Ο Μητσοτάκης θέλει σύμμαχο τη Μελόνι απέναντι στην επιθετική Τουρκία
Με την Ιταλίδα ομόλογο του συναντήθηκε πριν τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι οι τουρκικές απειλές θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή
- 15 Δεκεμβρίου 2022 12:54
Συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει όμως την Ιταλία σύμμαχο όχι μόνο στο ενεργειακό, καθώς θα δοθεί ξανά σκληρή μάχη σε επίπεδο ηγετών μεταξύ των χωρών του νότου και του μετώπου του βορρά υπό τη Γερμανία, αλλά και στα ελληνοτουρκικά.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μελόνι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και τόνισε ότι η επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που απειλεί ευθέως την Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τη διεύρυνση της συνεργασίας και του συντονισμού σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της ΕΕ, όπως τα θέματα της ενέργειας και της οικονομικής διακυβέρνησης.
Μίλησαν ακόμα για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Συμφώνησαν μάλιστα να παραμείνουν σε επαφή.
Επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, απέστειλε εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδικάζοντας με τον πλέον απόλυτο τρόπο το «μνημόνιο κατανοήσεως», μεταξύ Τουρκίας και Μεταβατικής Κυβέρνησης της Λιβύης της 3ης Οκτωβρίου.
Ο κ. Μπορέλ στην επιστολή του αναφέρει ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως σαφής. Κατόπιν κάνει αναφορά στη δήλωση του Εκπροσώπου της ΕΕ, όπου επιβεβαιώνεται εκ νέου η θέση της ΕΕ, όπως είχε ήδη διατυπωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019. Όπως επισημαίνει ο κ.Μπορέλ, θέλοντας να τονίσει την άμεση αντίδραση της ΕΕ, η δήλωση του Εκπροσώπου, έγινε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της υπογραφής του εν λόγω «εγγράφου».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπορέλ, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εν λόγω θέση όποτε χρειαστεί και ολοκληρώνει την επιστολή του προς τον κ. Δένδια, διαβεβαιώνοντας για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όλα τα Κράτη Μέλη της και για τη συνεχή υποστήριξή του σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η θέση της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2019, συμπεριλήφθηκε στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.
Τα συμπεράσματα αναφέρουν: “… Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας”.
Η επιστολή του κ. Μπορέλ, ήταν η απάντηση σε επιστολή που του είχε αποστείλει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Ανατολική Λιβύη στις 17 Νοεμβρίου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις