Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι ορθώς μπήκε και ορθώς βγαίνει η χώρα από το αυστηρό lockdown
Μάχη στη Βουλή για τον κορονοϊό, καθώς ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.
- 15 Ιανουαρίου 2021 06:09
Στο τρίπτυχο lockdown, οικονομία, εμβόλιο, θα κινηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή, την οποία θα ενημερώσει για την κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης των υγειονομικών και όχι μόνο συνεπειών του κορονοϊού.
Σήμερα εξάλλου αναμένεται και η εισήγηση της επιτροπής για μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με την επιστροφή του click away και με παρουσία πελατών κατόπιν ραντεβού στα καταστήματα ένδυσης- υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία, καθώς και ενδεχομένως για επαναλειτουργία κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και βιβλιοπωλείων.
Ο βασικός λόγος είναι οικονομικός: Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη του στον Ant1, δεν πρέπει να χαθεί η περίοδος των εκπτώσεων. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης επισήμανε χθες ότι ένας μήνας lockdown κοστίζει πάνω από τρία δισ ευρώ. Για το click in shop επιμένει άλλωστε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.
Η κυβέρνηση όμως επικαλείται επίσης ότι η επιδημιολογική κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι στις 14 Δεκεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε το click away. Και στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι όπως ορθώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να μπει η Ελλάδα σε lockdown την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες άνοιγαν εν όψει εορτών και να σκληρύνει προληπτικά τα μέτρα μετά τις γιορτές, έτσι ορθώς τώρα έδωσε σήμα για να ξεκινήσει το άνοιγμα της οικονομίας.
Τις πολιτικές και υγειονομικές αυτές επιλογές αναμένεται φυσικά να υπερασπιστεί σήμερα στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βεβαίως θα αναφερθεί και στα μέτρα που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, με κλάδους όπως η εστίαση και ο πολιτισμός, να ζητούν πρόσθετη στήριξη βλέποντας ότι θα παραμείνουν σε καραντίνα για καιρό.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να αναφερθεί στο σχέδιο εμβολιασμού, το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, κάνοντας λόγο για επιμέρους μικροπροβλήματα. Η κυβέρνηση ωστόσο σηκώνει τα χέρια ψηλά όσον αφορά στον εμβολιασμό ηλικιωμένων με αδυναμία μετακίνησης, δεδομένου ότι τα υπάρχοντα εμβόλια απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης. Πάντως, ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων μέχρι στιγμής δεν προσεγγίζει τα 1018 που είχαν εξαγγελθεί: Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 282 εμβολιαστικά κέντρα σε 150 σημεία της χώρας και θα προστεθούν στις 20 Ιανουαρίου επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα.
Η επίτευξη ανοσίας θα επέλθει με τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού, ωστόσο ουσιαστικά στην κυβέρνηση αισιοδοξούν πως όταν θα έχουν εμβολιαστεί οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η οικονομία θα μπορέσει να ανοίξει ακόμη περισσότερο. Και κυρίως ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι καλύτερο για τον τουρισμό από αυτό του 2020.
Το δε ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που πρότεινε στην Κομισιόν ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχει ως στόχο να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, αλλά να διευκολύνει τις τουριστικές ροές: Όποιος διαθέτει αυτό το πιστοποιητικό θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση μοριακού τεστ πριν ταξιδέψει και καραντίνας μετά την άφιξη του. Έτσι, θεωρούν στην κυβέρνηση, θα είναι πιο εύκολο να ταξιδέψει κανείς για διακοπές, αφού θα του κοστίζει λιγότερο σε χρήμα και χρόνο. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σχετική συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.