Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κρατήσει τους δεξιούς, μετά τη διαγραφή Σαμαρά
Διαβάζεται σε 6'Επιχείρηση να πείσει τη μικρή αλλά κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που διαφωνούν με τη διαγραφή Σαμαρά ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, ενώ απάντησε και στον Καραμανλή
- 28 Νοεμβρίου 2024 06:36
Με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να κερδίζει το εσωκομματικό παιχνίδι στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν ανησυχεί για τις επιπτώσεις σε επίπεδο ψηφοφόρων.
Διότι ναι μεν στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ που αξιολογεί θετικά τη διαγραφή Σαμαρά αγγίζει το 70%. Όμως πρώτον οι μετρήσεις γίνονται με βάση τους ψηφοφόρους της ΝΔ στην τελευταία κάλπη. Δηλαδή στις ευρωεκλογές, όπου το κυβερνών κόμμα είχε πέσει στο 28%.
Δεύτερον, ακόμη και εάν ένα μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι που διαφωνεί με τη διαγραφή Σαμαρά, εάν μετακινηθούν δεξιότερα ή στην αποχή, αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον μιάμιση μονάδα. Και αυτό τη στιγμή που η ΝΔ παραμένει καθηλωμένη σε ποσοστά κάτω του 30%, είναι κρίσιμο.
Έτσι, ενώ τις προηγούμενες ημέρες το Μαξίμου επέμεινε ότι το θέμα Σαμαρά έχει κλείσει, ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του χθες το βράδυ στον Alpha, τοποθετήθηκε αναλυτικά επιχειρώντας να αιτιολογήσει την απόφαση του.
Τι ενόχλησε πραγματικά τον Μητσοτάκη στη συνέντευξη Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ.Σαμαρά ότι με αυτά που είπε στη συνέντευξη του στο Βήμα ξεπέρασε τα όρια και πήγε ένα βήμα πιο πέρα από αντίστοιχες παρεμβάσεις του στο παρελθόν.
“Κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή”, επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης. “Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, ό,τι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί, ό,τι κινούμε μυστική διπλωματία” είπε και πρόσθεσε: “Δεν μπορεί ένας πρώην Πρωθυπουργός να υποδεικνύει στον Πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών”.
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο ήταν το σχόλιο Σαμαρά περί χαριεντισμών του με Ερντογάν- Ράμα στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής.
“Ήταν η φράση για τα χαριεντίσματα κατά τη συνάντηση στη Βουδαπέστη… Αυτή η αναφορά από μόνη της ήταν τόσο απαράδεκτη που δεν μου άφησε κανένα περιθώριο”, είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε όμως και στην κριτική του Κώστα Καραμανλή για τη διαγραφή του κ.Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός σε ομιλία του στην Πάτρα την περασμένη Παρασκευή εξέφρασε επιφυλάξεις, λέγοντας ότι η ενότητα δεν υπηρετείται με πειθαρχικά μέτρα.
“Διαφωνώ! Με αυτόν τον τρόπο προστάτευα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης”, υποστήριξε ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός.
Τα σαμαρικά μαθηματικά των δημοσκοπήσεων
Εν τω μεταξύ, το φως της δημοσιότητας έβλεπε νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Σε αυτή, το 17% των ψηφοφόρων της ΝΔ στις ευρωεκλογές (δηλαδή του 28%) έκρινε αρνητικά τη διαγραφή Σαμαρά. Εξ αυτών, το 5% δήλωσε πως βλέπει “σίγουρα αρνητικά” τη διαγραφή Σαμαρά. Το 5% μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά αντιστοιχεί σε μιάμιση μονάδα.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ παραμένει βέβαια πρώτη με 24% (29,5% με την αναγωγή των αναποφάσιστων) και με το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση με σταθερά αυξητική τάση, αλλά με διψήφια διαφορά.
Σημειωτέον πάντως ότι η ΝΔ χάνει 8% στην “γκρίζα ζώνη” της αδιευκρίνιστης ψήφου (και 4% προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως ισοσκελίζεται από το 6% διαρροών του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ). Σημειωτέον επίσης ότι η έρευνα της Pulse δείχνει δέκα, ενδεχομένως και 11, κόμματα στη Βουλή και ισχές προοπτικές αυτοδυναμίας, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη έρευνα της Interview περίπου 7 στους10 ψηφοφόρους της ΝΔ δήλωναν ότι συμφωνούν με τη διαγραφή Σαμαρά και το 25% ότι διαφωνεί. Ενώ σε δημοσκόπηση της GPO το ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ που χαρακτήριζαν δικαιολογημένη και μάλλον δικαιολογημένη την απόφαση Μητσοτάκη να διαγράψει τον κ.Σαμαρά άγγιζε αθροιστικά το 78,6%, με το 16,3% να διαφωνεί.
Το διπλό “όχι” Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές- αλλαγή εκλογικού νόμου
Δεδομένου ότι όλες οι έρευνες χρησιμοποιούν ως βάση σύγκρισης το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, φαίνεται πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που διάκεινται θετικά στον κ.Σαμαρά είχαν ήδη εγκαταλείψει τη ΝΔ προς τα δεξιά πολύ πριν τη διαγραφή του.
Το πρόβλημα βέβαια είναι πως δυσχεραίνει η προσπάθεια της ΝΔ να τους “επαναπατρίσει”. Αν και αισιοδοξία προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο προφανώς το γεγονός ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να επωφελούνται άλλα κόμματα και κομματίδια εκ δεξιών της ΝΔ από την αναμπουμπούλα με τη διαγραφή Σαμαρά.
Πάντως ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη ερωτηθείς εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν βουλευτές της ΝΔ ακολουθώντας τον κ.Σαμαρά, απάντησε εμφατικά: “Καμία πιθανότητα τέτοια δεν βλέπω. Καμία, καμία.”
Επιπλέον ο κ.Μητσοτάκης όχι μόνο απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά για πρώτη φορά πήρε ξεκάθαρα θέση κατά της αλλαγής εκλογικού νόμου.
“Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν θα υπάρξει”, δήλωσε ειδικότερα ο πρωθυπουργός. “Οι κανόνες είναι σταθεροί. Το μπόνους καθορίζεται όπως καθορίζεται αυτή τη στιγμή. Το όριο εισόδου στη Βουλή είναι 3%. Στις επόμενες εκλογές θα πάμε με το ισχύον εκλογικό σύστημα”, είπε επίσης.
Έβαλε έτσι τέλος στη συζήτηση που είχε ανοίξει και στο εσωτερικό της ΝΔ, επιλέγοντας έτσι να επενδύσει στο θεσμικό του προφίλ και εκτιμώντας ότι νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου θα έδειχνε ηττοπάθεια. Άλλωστε για να εφαρμοστεί νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα χρειαζόταν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και ενός μικρότερου κόμματος, πχ της Ελληνικής Λύσης, δεδομένου ότι απαιτούνται 200 ψήφοι.
Η Μέρκελ αναστατώνει τη ΝΔ
Εν τω μεταξύ, τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, ανάβουν νέες φωτιές στη ΝΔ. Διότι η Γερμανίδα πρώην καγκελάριος καρφώνει την κυβέρνηση Σαμαρά και τινάζει στον αέρα το αφήγημα για το mail Χαρδούβελη και τη διαπραγμάτευση που δήθεν είχε κλείσει πριν τις εκλογές του 2015.
Η κ.Μέρκελ ειδικότερα αναφερόμενη στη νίκη του Αλέξη Τσίπρα το 2015 γράφει: “Ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς είχε αποτύχει να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του έκανε λόγο για “εκδίκηση της ιστορίας για τα ψέματα με τα οποία το αντιΣYΡΙΖΑ μέτωπο και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατασυκοφάντησαν τις πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”.
Για “αντιπολιτευτική εργαλειοποίηση των απομνημονευμάτων της κ. Μέρκελ από τον ΣΥΡΙΖΑ” έκανε λόγο από την πλευρά της ΝΔ ο εκπρόσωπος τύπου Νίκος Ρωμανός. Δεν σχολίασε πάντως αυτές καθαυτές τις αναφορές της Γερμανίδας πρώην καγκελαρίου για τον κ.Σαμαρά.
Εν τω μεταξύ, μετά τη διαγραφή Σαμαρά, μητσοτακικά στελέχη καρφώνουν τον πρώην πρωθυπουργό για την αντιμνημονιακή του περίοδο το 2010- 2011. Χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι εάν ο κ.Σαμαράς είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο το 2010 η χώρα θα είχε βγει πέντε χρόνια νωρίτερα από το καθεστώς επιτήρησης. Δηλώσεις που το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, αντιμετώπισε με… διπλωματία και “ασκήσεις ισορροπίας”.