Ο Μητσοτάκης “στο στόχαστρο” της εξεταστικής για τις υποκλοπές
Με τις ψήφους όλης της αντιπολίτευσης συστήνεται εξεταστική για τις υποκλοπές, στην οποία το ΠΑΣΟΚ θέλει να καλέσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ η ΝΔ επιμένει για διεύρυνση με το ζόρι
- 30 Αυγούστου 2022 06:37
Ο πολιτικός κλοιός για τις υποκλοπές σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από την κυβέρνηση, καθώς με 142 “ναι” σύσσωμης της αντιπολίτευσης πέρασε χθες στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για εξεταστική επιτροπή.
Η εξεταστική, σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, θα αφορά συγκεκριμένα τις υποθέσεις παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και των κεντρικών γραφείων του ΚΚΕ.
Και αυτό καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας η έρευνα να επεκταθεί χρονικά μέχρι το 2012 και να αφορά γενικότερα τη δραστηριότητα της ΕΥΠ, παρότι βεβαίως οι συνακροάσεις στον Περισσό αφορούν και την περίοδο 2016- 2017, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου έκλεισε βέβαια το ένα μάτι στην κυβέρνηση, αλλά και εκείνη υπερψήφισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ επέλεξε το “παρών” στην ψηφοφορία.
Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, προανήγγειλε ότι θα κληθεί στην εξεταστική και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αίτημα που αναμένεται επίσης να συνυπογράψουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ βέβαια ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει την πλειοψηφία και στην εξεταστική. Ειδικότερα, από τα 29 μέλη της εξεταστικής επιτροπής, 15 θα προέρχονται από τη ΝΔ, οκτώ απο τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ένα από την Ελληνική Λύση, ένα από το ΜεΡΑ25 και ένα μέλος θα εκπροσωπεί τους ανεξάρτητούς βουλευτές.
Καθώς λοιπόν η ΝΔ διαθέτει την πλειοψηφία, μπορεί πρακτικά να διευρύνει την εξεταστική και να καθορίσει την τροχιά της συζήτησης. Πολιτικά όμως, το γεγονός ότι βρίσκεται απομονωμένη για τις υποκλοπές με όλα τα κόμματα να συμφωνούν σε μία ελάχιστη κοινή αντιπολιτευτική γραμμή, δεν διευκολύνει τους χειρισμούς της κυβερνητικής παράταξης. Τι θα πράξει για παράδειγμα εν τέλει η ΝΔ εάν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητήσουν να κληθεί στην εξεταστική ο πρωθυπουργός;
Όσο δε κορυφώνεται η αντιπαράθεση, ιδίως με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, στη ΝΔ διαπιστώνουν ότι “ξεμένουν” από δυνητικό κυβερνητικό εταίρο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, γαλάζιοι βουλευτές έχουν αρχίσει πάλι να συζητούν το ενδεχόμενο νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, κάτι πάντως που είχε απορρίψει ο πρωθυπουργός στις αρχές του καλοκαιριού και το οποίο θα δημιουργούσε κλίμα ηττοπάθειας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις