Ο Μητσοτάκης στοχεύει στο κέντρο με “κοινωνικές” πολιτικές

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC Aris Oikonomou

Με τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, την επέκταση των μέτρων κατά της ακρίβειας μέχρι τέλος του έτους, το μειωμένο ΦΠΑ σε ταξί και καφέ ο πρωθυπουργός επιχειρεί να θεραπεύσει τις πληγές των ευρωεκλογών

Στο υπουργικό συμβούλιο του περασμένου Σαββάτου, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως εντολή των πολιτών στην κυβέρνηση να προχωρήσει, “χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά τα αριστερά και το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά”. 

Στη λογική αυτή κινείται έκτοτε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος απάντησε χθες και στα γαλάζια στελέχη που ζητούν είτε “επιστροφή στις ρίζες” είτε “δεξιά στροφή”, επιμένοντας στη στρατηγική της διεύρυνσης. 

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε ειδικότερα η πρώτη συνάντηση του μετά τον ανασχηματισμό να είναι με το νέο υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο και με αντικείμενο την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Το πρώτο δε υπουργείο που επισκέφθηκε ήταν το Ανάπτυξης, από όπου μαζί με το νέο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, ανακοίνωσε την παράταση των έκτακτων μέτρων κατά της ακρίβειας μέχρι τέλος έτους. Ενώ αύριο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Αγροτικής Ανάπτυξης, προσπαθώντας να απευθυνθεί εκ νέου στους δυσαρεστημένους γαλάζιους αγρότες.

Μετά δε την ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών χθες του φόρου 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον Real FM εκτίμησε ότι το μέτρο θα αποφέρει περίπου 300 εκ ευρώ έσοδα. Και προανήγγειλε ότι τα χρήματα αυτά κυρίως θα διατεθούν για να δοθεί και πάλι έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Απέρριψε δε την κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης το 2022 υποσχόταν φορολόγηση 90% των υπερκερδών, ενώ επέβαλε τελικά 33%, λέγοντας ότι “δεν δημεύουμε τα κέρδη των επιχειρήσεων, ούτε τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα”.

“Όχι” σε ισπανικό μοντέλο στον ΦΠΑ και σε κατάργηση των τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης χθες την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα ταξί και στον καφέ για delivery/ takeaway. Απόφαση η οποία ελήφθη για να αποφευχθούν νέες ανατιμήσεις, παρόλο που ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε εκ νέου τα σενάρια για προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης α λα Ισπανία.

Ο πρωθυπουργός επιμένει επίσης ότι δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία του νόμου για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, παρότι σαφώς κόστισε στη ΝΔ στις ευρωεκλογές. Άφησε όμως εκ νέου χθες ανοιχτό παράθυρο για “σημειακές διορθώσεις”, αναφέροντας ειδικότερα αλλαγές με βάση το οικογενειακό εισόδημα.

Επ αυτού αναμένονται οι εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο όμως δεν θέλει να χάσει έσοδα από τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, τα οποία άλλωστε μετά διατίθενται για την υγεία την παιδεία και την κοινωνική πολιτική δια επιδομάτων και όχι μόνον.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απέρριψε εξάλλου την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σχολίασε μάλιστα καυστικά ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση ως κυβέρνηση μόνο επέβαλλε και δεν μείωσε φόρους, αλλά και ότι “καταθέτει προτάσεις νόμου στο γόνατο και αρνείται να τις κοστολογήσει ή τις κοστολογεί με βάση δικά της μαθηματικά“.

Η απάντηση Μητσοτάκη στην εσωκομματική δυσαρέσκεια

Είναι επομένως σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει με ατζέντα “καθημερινότητας” και με πολιτικές που έχουν ουδέτερο πολιτικό πρόσημο, δεν σηματοδοτούν δηλαδή δεξιά στροφή, να “θεραπεύσει” τις πληγές που άφησαν οι ευρωεκλογές στη ΝΔ.

Ξεκαθάρισε άλλωστε και ο ίδιος χθες ότι θα συνεχίσει τα ανοίγματα στο κέντρο, παρά τη μουρμούρα στο εσωτερικό της ΝΔ για “πασοκοποίηση” της κυβέρνησης ή και για… διολίσθηση στο δικαιωματισμό.

“Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να γυρίσει σε επιλογές περιχαράκωσης ιδεολογικής. Πλήρωσε τέτοιες επιλογές με ποσοστά χαμηλότερα στο παρελθόν”, δήλωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης. Αναφορά που ερμηνεύθηκε ως αιχμή για το 18% της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά στις εκλογές του Μαΐου 2012.

Η είδηση όμως ότι ο Κώστας Καραμανλής και ο κ. Σαμαράς θα μιλήσουν μαζί σε εκδήλωση για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη “Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή”, την 1η Ιουλίου, προκάλεσε συζητήσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο. Ο κ. Μαρινάκης, πάντως “σφύριξε αδιάφορα” ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λέγοντας ότι είναι θετικό να ακούγονται οι απόψεις δύο πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της ΝΔ.

Σημειωτέον ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Ιουνίου, θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για να συζητήσει τα αίτια του 28% των ευρωεκλογών. Μένει να φανεί εάν και πόσοι βουλευτές θα εκφράσουν και δημοσίως τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα