Ο Μητσοτάκης θέλει να κλείσει τις “πληγές” μετά τη φωτιά στην Αττική

Διαβάζεται σε 4'
Ο Μητσοτάκης θέλει να κλείσει τις “πληγές” μετά τη φωτιά στην Αττική
Ο Κ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας INTIME

Σε σύσκεψη στην Πεντέλη, για το σχέδιο αποκατάστασης μετά την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά, θα μετέχει σήμερα ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας επανεκκίνηση ενόψει και της ΔΕΘ.

Το σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών της βορειοανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά, θα παρουσιαστεί σήμερα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Πεντέλη.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο υφυπουργού Κρατικής Αρωγής, Οικονομικών, καθώς και το ΤΑΙΠΕΔ. Θα συμμετέχουν επίσης ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και οι δήμαρχοι Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων, Ωρωπού, Διονύσου, Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θοδωρής Σκυλακάκης, θα παρουσιάσει τον θλιβερό απολογισμό όσον αφορά στο είδος των εκτάσεων που κάηκαν (δασικές, περιαστικές, αστικές κλπ). Ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, θα ενημερώσει για τους καθαρισμούς και την αρωγή στους πυρόπληκτους. Σημειωτέον ότι χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αυτοψιών και κρίθηκαν ακατάλληλες 146 κατοικίες. Για την πορεία των αυτοψιών θα ενημερώσει ο υφυπουργός Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για όλα τα κτίρια (σπίτια, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες). Η στεγαστική συνδρομή αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή σε ποσοστό 80% και άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 20%. Ενώ το ποσό της πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για την πλήρη κυριότητα ή σε 5.000 ευρώ, για την ψιλή κυριότητα.

Για τις υποδομές στις πληγείσες περιοχές θα ενημερώσουν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλιδης. Τέλος οι δήμαρχοι και η περιφέρεια θα παρουσιάσουν νέα μέτρα για τις περιοχές που γειτνιάζουν με δάση ή είναι ουσιαστικά μέσα στα δάση.

Επιχείρηση πολιτικής επανεκκίνησης με το βλέμμα και στη ΔΕΘ

Στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα και τους πόρους του σχεδίου αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών αλλά και του… πολιτικού προφίλ της κυβέρνησης. Το γεγονός άλλωστε ότι οι φλόγες μπήκαν στον αστικό ιστό προαστίων της πρωτεύουσας, έχει τραυματίσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και το αφήγημα της βελτιωμένης πολιτικής προστασίας.

Από την κυβέρνηση επικαλούνται ότι τα συστήματα άμεσης προειδοποίησης έχουν αποδώσει σε εκατοντάδες φωτιές αυτού του καλοκαιριού. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, (που βρίσκεται πάλι στο μάτι του κυκλώνα) ανέβασε χθες στο Χ βίντεο από τη στιγμή της ρίψης νερού σε εστία εντός αστικού ιστού στο Μαρούσι από ελικόπτερο που πραγματοποιούσε έμφορτη περιπολία και ως εκ τούτου παρενέβη – όπως τόνισε – μέσα σε τέσσερα λεπτά από την εκδήλωση μίας “επικίνδυνης πυρκαγιάς”.

Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται επίσης την κλιματική αλλαγή, με τον υπουργό Επικράτειας, Άκη Σκέρτσο, να έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι “χρειάζεται ψυχική ανθεκτικότητα για τα καλοκαίρια που αλλάζουν”. Αλλά το βασικό επιχείρημα εστιάζει στην ενισχυμένη στήριξη των πυρόπληκτων και την άμεση ανακοίνωση σχεδίου αποκατάστασης.

Το Μαξίμου θέλει έτσι μέχρι τη ΔΕΘ να έχει αλλάξει την ατζέντα, ώστε να μην κυριαρχήσουν πάλι θέματα πολιτικής προστασίας στη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού.

Πρόβα τζενεράλε της αναμενόμενης κόντρας στη Βουλή

Εν τω μεταξύ εκκρεμεί και η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές στην Αττική που έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και η οποία φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. 

Πρόγευση όμως δίνει ήδη η πολιτική κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με επίκεντρο την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την πολιτική προστασία.

“Για την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Κρίση, από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διατεθεί στην Ελλάδα πάνω από 550 εκατ. ευρώ. Πόσα έχουν απορροφηθεί; Το 1%. Έχουμε την κυβέρνηση του 1%”, υποστήριξε σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Για αστήρικτες αιτιάσεις και χονδροειδή ψέματα έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας: “Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι έναν περιφερόμενο influencer που φτάνει στο σημείο να στοχοποιεί επιστήμονες, δημοσιογράφους και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος λασπολογώντας τους ότι «τα παίρνουν» επειδή δεν του αρέσουν αυτά που αναφέρουν.” 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα