Ο Μητσοτάκης καλεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ να μη δώσει στην Τουρκία F-16
Μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις υπερπτήσεις, στο ΝΑΤΟ να μην ανέχεται την επιθετικότητα της και στο Κογκρέσο να τη λάβει υπόψη όταν αποφασίσει για εξοπλισμούς, έστειλε ο πρωθυπουργός
- 17 Μαΐου 2022 18:08
Την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας κατήγγειλε μιλώντας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αν και δεν κατονόμασε ευθέως τη γείτονα, τη φωτογράφισε ξεκάθαρα και της έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει προκλητικές ενέργειες, όπως οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Έστειλε όμως μήνυμα και στο ΝΑΤΟ ότι δεν μπορεί τη στιγμή που απαιτείται ενότητα στη Συμμαχία απέναντι στη Ρωσία, να ανέχεται τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Και κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να λάβουν αυτά τα γεγονότα υπόψη όταν θα αποφασίζουν για περαιτέρω πώληση πολεμικού εξοπλισμού.
Εμμέσως δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ να μην εγκρίνει πώληση νέων F16 στην Τουρκία, την οποία εξετάζει η διακυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά η οποία πρέπει να περάσει και από το Κογκρέσο.
Αναφέρθηκε όμως εκ νέου και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι κανείς δε θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα χειροκροτήθηκε θερμά σε πολλά σημεία της ομιλίας του, σε βαθμό που σχολίασε ότι δεν δέχεται τέτοιο χειροκρότημα ούτε στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
“Ο Πούτιν δεν πρέπει να επιτύχει – Ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός”
Ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στα ελληνοτουρκικά συνδέοντας το θέμα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Άρχισε με παραλληλισμούς μεταξύ της Ελληνικής Επανάστασης και του αγώνα των Ουκρανών, συγκρίνοντας μεταξύ άλλων τη Μαριούπολη με το Μεσολόγγι.
“Είμαστε στο σωστό πλευρό της Ιστορίας και εμείς αταλάντευτα στεκόμαστε μαζί με την Ουκρανία κατά της επιθετικότητας του Πούτιν”, δήλωσε και κατήγγειλε τις εδαφικές διεκδικήσεις στη βάση ιστορικών φαντασιώσεων.
“Ο Πούτιν δεν πρέπει να επιτύχει. Δεν πρέπει να επιτύχει, όχι μόνο για το χατίρι της Ουκρανίας, αλλά για να αποσταλεί ένα μήνυμα σε όλα τα άλλα απολυταρχικά κράτη και ηγέτες ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι πράξεις επιθετικότητας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, δεν θα γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών”, τόνισε και συνέχισε:
“Μιλώντας για ανοιχτές πράξεις επιθετικότητας, αξιότιμα μέλη του κογκρέσου σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία ανοιχτή πληγή που έχει προκαλέσει στον ελληνισμό έναν ατελείωτο πόνο τα τελευταία χρόνια. Αναφέρομαι σαφώς στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου”.
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι: “Αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και φυσικά σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως είπα στον Πρόεδρο Μπάιντεν, κανείς δεν μπορεί και κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί μία λύση δύο κρατών στην Κύπρο”. Στο σημείο αυτό μάλιστα δέχθηκε θερμό χειροκρότημα.
“Οι υπερπτήσεις πρέπει να σταματήσουν”
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. “Η Ελλάδα πάντοτε αναζητούσε την ειρήνη, ενώ ταυτόχρονα τείνει χείρα φιλίας προς τους γείτονές μας. Διότι πάντοτε είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Διότι ταυτόχρονα υπάρχει ένα και μόνο πλαίσιο, στο οποίο μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας: Το διεθνές δίκαιο και οι άγραφες αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας”, είπε και πρόσθεσε:
“Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής: Εμείς δεν θα δεχθούμε καμιά ανοιχτή πράξη επιθετικότητας που θα παραβιάζει τη δική μας κυριαρχία και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα”.
Το μήνυμα στα μέλη του Κογκρέσου για τα τουρκικά F16
Ο κ.Μητσοτάκης στη συνέχεια απευθύνθηκε στο ΝΑΤΟ και στα μέλη του Κογκρέσου.
“Παρακαλώ σημειώστε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μία εποχή που η προσοχή μας είναι στραμμένη στο να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι άλλη μία πηγή αστάθειας. Και σας ζητώ να το λάβετε υπόψη όταν θα πάρετε αποφάσεις για εξοπλισμούς”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, που κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Ειδική μνεία έκανε στη βάση της Σούδας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ως ενεργειακό κόμβο, που θα βοηθήσει ολόκληρη την περιοχή να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο λόρδος Έλγιν, το σχέδιο Μάρσαλ και ο Ατεντοκούνμπο
Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του βεβαίως με αναφορές στην αρχαία ελληνική Δημοκρατία ως πηγή έμπνευσης για την αμερικανική ανεξαρτησία και την Αμερικανική Επανάσταση ως πηγή έμπνευσης στη συνέχεια για την ελληνική.
Μεταξύ άλλων σχολίασε ότι όλα στην Ουάσινγκτον του μοιάζουν οικεία. Δήλωσε ότι το μνημείο Λίνκολν του θυμίζει τον Παρθενώνα “πριν ο λόρδος ‘Ελγιν κάνει την καλλιτεχνική του παρέμβαση”.
Αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο Μάρσαλ, λέγοντας ότι βοήθησε την Ελλάδα μετά το Β Παγκόσμιο και τον Εμφύλιο Πόλεμο.
Αλλά και σε επιδραστικούς Ελληνοαμερικανούς και Έλληνες στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις