Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο – Χαμηλοί τόνοι για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Διαβάζεται σε 6'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κιρ Στάρμερ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κιρ Στάρμερ AP PHOTO

Με τον Βρετανό ομόλογο του, Κ.Στάρμερ θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός. Η Αθήνα επισημαίνει ότι η συζήτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο και όχι την βρετανική κυβέρνηση

Σε κάθε επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο, ένα από τα ερωτήματα είναι εάν θα συζητηθεί η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Η Αθήνα όμως δεν θέλει να επαναληφθεί το σκηνικό του Νοεμβρίου του 2023, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ είχε ακυρώσει τελευταία στιγμή τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή ακριβώς η ελληνική πλευρά είχε θέσει εκ των προτέρων το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Επομένως τώρα η ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα προσεκτική. “Η συζήτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενών δε γίνεται με τη βρετανική κυβέρνηση αλλά με το Βρετανικό Μουσείο”, επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη του προχθές στον Ant1 ερωτηθείς εάν θα θέσει το ζήτημα κατά τη συνάντηση του με τον Βρετανό ομόλογο του Κιρ Στάρμερ.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος μακροπρόθεσμα για την επιστροφή των γλυπτών, αλλά τόνισε: “Οι σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένου Βασίλειο δεν καθορίζονται μόνο από την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα”.

Σημείωσε άλλωστε ότι: “Έχουμε πολύ σημαντικά θέματα, όπως η στρατηγική αμυντική συνεργασία. Πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη και η Ευρώπη να είναι πιο ενωμένη ειδικά σε ζητήματα άμυνας και οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ σημαντικές”.

Η Ντάουνινγκ Στρίτ παραπέμπει στο Βρετανικό Μουσείο

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρέπεμψε για την όποια απόφαση σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα (συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δανεισμού) στους επιτρόπους διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου. Αυτή είναι και η διαχρονική θέση των βρετανικών κυβερνήσεων, που νίπτουν έτσι τας χείρας τους.

Παρόλο δε που πρόσφατες δηλώσεις της Βρετανίδας, υπουργού Πολιτισμού Λίσα Νάντι περί επανεξέτασης αιτημάτων επαναπατρισμού εκθεμάτων που βρίσκονται σε βρετανικά μουσεία, πηγή της Ντάουνινγκ Στρίτ ξεκαθάρισε:Δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε την υφιστάμενη κυβερνητική πολιτική στο θέμα των αποκαταστάσεων”.

Ενώ πηγή του βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού παρέπεμπε στο νόμο του 1963, που απαγορεύει τη μόνιμη αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, με την εξαίρεση ανθρώπινων λειψάνων ηλικίας κάτω των 1.000 ετών και κλοπιμαίων των Ναζί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph πάντως η κυβέρνηση των Εργατικών έχει εξετάσει τη δυνατότητα παράκαμψης του νόμου του 1963, δια της ενεργοποίησης διατάξεων του νόμου περί Ευαγών Ιδρυμάτων που είχε ψηφιστεί το 2022. Διατάξεις οι οποίες θα επέτρεπαν την οριστική αφαίρεση εκθεμάτων για λόγους ηθικής υποχρέωσης.

Ευρωπαϊκή άμυνα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Σταρμερ

Η συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τον κ.Στάρμερ θα πραγματοποιηθεί στη Ντάουνινγκ Στρίτ το πρωί της Τρίτης και όπως αναφέρθηκε, η ελληνική πλευρά εστιάζει κυρίως στη γεωπολιτική της διάσταση.

Οι δύο πρωθυπουργοί συναντώνται άλλωστε εν μέσω κλιμάκωσης στο μέτωπο της Ουκρανίας και ενώ η ΕΕ συζητά για την ενίσχυση της άμυνας της. Η οποία όμως θα μένει μισή χωρίς συνεργασία με τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αποτελεί άλλωστε ένα από τα πιο ισχυρά μέλη του ΝΑΤΟ.

Πάντως ο βρετανικός στρατός ξηράς βρίσκεται στο μικρότερο μέγεθός του από τον 18ο αιώνα. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζον Χίλι, δήλωσε στο POLITICO ότι η κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων ήταν «πολύ χειρότερη από ό,τι νομίζαμε» όταν το Εργατικό Κόμμα ανέλαβε την κυβέρνηση το καλοκαίρι.

Ο Χίλι ανακοίνωσε μάλιστα το Νοέμβριο την κατάργηση πέντε πολεμικών πλοίων και δώδεκα στρατιωτικών ελικόπτερων και drones στο πλαίσιο ενός προγράμματος περικοπών δαπανών, παράλληλα με τη Στρατηγική Επανεξέταση Άμυνας.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ.Στάρμερ θα συζητήσουν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις ευρωβρετανικές σχέσεις. Δύο ζητήματα που σχετίζονται και με την ευρωπαϊκή άμυνα, δεδομένου ότι η ΕΕ αναζητεί τη δική της “φωνή”.

Στην ατζέντα τουρισμός και μεταναστευτικό

Η συνάντηση αποτελεί επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ευκαιρία για επανεκκίνηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Ενώ αναμένεται να δοθεί έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, της έρευνας και της καινοτομίας και του τουρισμού. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα.

Στην ατζέντα της συζήτησης θα βρεθεί και το μεταναστευτικό. Από κυβερνητικής πλευράς λένε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως επιτυχημένο παράδειγμα, ιδιαίτερα στη φύλαξη και προστασία των συνόρων. Μητσοτάκης – Στάρμερ θα συζητήσουν επίσης το συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την διετία 2025-26.

Πάντως επισήμως δεν βρίσκεται στην ατζέντα το Κυπριακό, αν και στα τέλη του Ιανουαρίου ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντονιο Γκουτέρες, αναμένεται να συγκαλέσει πενταμερή, με τη συμμετοχή και της Μεγάλης Βρετανίας σε επίπεδο υφυπουργού.

Αναζητώντας επενδυτές

Βασικός στόχος της επίσκεψης του κ.Μητσοτάκη στο Λονδίνο είναι όμως και η “άγρα” επενδυτών, αλλά και η αναζήτησή  know-how στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο πρωθυπουργός, όπως και πέρυσι, θα ανοίξει το Επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο, σήμερα Δευτέρα.

Η Αθήνα θέλει να τονίσει στους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία αποτελεί τη θετική έκπληξη της ευρωζώνης. Επικαλείται ότι  η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου αγγίζει εκείνο του γαλλικού και η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη. Ειδικότερα, τον  Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 7,9 δισ ευρώ από το πρώτο μνημόνιο και εντός του 2025, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα καταβληθούν άλλα 5 δισ ευρώ για την εξόφληση δανείων που έχουν προγραμματιστεί να λήξουν μεταξύ 2033 και 2042.

Με αυτά τα επιχειρήματα ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τη χωρα μας ως τόπο επενδυτικών ευκαιριών. Ακόμη, στο Συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley, θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Massimiliano Ruggieri, επικεφαλής Investment Banking Ευρώπης της Morgan Stanley.

Βρετανικό know-how τεχνητής νοημοσύνης

Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός θα μετάσχει σήμερα σε ειδικό κλειστό workshop που οργανώνει το Ινστιτούτο Μπλερ για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το Ινστιτούτο Μπλερ έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα, ενώ έχει πρόσφατα δημοσιεύσει Οδηγό για χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από κυβερνήσεις.

Το workshop διοργανώνεται για τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα με τη βοήθεια της ΑΙ, όπως Υγεία, Κλιματική Κρίση, Πολιτική Προστασία, Απασχόληση. Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που του παρέδωσε πριν από λίγες μέρες η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τέλος, ο κ.Μητσοτάκης θα παραχωρήσει απόψε το βράδυ συνέντευξη στο CNN.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα