Ο Μητσοτάκης πιέζεται εκ δεξιών και φλερτάρει με “μοντέλο Μελόνι”

Διαβάζεται σε 5'
Ο Μητσοτάκης πιέζεται εκ δεξιών και φλερτάρει με “μοντέλο Μελόνι”
INTIME

Το μεσημέρι επιφυλακτικός, το βράδυ ανοιχτός στην πανευρωπαϊκή εφαρμογή κέντρων κράτησης μεταναστών σε χώρες εκτός ΕΕ, στα πρότυπα της συμφωνίας Ιταλίας- Αλβανίας, ο πρωθυπουργός.

Η Ακροδεξιά δίνει πλέον ξεκάθαρα τον τόνο στην ΕΕ για το μεταναστευτικό και η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, ήταν το  πρόσωπο της Συνόδου Κορυφής μετά τη συμφωνία με την Αλβανία για κέντρα κράτησης μεταναστών εκτός ΕΕ. Συμφωνία για την οποία αρχικά εξέφρασε επιφυλάξεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στους Financial Times. Για να δηλώσει στη συνέχεια, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με το βλέμμα στο δεξιό ακροατήριο, πως είναι “μία ενδιαφέρουσα λύση” και πως δεν την απορρίπτει.

Και εν τω μεταξύ κουβέντα στην ΕΕ για τους νέους πρόσφυγες, που αναμένεται να δημιουργήσει η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή…

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχληση του για το τελευταίο “χτύπημα” του Αντώνη Σαμαρά για τα εθνικά θέματα και κατήγγειλε “πατριώτες της φακής” εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας, έσπευσε στις δηλώσεις του καταρχήν να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, ως αποτελεσματική, “αυστηρή αλλά δίκαιη”.

Υποστήριξε ότι η ΕΕ έρχεται πλέον πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Εστίασε στην ανάγκη μίας ευρωπαϊκής φόρμουλας που θα διασφαλίζει πως οι μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν στις χώρες από όπου ξεκίνησαν.

Οι παγίδες του “μοντέλου Μελόνι” για την Ελλάδα

Το μοντέλο που εφαρμόζει με φανφάρες η Ιταλίδα πρωθυπουργός πάντως έχει προβλήματα και κρύβει παγίδες, ιδίως εάν εφαρμοζόταν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρώτον, όπως παραδεχθηκε ο κ.Μητσοτάκης και στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η συμφωνία Ιταλίας- Αλβανίας αφορά σε μετανάστες που εντοπίζονται από τις ιταλικές αρχές αλλά σε διεθνή ύδατα. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως οι μεταναστευτικές ροές κατά κύριο λόγο ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια και περνούν κατευθείαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Έπειτα τίθεται το ερώτημα πόσους μετανάστες, σε ποιες χώρες εκτός ΕΕ και με ποιο νομοθετικό πλαίσιο θα έστελνε η Ευρώπη. Σημειωτέον ότι ήδη έχουν αρχίσει οι επιστροφές μεταναστών, ανηλίκων και ευάλωτων, από την Αλβανία στην Ιταλία. Αλλά και ότι μιλάμε για διψήφιο αριθμό, σταγόνα στον ωκεανό των απελπισμένων που προσπαθουν να περάσουν στην ΕΕ.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε στη συνέντευξη του στους Financial Times είχε εμφανιστεί επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητα του “μοντέλου Μελονι” επισημαίνοντας ότι: “Αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ταυτοποίηση σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία περί ασύλου και ό,τι κι αν τους συμβεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επιστραφούν στην Ιταλία.” Και έθεσε το ερώτημα:Αν το κάναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο . . . Πού θα πήγαιναν;”

Επίσης το γεγονός ότι πρόκειται για μία διμερή συμφωνία και όχι ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό, εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα που θέλει ευρωπαϊκές λύσεις για να αποφύγει να γίνει “αποθήκη ψυχών” ώστε να βάζουν άλλες χώρες το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Ευρωπαϊκά και ελληνικά “χάδια” στη Μελόνι

Πάντως τα δέκα σημεία για το μεταναστευτικό που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επιστολή φον ντερ Λάιεν στους ηγέτες πριν τη Σύνοδο, περιλαμβάνουν ιδέες που βρίσκονται κοντά στην Ακροδεξιά “λογική”. Όπως ακριβώς η δημιουργία κόμβων σε χώρες εκτός ΕΕ για τους μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο και μέχρι να δρομολογηθεί η επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης, με την πρόεδρο της Κομισιόν να κάνει λόγο για “καινοτόμες ιδέες”.

Από εκεί “πιάστηκε” ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας ότι βρίσκει την ιδέα επί της αρχής θετική. Αν και στην πραγματικότητα πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί η πολιτική των επιστροφών, κάτι πρακτικά δύσκολο… Ενδεικτικό είναι για παράδειγμα ότι -όπως ανέφερε και ο κ.Μητσοτάκης – η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, προβλέπει και επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία, κάτι ωστόσο που δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

Η κυβέρνηση δεν θεωρεί πάντως την κ.Μελόνι ακροδεξιά και πάντως τη διαχωρίζει από Λεπέν και Ορμπαν. Για παράδειγμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιτέθηκε προσφάτως στην Αφροδίτη Λατινοπούλου, τονίζοντας ότι δεν έχει ενταχθεί ούτε καν στην ευρωομάδα της Μελόνι αλλά σε αυτή των Λεπέν- Ορμπαν. Στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών όπου ανήκει η Μελόνι έχουν ενταχθεί πάντως οι ευρωβουλευτές του Κυριάκου Βελόπουλου.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης ως διαπραγματευτής του ΕΛΚ για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, είχε εντάξει την Μελόνι στις “φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις” και την είχε αντιμετωπίσει ως… σοβαρή Ακροδεξιά σε αντίθεση με την Ακροδεξιά της Λεπέν και του Ορμπαν. “Μπράβο, συγχαρητήρια” ήταν πάντως το σχόλιο του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας σε ερώτηση για το “μοντέλο Μελόνι” στο μεταναστευτικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα