Ο Μητσοτάκης καλεί Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τις Πρέσπες: Θα έχουμε ζητήματα

Διαβάζεται σε 8'
Ο πρωθυπουεργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουεργός, Κυριάκος Μητσοτάκης Intime

Μήνυμα στη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια έστειλε ο πρωθυπουργός. Υποβάθμισε το ταξίδι Ράμα στην Αθήνα. “Καλύτερα να μιλάμε με την Τουρκία, παρά να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη”, είπε ενόψει συνάντησης με Ερντογάν

Στην επίσκεψη του στην Τουρκία τη Δευτέρα, στο ταξίδι του Έντι Ράμα στην Αθήνα αύριο, αλλά και στο πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον Alpha.

Όσον αφορά στη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

“Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει την ανάγκη για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. Είναι πολύ καλύτερο να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να βρίσκουμε κοινούς τόπους με την Τουρκία”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι: “Τα ελληνοτουρκικά έχουν μπει σε ήρεμα νερά”.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το ταξίδι του στη γείτονα και η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο είναι προγραμματισμένη εδώ και καιρό, ως ανταπόδοση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Έκανε λόγο για πρόοδο έκτοτε στα ελληνοτουρκικά και πρόσθεσε: “Αυτή δεν ακυρώνει το γεγονός ότι πάντα θα υπάρχουν εστίες εντάσεων. Οι βασικές μας διαφορές δεν έχουν λυθεί . Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει δομικά την πολιτική της. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Επειδή διαφωνούμε όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούμε”.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί στον Ερντογάν. Έκανε λόγο για μία αχρείαστη και προκλητική ενέργεια, η οποία τόνισε ότι δεν αφορά μόνο τα ελληνοτουρκικά γιατί πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν φάνηκε πάντως αισιόδοξος ότι υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής της απόφασης.

“Αντί για παράνομους μετανάστες έχουμε νόμιμους τουρίστες από την Τουρκία”

Ερωτηθείς εάν προβληματίζεται για το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας στην περίπτωση που στις ΗΠΑ επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Τόνισε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη αμυντικά αλλά και πολιτικά, αναφερόμενος και στη συμμαχία με Γαλλία και στις αποφάσεις της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. “Αυτό μας επιτρέπει από θέση αυτοπεποίθησης να συνομιλούμε, χωρίς να υποχωρούμε από κόκκινες γραμμές”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Για πρώτη φορά από το 1974 δεν έχουμε παραβιάσεις για 12 μήνες”, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε κέρδος τη συνεννόηση με την Τουρκία για το προσφυγικό. “Αντί για παράνομους μετανάστες έχουμε νόμιμους τουρίστες στα νησιά του βορείου Αιγαίου”, σχολίασε, αναφερόμενος στη συμφωνία για visa express σε Τούρκους τουρίστες.

“Όλα αυτά είναι κέρδη. Προφανώς εξακολουθεί να υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα, η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Και δεν προβλέπω ότι θα λυθεί εύκολα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη, στα κόκκινα και να εγκυμονεί κίνδυνος θερμού επεισοδίου”.

“Μη δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην επίσκεψη Ράμα από ό,τι της αξίζει”

Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να υποβαθμίσει την αυριανή προεκλογική περιοδεία του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Αθήνα, στην επέτειο ενός χρόνου από τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές.

“Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Κανείς δε θα απαγόρευε σε ξένο ηγέτη μία ιδιωτική επίσκεψη”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Το θέμα πήρε μεγαλύτερη δημοσιότητα από ό,τι του αξίζει. Αν με ρωτάτε για το χρονισμό λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές και με ανοιχτά ζητήματα για την ελληνική μειονότητα, θα σας πω ότι δεν είναι κατάλληλος. Αλλά από εκεί και πέρα να μην του δίνουμε μεγαλύτερη σημασία”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μήνυμα στα Σκόπια για τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι είναι σε εγρήγορση μετά τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και τη νίκη του εθνικιστικού VMRO, το οποίο προεκλογικά είχε ως σύνθημα την επαναφορά της ονομασίας “Μακεδονία” σκέτο.

“Παρακολουθώ με προβληματισμό δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO. Θα περιμένω με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου όπως όλα δείχνουν πρωθυπουργού, για να δω πως θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τον επιθετικό προσδιορισμό μακεδονικού έθνους και γλώσσας. Δέχθηκα όμως τη συμφωνία στα πλαίσια της συνέχεια του κράτους. Αναγνώρισα ότι οφείλω να τη σεβαστώ”, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε με νόημα:

“Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά. Γιατί αν συμβεί αυτό θα έχουμε ζητήματα”.

Η ατάκα για τα “μαύρα” και τον κατώτατο μισθό

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης για την ακρίβεια και τους μισθούς. “Δεν είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια” υποστήριξε και προανήγγειλε ότι θα δώσει τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί σχετική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ωστόσο ότι η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά.

Όσον αφορά στην ύπαρξη κενών θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα, την εστίαση και τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία ότι πλέον οι εργοδότες ψάχνουν εργαζόμενους.

“Όσο μειώνεται η ανεργία τόσο αυξάνεται η δύναμη του εργαζόμενου.Η επιχείρηση πρέπει να πληρώσει περισσότερο για να κρατήσει ή να προσελκύσει ένα καλό εργαζόμενο. Υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός για καλούς εργαζόμενους. Για αυτό βλέπετε λιγότερους εργαζόμενους στον κατώτατο μισθό”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Έχουμε και ένα πρόβλημα ακόμη, που δεν το έχουμε αντιμετωπίσει πλήρως. Εχουμε εργαζόμενους που φαίνεται ότι είναι στον κατώτατο μισθό, αλλά δεν είναι, γιατί παίρνουν και κάτι παραπάνω στο χέρι. Άρα είναι κατά όνομα στον κατώτατο μισθό, στην πραγματικότητα δεν είναι όμως στον κατώτατο μισθό. Δεν επικροτούμε αυτή την πολιτική. Πολεμούμε οποιαδήποτε μορφή εισφοροδιαφυγής. Όμως είναι μία πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε.”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ινδία για νόμιμη μετανάστευση εργαζόμενων κυρίως στον αγροτικό τομέα. Ενώ σχολίασε ότι: “Στον τουρισμό δεν είναι τα πράγματα τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάζουν οι εργοδότες. ‘Έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν περισσότερο, να διασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, να φροντίσουν για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που θέλουν να κάνουν καριέρα στον τουρισμό. Πρέπει οι ξενοδόχοι να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.”

“Οι ευρωεκλογές έχουν διαφορετικό μέτρο σύγκρισης από τις εθνικές εκλογές”

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το 41% των εθνικών εκλογών του 2023 ποσοστό μεγάλης ευθύνης. Και είπε πως του δίνει τη νομιμοποίηση και τον υποχρεώνει να πραγματοποιήσει προεκλογικές δεσμεύσεις για “μεγάλες αλλαγές”. Δήλωσε όμως ότι οι μεγάλες αλλαγές  “δεν υλοποιούνται εύκολα στην πράξη πατώντας ένα κουμπί. Έχουμε σκληρές αντιστάσεις από το βαθύ κράτος”.

Απάντησε επίσης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πήχης για τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές πρέπει να είναι το 41% των εθνικών εκλογών και όχι το 33% των ευρωεκλογών του 2019, όπως είχε πει ο πρωθυπουργός.

“Όλοι ξέρουν ότι οι ευρωεκλογές έχουν διαφορετικό μέτρο σύγκρισης και πάντα στις ευρωεκλογές τα ποσοστά των κομμάτων εξουσίας είναι πιο χαμηλά”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Παραδέχθηκε όμως ότι: “Θα βγουν και πολιτικά μηνύματα από τις ευρωεκλογές”.

Κάλεσε ειδικότερα τους πολίτες να στείλουν μήνυμα “ότι δεν έχει αλλάξει η εντολή που πήραμε στις προηγούμενες εκλογές”. Υποστήριξε δε πως “αυτή τη στιγμή το να δημιουργηθεί ένα καθεστώς αστάθειας ή αμφισβήτησης της κυβέρνησης, μόνο κακό θα κάνει στη χώρα”.

Η αναφορά στους Αγανακτισμένους και το μη σχόλιο για Άρη Σπηλιωτόπουλο

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι: “Βλέπω φωνές λαϊκισμού, που δεν παραπέμπουν καν στο 2015, αλλά στο 2012 και τις πλατείες των Αγανακτισμένων”. Εκτίμησε όμως ότι: “Ο ελληνικός λαός έχει πάρει τα μαθήματα από την κρίση και την χρεοκοπία. Δεν θέλει να γυρίσει εκεί”. Διερωτήθηκε άλλωστε: “Για το Θεό, θα γυρίσουμε πίσω στο 2012 ή στο 2015, σε αυτό το επίπεδο τοξικότητας της πολιτικής αντιπαράθεσης;”

Ο πρωθυπουργός απέφυγε πάντως επί της ουσίας να σχολιάσει την ένταξη του ‘Άρη Σπηλιωτοπούλου στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Και στο συνακόλουθο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την αριστερή του φυσιογνωμία και στρέφεται στο κέντρο, σχολίασε: “Όλα αυτά θα προϋπέθεταν ένα πολιτικό περιεχόμενο. Δυσκολεύομαι να το αναζητήσω. Αυτή τη στιγμή νομίζω κινούμαστε σε ένα επίπεδο που συνδυάζει την τοξικότητα με έναν απλοϊκό λόγο. Δεν ξέρω αν μπορώ να αναζητήσω πολιτικό πρόσημο. Νομίζω ότι είναι ένας απολιτίκ, τοξικός λαϊκισμός”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα