Ο Μητσοτάκης και η κληρονομιά του “εκσυγχρονισμού”
Διαβάζεται σε 3'Με θερμά λόγια αποχαιρέτησε τον Κώστα Σημίτη ο πρωθυπουργός, ο οποίος προ πολλού έχει υιοθετήσει τον πολιτικό όρο “εκσυγχρονισμός”, διεκδικώντας πασοκογενείς ψηφοφόρους
- 06 Ιανουαρίου 2025 07:28
Δεν πέρασε απαρατήρητο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ότι η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, κινείτο πέρα από την “αστική ευγένεια” και τον αναγκαίο σεβασμό μπροστά στην κοινή ανθρώπινη μοίρα.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη “καταλύτη της δημόσιας ζωής, που έθεσε με τόλμη στο επίκεντρό της την μεγάλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της χώρας.” Υποστήριξε μάλιστα ότι ο εκσυγχρονισμός είναι η πολιτική παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη που “διατρέχει και σήμερα, ως κοινή διεκδίκηση, τα ζητούμενα της πατρίδας”.
Αρκεί κανείς να συγκρίνει τα θερμά λόγια του κ.Μητσοτάκη για τον Κώστα Σημίτη με τις ευγενικές, αλλά τυπικές δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Καραμανλής, που είχε συγκρουστεί πολιτικά με τον Κώστα Σημίτη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και υπό μία έννοια τον οδήγησε στο να δώσει το δαχτυλίδι στο Γιώργο Παπανδρέου ώστε να μη χάσει τις εκλογές του 2004), σχολίασε απλώς ότι:
“Ο Κώστας Σημίτης, στη μακρά διαδρομή του, επηρέασε σημαντικά την πορεία και την πολιτική ζωή του τόπου”. Ενώ θυμήθηκε τις κοινοβουλευτικές τους αντιπαραθέσεις.
Ο δε κ. Σαμαράς υπενθύμισε ότι: “Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο κύριος πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος της παράταξης μας” και σημείωσε ότι: “Τα ορόσημα της θητείας του, θετικά και αρνητικά, θα αξιολογηθούν από την ιστορία”.
Ο Μητσοτάκης επιμένει σε “εκσυγχρονισμό” και διεύρυνση προς το κέντρο
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έχει προ πολλού υιοθετήσει τον πολιτικό όρο “εκσυγχρονισμός”, διεκδικώντας πασοκογενείς ψηφοφόρους. Και παρόλο που η ΝΔ από τις ευρωεκλογές του 2024 έχει χάσει κυρίως προς τα δεξιά, ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει σε συνέντευξη του ότι οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, δείχνοντας ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη στρατηγική της διεύρυνσης.
Στρατηγική, η οποία έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Ειδικά μετά το 28% στις ευρωεκλογές, γαλάζιοι βουλευτές κατήγγειλαν “πασοκοποίηση” της ΝΔ, καθώς και το γεγονός ότι σε σημαντικές κυβερνητικές και κρατικές θέσεις βρίσκονται στελέχη προερχόμενα από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ.
Και ενώ ο πρωθυπουργός προσπαθεί να “καλοπιάσει” τους δεξιούς ψηφοφόρους και τους βουλευτές της ΝΔ, δεν σκοπεύει – όπως έχει δείξει – και να κάνει πλήρη δεξιά στροφή.
Στο Μαξίμου φαίνεται άλλωστε ότι θεωρούν πως μπορούν να “πιάσουν” το κεντρώο κοινό με ένα νέο αφήγημα σταθερότητας, καθώς και με μειώσεις φόρων για τη λεγόμενη “μεσαία τάξη” μετά το 2026.
Ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και η ιδέα ο κ. Μητσοτάκης να προτείνει Πρόεδρο Δημοκρατίας προερχόμενο όχι από το χώρο της δεξιάς, αλλά από το ΠΑΣΟΚ ώστε να εγκλωβίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και να απευθυνθεί στη θεωρούμενη ως “κρίσιμη μάζα” κεντρογενών ψηφοφόρων.
Σημειωτέον ότι καθώς η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα τελεστεί την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα έχει επιστρέψει από το Κάιρο, όπου την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και έτσι δεν αποκλείεται να παρευρεθεί.
Ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης αφενός θα ανοίξει τα χαρτιά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αφετέρου θα απαντήσει στην ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες, γεγονός που θα αποτελέσει την αφορμή για μία νέα πολιτική σύγκρουση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.