Ο Μητσοτάκης θέλει και την κεντρώα πίτα ολόκληρη και το φιλοβασιλικό σκύλο χορτάτο
Με την απόφαση για την κηδεία του τέως βασιλιά, Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ο πρωθυπουργός διαλέγει κέντρο, αλλά κλείνει και το μάτι στη δεξιά, όμως δέχεται κριτική εκατέρωθεν.
- 12 Ιανουαρίου 2023 06:14
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ θα ταφεί στο Τατόι ως ιδιώτης και δεν θα υπάρξει (επισήμως τουλάχιστον) λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, όπου θα τελεστεί η κηδεία του: Με την απόφαση αυτή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, “διαλέγει” το κέντρο, αλλά κλείνει και το μάτι στη φιλοβασιλική δεξιά.
Η διυπουργική επιτροπή, που συνεδρίασε χθες στο Μαξίμου, επιχείρησε να αντιμετωπίσει το πολιτικό δίλημμα που επέφερε για τη Νέα Δημοκρατία ο θάνατος του έκπτωτου μονάρχη, καθώς από τη μία η κυβέρνηση δε θέλει να χάσει κεντρώες, κεντροδεξιές, καραμανλικές, αλλά και πασοκογενείς ψήφους, από την άλλη φοβόταν τις διαρροές προς τα δεξιά.
Στο κέντρο πάντως κερδίζονται διαχρονικά οι εκλογές και έτσι αποφασίστηκε ο τέως βασιλιάς να μην κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους, αλλά ως ιδιώτης, ενώ στους γιους του, Παύλο, Νικόλαο και Φίλιππο Γλύξμπουργκ κατέστη σαφές ότι εάν η οικογένεια επέλεγε να τελεστεί η κηδεία στη Μητρόπολη, δεν θα τεθεί επισήμως η σωρός σε λαϊκό προσκύνημα.
Η κυβέρνηση όμως έδωσε το πράσινο φως για την ταφή στο Τατόι, αν και αποτελεί πλέον περιουσία του δημοσίου και όχι της οικογένειας Γλύξμπουργκ. Ενώ καθώς όντως η κηδεία τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος μάλιστα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, επίσημα δεν θα γίνει λαϊκό προσκύνημα, ανεπίσημα όμως οι φιλοβασιλικοί θα δώσουν το παρών και το δικό τους σόου.
Μεταξύ αυτών και βουλευτές, ακόμη και υπουργοί, πέραν της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση, με το αιτιολογικό ότι στην κηδεία θα έρθουν μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Αυτό μάλιστα ήταν και το επιχείρημα ορισμένων εντός και περιφερειακά του γαλάζιου στρατοπέδου, που είχαν καημό μήπως η χώρα γίνει… ρεζίλι στο βασιλιά Κάρολο της Μεγάλης Βρετανίας και τις πριγκίπισσες και πρίγκηπες των ευρωπαϊκών οίκων.
Κυβερνητικά στελέχη επισήμαιναν πάντως ότι εφόσον πρόκειται για κηδεία ιδιώτη, όποιος θέλει μπορεί να παραστεί. Γεγονός που σημαίνει ότι τη Δευτέρα στη Μητρόπολη αναμένονται πρωτοκλασάτα στελέχη όπως οι υπουργοί Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, Υγείας, Θάνος Πλεύρης και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, που έσπευσαν να εκφράσουν πρώτοι τη θλίψη τους.
Ο τελευταίος άλλωστε ξέχασε ότι ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ήταν τέως (“ο βασιλεύς των Ελλήνων” έγραψε στη συλληπητήρια ανάρτηση του σε καθαρεύουσα). Ενώ ο κ.Γεωργιάδης χθες το πρωί και πριν γίνει γνωστή η απόφαση της διυπουργικής, δεν δίστασε να βάλει ίσα και όμοια τον έκπτωτο μονάρχη με τον Χαρίλαο Φλωράκη, διαμαρτυρόμενος διότι ο αείμνηστος ΓΓ του ΚΚΕ κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη το 2005 και δη επί κυβέρνησης ΝΔ.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, προέβη σε μία λυρική δήλωση, λέγοντας πως ο τέως βασιλιάς “άφησε την τελευταία του πνοή στη χώρα που γεννήθηκε και αγάπησε”.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης πάντως κινήθηκε σε πιο ισορροπημένο πλαίσιο στην πρωινή του δήλωση για το θάνατο του τέως βασιλιά, τονίζοντας ότι το θέμα της μοναρχίας έκλεισε με το δημοψήφισμα του 1974, λησμονώντας ότι ο πατέρας του, αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, το είχε χαρακτηρίσει unfair.
Αλλά ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε διακριτική τη στάση του έκπτωτου μονάρχη τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ενώ επιχείρησε να διαχωρίσει το ανθρώπινο από το πολιτικό.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις