Ο Μητσοτάκης έθεσε στην ΕΕ ζήτημα για τη Βόρεια Μακεδονία – Στο ΕΛΚ το θέμα Μπελέρη

Διαβάζεται σε 3'
Ο Μητσοτάκης έθεσε στην ΕΕ ζήτημα για τη Βόρεια Μακεδονία – Στο ΕΛΚ το θέμα Μπελέρη
AP Photo/Darko Vojinovic

Για την παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα κυβέρνηση Μίτσκοσκι ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Έθεσε επίσης στη Σύνοδο του ΕΛΚ το ζήτημα Μπελέρη, που παραμένει προφυλακισμένος αν και εκλεγμένος ευρωβουλευτής

Ζήτημα για τη Βόρεια Μακεδονία, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση Μίτσκοσκι παραβιάζει επί της ουσίας τη συμφωνία των Πρεσπών, έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ χθες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η οποία κατέληξε σε συμφωνία για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Κομισιόν, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους υπόλοιπους 26 ηγέτες της ΕΕ για τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Μακεδονία, δεδομένου ότι στην ατζέντα υπήρχε λήμμα για τα ζητήματα της διεύρυνσης.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι τόσο η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα όσο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κρίστιαν Μίτσκοσκι “ουσιαστικά παραβιάζουν ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα πέραν του συνταγματικά καθορισμένου ονόματος της χώρας, για εσωτερική χρήση”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Ενημέρωσα λοιπόν τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για αυτήν την δυσάρεστη εξέλιξη και κατέστησα επίσης απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτήν την γραμμή θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη, οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνάει προφανώς μέσα από την πιστή τήρηση των διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί εν προκειμένω και από τα δύο μέρη», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το θέμα του Φρέντι Μπελέρη: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα αυτό στην συνεδρίαση του ΕΛΚ και το κάναμε γιατί ήταν παρούσα η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η κυρία Μέτσολα. Θεωρώ αυτονόητο αν θέλετε ότι ο Φρέντι Μπελέρης θα βρεθεί στο Στρασβούργο να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και προφανώς θα συμμετέχει και στην εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία για την επιλογή της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα πω κάτι παραπάνω, αλλά θεωρώ απολύτως λογικό και αυτονόητο ότι αυτό θα συμβεί».

Τέλος ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις απειλές της Χεζμπολάχ εναντίον της Κύπρου και την σχετική αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων: «Το θέμα τέθηκε και από τον Κύπριο Πρόεδρο. Υπήρξε ενημέρωση και θα έλεγα μια αποτύπωση ότι δεν είναι δυνατόν καθ’ οιονδήποτε τρόπο να απειλούνται, να εκβιάζονται κράτη-μέλη της ΕΕ και να γίνονται εν δυνάμει στόχοι περιφερειακών συγκρούσεων. Θέλω να τονίσω ότι υπήρξε μια συζήτηση αρκετά εκτεταμένη για τα ζητήματα που αφορούν συνολικά τη Μέση Ανατολή και πιστεύω ότι το κείμενο των συμπερασμάτων όπως υιοθετήθηκε, κάνει ένα βήμα πιο πέρα από τα συμπεράσματα που ήδη έχουμε υιοθετήσει ως προς την ανάγκη και κυρίως να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιφερειακή κλιμάκωση. Να υπάρξει άμεση εκεχειρία στη Γάζα, να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία για την πιθανότητα επέκτασης του μετώπου προς τον βορρά, προς τον Λίβανο, κάτι το οποίο πρέπει να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση».

Σημειωτέον ότι στα  συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή περιλαμβάνεται αναφορά στα κράτη-μέλη που απειλούνται, μετά τα μηνύματα που εξαπέλυσε σε βάρος της Κύπρου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ειδικότερα, επισημαίνεται: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ που συμβάλλουν στην κλιμάκωση και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της με τα κράτη μέλη της ΕΕ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα