Ο Μητσοτάκης στο Ισραήλ: Αναζητώντας συμμάχους απέναντι στην Τουρκία

Διαβάζεται σε 4'
Συνάντηση Μητσοτάκη - Νετανιάχου
Συνάντηση Μητσοτάκη - Νετανιάχου (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Με Νετανιάχου και Χέρτζογκ, αλλά και στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός. Στόχος η εξασφάλιση της στήριξης του Ισραήλ και μέσω αυτού των ΗΠΑ για το καλώδιο Κρήτης- Κύπρου.

Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ, εντάσσεται στη στρατηγική αναζήτησης συμμάχων απέναντι στην Τουρκία, με στόχο να προχωρήσει το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμιν Νετανιάχου, επιθυμώντας να συσφίξει ξανά τις σχέσεις των δύο κρατών. Και μέσω του Ισραήλ να έχει και τη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στα αναθεωρητικά σχέδια της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν άλλωστε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, αναμένεται να αναδείξει τη βούληση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, ιδίως στην άμυνα και σε ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος. Καθώς και στην υλοποίηση του IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor) που αναβαθμίζει όπως λένε ακόμα περισσότερο την στρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η συμπεριφορά του καθεστώτος Νετανιάχου στη Γάζα όμως ανάγκασε και την ελληνική κυβέρνηση να κρατήσει κάποιες αποστάσεις στη συνέχεια. Πολλώ δε μάλλον που η πολιτική του Ισραήλ συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση συνολικά της Μέσης Ανατολής, με κίνδυνο νέας αύξησης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης – Νετανιάχου

Ο ρόλος της Τουρκίας στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ όμως οδηγεί τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Ισραήλ σε μία νέα συμμαχία. Μητσοτάκης-  Νετανιάχου θα συζητήσουν επομένως και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, όπου – σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- ο άξονας Ελλάδας και Ισραήλ λειτουργεί υπέρ της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συζητηθεί και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ- Κύπρου, κατά την οποία και διατυπώθηκε η κοινή βούληση για την ενεργοποίηση του σχήματος 3+1 και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι το καλώδιο Κρήτης- Κύπρου μελλοντικά θα φτάνει και στο Ισραήλ, επομένως η Αθήνα επιδιώκει τη στήριξη της κυβέρνησης Νετανιάχου, κυρίως για να διασφαλίσει έτσι και την “προστασία” των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ουσιαστικά παγώσει, καθώς η Τουρκία απειλεί πως θα ξαναβγάλει πολεμικά πλοία εάν ξεκινήσουν έρευνες, όπως είχε κάνει και τον Ιούλιο του 2024 στην Κάσο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να ενημερώσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για την τετραμερή συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου – σε μέρος της οποίας συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας, Αχμέντ Αλ Σαράα.

Κατά την πολυμερή διάσκεψη στο Παρίσι ο πρωθυπουργός είχε επίσης αναφερθεί στη σημασία των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή εμμέσως στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου, στο οποίο μετέχει και η γαλλική εταιρεία Nexans. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα στη συνέχεια σε δηλώσεις του είχε τονίσει δις πόση σημασία έχει το γεγονός οτι η Γαλλία είναι παρουσα στην ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά η Αθήνα ποντάρει και σε γαλλική στήριξη, ενδεχομένως και με γαλλικά πολεμικά πλοία στην περιοχή ερευνών για το καλώδιο, ως ασπίδα σε τυχόν τουρκικές κινήσεις.

Δεν θα δει Αμπάς, θα μιλήσει για Παλαιστίνη

Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν κατέστη εφικτή η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμπάς “για λόγους που οφείλονται στον προγραμματισμό αμφοτέρων.” 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πάντως ότι στις συναντήσεις που θα έχει στο Ισραήλ ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει για την τήρηση της εκεχειρίας στον Νότιο Λίβανο. Θα υπογραμμίσει την ανάγκη για την απελευθέρωση των ομήρων και την παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Αναμένεται επίσης να επαναλάβει την στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ειρήνευσης στη Γάζα και την έναρξη μιας ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε σε λύση δύο κρατών με πλήρη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πάντως συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας. Και αυτό καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, εξετάζονται δυνατότητες εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και οι προοπτικές συμπαραγωγής με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα