτέ την κοινή γνώμη. Ήταν πολιτικός ανοιχτός, συνεργάστηκε με τους ικανότερους δίχως κομματικές ταμπέλες. Ήταν όμως και ένας πολιτικός ουσιαστικά προοδευτικός. Διεκδικούσε το διαρκή εκσυγχρονισμό της χώρας”.

Και ο κ.Μητσοτάκης κατέληξε με νόημα πως: “Αυτή η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι η καλύτερη απάντηση στους λίγους που θέλουν μία περιχαρακωμένη παράταξη, κλειστή, συμπλεγματική και τελικά ηττοπαθή”.

“Ο δρόμος του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι και ο δικός μου δρόμος”

Ο πρωθυπουργός συνέχισε τις αιχμές λέγοντας: “Οι παρωπίδες μπορεί να μετατρέπονται σε αλυσίδες”. Ενώ επανέλαβε ότι “όσο απλώνουν τα κλαδιά της ΝΔ τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες τους” και δήλωσε:

“Αυτός είναι ο δρόμος της αδιάκοπης εξέλιξης που δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτός είναι και ο δικός μου προσωπικός δρόμος”.

Ο κ.Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: “Το 2016 πήρα εντολή να ανανεώσω κόμμα. Να το κάνω πιο ευρύχωρο και να το θέσω στην καρδιά ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου, χωρίς παρωπίδες. Με σημαίες το αυτονόητο. τη λογική, την πρόοδο, τον εκσυγχρονισμό.” Επικαλέστηκε ότι “Αυτό το φιλελεύθερο μέτωπο επικράτησε σε όλες τις μάχες που δώσαμε. Στις τελευταίες μάλιστα με μεγαλύτερο ποσοστό απο τις προηγούμενες”, χωρίς να αναφερθεί πάντως στις ευρωεκλογές.

“Το βλέμμα μας δεν κοιτά ούτε αριστερά ούτε δεξιά, μόνο μπροστά”, επανέλαβε επίσης ο πρωθυπουργός.

“Το ΠΑΣΟΚ μόνο εκσυγχρονιστικό δεν είναι”

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για Βαβέλ της αντιπολίτευσης. Αλλά εκτίμησε ότι αυτή η κρίση στα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι άσχετη από την πολιτική της κυβέρνησης και εκδηλώνεται τώρα “γιατί η ΝΔ τους στέρησε το πολιτικό οξυγόνο, φέρνοντας στο φως την πολιτική γήρανση και ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ μόνο εκσυγχρονιστικό δεν είναι”.

Υποστήριξε ότι : “Είναι το κόμμα μας που ακύρωσε τα θεμέλια πάνω στα οποία στέκονταν οι αντίπαλοι μας”. Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε ότι η κρίση στα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν επηρεάζει γενικότερα το πολιτικό σκηνικό και την ίδια τη ΝΔ.

“Αυτό όλο το μετέωρο κομματικό σκηνικό δεν είναι γενική κρίση. Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία μας από την αδυναμία της αντιπολίτευσης. Αντανακλά την κρίση εκείνων που δεν απαντούν στα ζητούμενα της εποχής”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η αιχμή για τα κουτσομπολιά πέριξ της πλατείας Κολωνακίου

Εδειξε επίσης αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική της διεύρυνσης προς το κέντρο λέγοντας: Σε μία ευρύχωρη παράταξη δε θα συμφωνούν όλοι σε όλα. Πάντα όμως θα συμφωνούν οι πολλοί στα πολλά και στα κρίσιμα για την πατρίδα”.

Ταυτόχρονα πάντως ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απευθυνθεί στο συναίσθημα των παραδοσιακών Νεοδημοκρατών με ατάκες όπως: “Μπορεί να αλλάζει μορφή αλλά μένει άσβεστος ο πυρσός όποια εκδοχή και εάν παίρνει”. Αναφέρθηκε επίσης σε ιστορικές στιγμές στα πρώτα γραφεία της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης και πρόσθεσε αιχμηρά:

“Τα κτίρια αλλάζουν, οι συνθήκες αλλάζουν. Εκείνο που δεν αλλάζει είναι ο κομβικός ρόλος του κομματικού μας κορμού. Οι Νεοδημοκράτες ξέρετε να ξεχωρίζετε τα κουτσομπολιά που μπορεί να απασχολούν ένα μικρό σύστημα πέριξ της πλατείας Κολωνακίου από τις μεγάλες αλλαγές”. Και κλείνοντας επανέλαβε ότι: “Έχουμε μπροστά μας μία τριετία καθαρού πολιτικού χρόνου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα