Ο Μητσοτάκης φτιάχνει αφήγημα με τους δασμούς και ο Γεωργιάδης πάλι εκτός γραμμής
Διαβάζεται σε 4'
Την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, αλλά και τον κίνδυνο ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος να έχει μόνο χαμένους, επικαλείται ο πρωθυπουργός, ενώ ο υπουργός Υγείας στήριξε Τραμπ για τους δασμούς στην Κίνα.
- 16 Απριλίου 2025 06:29
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε χθες κατά την πρώτη συνάντηση του με το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, να θέσει μετ’ επιτάσεως τη σημασία της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας με αφορμή τους δασμούς Τραμπ, δεν ήταν φυσικά τυχαίο.
Ο πρωθυπουργός επενδύει εδώ και καιρό στο αφήγημα της πολιτική σταθερότητας, με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές – έστω και εάν αυτές διεξαχθούν το 2027, ως το τελευταίο του όπλο για να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία.
Και ταυτόχρονα, επικαλούμενος την ανάγκη και για οικονομική σταθερότητα και δημοσιονομική ισορροπία, επιχειρεί να φρενάρει τις απαιτήσεις για νέα μέτρα και παροχές. Καθώς άλλωστε η εσωκομματική τρικυμία με τα αιτήματα υπουργών και βουλευτών για αυξήσεις σε όλους τους ένστολους έδειξαν ότι πλέον ουδείς στη ΝΔ υπολογίζει την οργή του Μαξίμου περισσότερο από την οργή των ψηφοφόρων.
Η απειλή ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου λόγω των παιχνιδιών του Ντόναλντ Τραμπ αξιοποιείται στο πλαίσιο αυτό ως ένα ακόμη επιχείρημα στο εκλογικό δίλημμα που ετοιμάζει ήδη από τώρα ο κ.Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός θέτει ειδικότερα στους συντηρητικούς, δεξιούς και κεντρώους, ψηφοφόρους το ερώτημα εάν προτιμούν σε αυτό το νέο ασταθές διεθνές τοπίο ΝΔ με τον ίδιο στο τιμόνι της χώρας ή με την αποχή/ψήφο διαμαρτυρίας να δημιουργηθούν συνθήκες κάτω από τις οποίες θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Με άλλα λόγια το δίλημμα είναι… “Μητσοτάκης ή χάος”.
Υπενθυμίζεται δε ότι ο κ.Μητσοτάκης εξαπέλυσε πρόσφατα μία επίθεση φιλίας στην κυβέρνηση Τραμπ, με την οποία φέρεται το Μαξίμου να είχε χάσει διαύλους. Ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξη του στο αγαπημένο ιστότοπο του MAGA κινήματος Breitbart διαμήνυσε στο Λευκό Οίκο ότι υπάρχει η δυνατότητα μίας win win συμφωνίας ΗΠΑ- ΕΕ για τους δασμούς. Και στην Αθήνα υποδέχθηκαν με ικανοποίηση το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά σχολίασε θετικά τις δηλώσεις Μητσοτάκη.
Το άνοιγμα Μητσοτάκη σε Τραμπ δε σημαίνει όμως ότι το Μαξίμου επικροτεί κι όλας την πολιτική των δασμών. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πολλάκις ότι είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, σημειώνοντας άλλωστε το ρόλο που παίζει σε αυτό η ελληνική ναυτιλία. Έχει επίσης τονίσει πολλάκις -και το επανέλαβε και χθες- ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα έχει μόνο χαμένους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Και τάσσεται ασμένως υπέρ των διαπραγματεύσεων ΕΕ- ΗΠΑ χωρίς επιθετικές κινήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς.
Ο τραμπικότερος του Τραμπ
Τη γραμμή αυτή πήρε όμως και… ξεχείλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας έσπευσε και εκείνος να δώσει συνέντευξη στο Breitbart στην οποια εγκωμίασε τον Ντόναλντ Τραμπ και δικαιολόγησε την πολιτική των δασμών ως ορθή αν και δύσκολη.
Ο κ. Γεωργιάδης δεν υποστήριξε φυσικά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, αλλά εστίασε κυρίως στην Κίνα. Σε κάθε περίπτωση όμως κινήθηκε ουσιαστικά σε πολύ διαφορετικό μήκος κύματος από την κεντρική γραμμή του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου, η οποία φυσικά σαφώς δεν είναι επιθετική προς τις ΗΠΑ, αλλά διαφωνεί κάθετα γενικότερα με την πολιτική των δασμών.
Μάλιστα πολλοί στη ΝΔ είδαν πίσω από τη συνέντευξη στο Breitbart μία ακόμη προσπάθεια Γεωργιάδη να πλασαριστεί στην κούρσα για τη διαδοχή Μητσοτάκη, όποτε και εάν έλθει η ώρα: Αφενός δηλαδή να απευθυνθεί στους εγχώριους θαυμαστές Τραμπ που δεν είναι λίγοι εντός και εκ δεξιών της ΝΔ. Και αφετέρου να έχει μία προσωπική καλή σχέση με το σύστημα του Αμερικάνου προέδρου, του οποίου η θητεία λήγει το 2028.
Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων που ο κ.Γεωργιάδης χαράσσει μία δική του πορεία. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας ήταν ένα εκ των στελεχών της κυβέρνησης που είχαν ζητήσει να δοθούν αυξήσεις εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις και σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς. Γεγονός που είχε προκαλέσει εκνευρισμό στο Μαξίμου.