O Μητσοτάκης στον Λίβανο, με το βλέμμα και στη Συρία
Διαβάζεται σε 4'Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Βηρυτό, που είχε αναβληθεί, πραγματοποιείται τελικά σήμερα, σε ένα πολύ διαφορετικό τοπίο μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
- 16 Δεκεμβρίου 2024 06:07
Με το βλέμμα και στη Συρία επισκέπτεται τελικά σήμερα τον Λίβανο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μία επίσκεψη, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου και αναβλήθηκε τελευταία στιγμή λόγω βλάβης στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Πραγματοποιείται όμως τελικά σήμερα, σε ένα πολύ διαφορετικό τοπίο.
Καθώς στις δέκα ημέρες που μεσολάβησαν έπεσε το καθεστώς Άσαντ και η τράπουλα στη Μέση Ανατολή μοιράζεται εκ νέου. Με την Τουρκία και το Ισραήλ να παίζουν το δικό τους παιχνίδι στην πολύπαθη χώρα. Ενώ ένα κρίσιμο ερώτημα για την ΕΕ και την Ελλάδα είναι τι θα γίνει με τους Σύρους πρόσφυγες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους – μέλους της ΕΕ που επισκέπτεται τη Βηρυττό μετά τη συμφωνία εκεχειρίας της 26ης Νοεμβρίου. Στόχος ήταν και είναι πολύ περισσότερο μετά τις εξελίξεις στη Συρία, να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, καθώς και στήριξης του Λιβάνου στην εφαρμογή της εκεχειρίας Ισραήλ- Χεζμπολάχ.
Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στη Βηρυτό περιλαμβάνει συζητήσεις με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, και τον Πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, αλλά και συνάντηση με την ελληνική κοινότητα.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται κατά τις συναντήσεις αυτές να επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου. Μεταξύ αυτών και στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου, που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της εκεχειρίας.
Τον κ.Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Χούπης.
Σημειωτέον ότι στις 9 Δεκεμβρίου ο κ.Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Λιβανέζο ομόλογο του Αμπνταλλάχ Ρασίντ Μπουχαμπίμπ, με τον οποίοι συζήτησε την επόμενη ημέρα στη Συρία.
Οι ορθόδοξοι χριστιανοί και οι Σύροι πρόσφυγες
Η Αθήνα ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα του Λιβάνου και γιατί είναι μία χώρα που έχει υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων από Συρία και Παλαιστίνη, αλλά και γιατί όπως και η Συρία έχει ορθόδοξη χριστιανική μειονότητα.
“Είμαστε οι φυσικοί θεματοφύλακες του ορθόδοξου στοιχείου σε Λίβανο και Συρία. Η διάσταση της προστασίας των μειονοτήτων έχει σημασία”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή στο συνέδριο με θέμα “50 χρόνια εξωτερικής πολιτικής”.
Ο Λίβανος φιλοξενούσε επίσης από το 2011 περίπου 1,5 εκατομμύρια Σύρους και 210.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες με παιδιά και ανήλικοι, δηλαδή ευάλωτα άτομα που θα μπορούσαν να έρθουν ως πρόσφυγες προς την Ευρώπη.
Κάποιοι έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν το δρόμο της επιστροφής στη Συρία, όμως η πλειοψηφία ευλόγως φοβάται να επιστρέψει σε μία χώρα στην οποία δεν έχει αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη και στην οποία τον έλεγχο έχουν οι τζιχαντιστές. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την πρώτη εβδομάδα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ περίπου 2.000 επέστρεψαν από το Λίβανο στη Συρία και 3.000 από Τουρκία.
Σταγόνα στον ωκεανό δηλαδή. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου πάντως κάλεσε το Σάββατο τους Σύρους που έχουν καταφύγει στη χώρα του να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Η ΕΕ επίσης δήλωσε ότι θα διευκολύνει τους εθελοντικούς επαναπατρισμούς, ωστόσο έκρινε πως δεν είναι «εφικτή» σε αυτό το στάδιο η απέλαση Σύρων παρά τη θέλησή τους. Ενώ το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε την Παρασκευή αποφάσισε να παραμείνει “παγωμένη” η διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Δηλαδή η Ελλάδα δέχεται αιτήματα ασύλου, τα εξετάζει και τα αξιολογεί, αλλά δεν θα εκδίδονται αποφάσεις μέχρι να παγιωθεί η κατάσταση στη Συρία. Υπάρχει όμως πάντα ο φόβος πως μπορεί να ξεκινήσουν νέες ροές προσφύγων που θα τρέχουν αυτή τη φορά να ξεφύγουν από τους τζιχαντιστές. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνουν πάντως ότι μέχρι στιγμής οι προσφυγικές ροές είναι μειωμένες.