Ο Μπλίνκεν έφυγε, οι διαφορές παραμένουν – Η “κληρονομιά” της επίσκεψης στα ελληνοτουρκικά
Τι αφήνει η περιοδεία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε Ελλάδα και Τουρκία. Η πεποίθηση των ΗΠΑ για ήρεμα νερά στο Αιγαίο μέχρι τις εκλογές και η επόμενη ημέρα.
- 22 Φεβρουαρίου 2023 06:34
Όταν το επιτελείο του Αντονι Μπλίνκεν σχεδίαζε την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε Ελλάδα και Τουρκία, ήταν αδύνατον να εκτιμήσει έναν παράγοντα, μια τεραστίου μεγέθους φυσική καταστροφή.
Η συγκυρία κατά την οποία προγραμματιζόταν η περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν ήταν ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του κατηγορούσαν την Ουάσινγκτον για “παραβίαση” της στάσης ουδετερότητας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, ενώ η υπόθεση των τουρκικών F-16 δεν προχωρούσε με πολύ θετικούς οιωνούς για την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υφίστατο μεγάλη ανησυχία από τον τρόπο με τον οποίο ο τούρκος πρόεδρος έχει πρακτικά μπλοκάρει την απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλαδίας.
Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς το γεγονός πως ο κ. Ερντογάν επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί για εκλογικούς λόγους τον αντιαμερικανισμό που ανθεί στο εκλογικό σώμα της Τουρκίας, αντιλαμβάνεται γιατί τα βλέμματα της Ουάσινγκτον ήταν στραμμένα στη γειτονική χώρα, η οποία κατά διαστήματα τείνει να δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια της Ελλάδας σε περιφερειακό επίπεδο.
Ήρεμα νερά ως τις εκλογές
Ο συνδυασμός Αθήνας και Αγκυρας είχε ως προφανή στόχο την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή ενώ και στις δύο χώρες βρίσκεται σε εξέλιξη προεκλογική περίοδος με τα εθνικά θέματα ψηλά στην ατζέντα.
Τόσο κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Δένδια όσο και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, ο Αντονι Μπλίνκεν φρόντισε να καταδείξει τη βούληση των ΗΠΑ για “ήρεμα νερά” τουλάχιστον ως τις εκλογές.
“Είναι περίοδος εκλογών στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό πάντα περιπλέκει τα πράγματα. Η ελπίδα μου, σε πρώτη φάση, είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία θα διατηρήσουν τα νερά όσο ήρεμα γίνεται και ίσως τους επόμενους μήνες θα δοθεί η ευκαιρία για περαιτέρω ενδυνάμωση του διαλόγου, της διπλωματίας και της προσπάθειας να επιλυθούν θέματα που χρονίζουν μεταξύ τους”.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο αμερικανός υπουργός κάλεσε σε αποφυγή απειλών που δημιουργούν ένταση και μονομερών ενεργειών, ευελπιστώντας Ελλάδα και Τουρκία “να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να ενισχυθούν οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ δύο κρίσιμων συμμάχων σε μια κομβική περιοχή, σε μια καίρια στιγμή”.
“Για εμάς στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι στενοί σύμμαχοι, στενοί εταίροι και στενοί φίλοι και φυσικά θέλουμε να τους δούμε να έρχονται κοντά. Αν το κάνουν αυτό, οι ευκαιρίες που θα προκύψουν θα είναι εκπληκτικές και για τις δύο χώρες”.
Η “μπάλα” στο γήπεδο της Τουρκίας
Ερωτηθείς (MEGA) αν είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα τον τούρκο ομόλογό του και αν απέσπασε κάποια δέσμευση για αλλαγή στάσης της Αγκυρας μετά τους σεισμούς, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έγνεψε καταφατικά. “Μπορώ να πω ότι η αίσθησή μου είναι πως υπάρχει σίγουρα ενδιαφέρον και βούληση -κι αυτό ισχύει σίγουρα και για την Ελλάδα- να βρεθούν τρόποι πιο παραγωγικής πορείας προς τα μπρος”.
Είχε προηγηθεί, λίγες ημέρες πριν, η αποκάλυψη της πρότασης για επανέναρξη των συνομιλιών που κατέθεσε η Άγκυρα στη συνάντηση του εκπροσώπου του Τ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, με τη διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα, στις Βρυξέλλες. Σε αυτή περιλαμβάνονται η συνέχιση των διερευνητικών επαφών, η συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η συνέχιση στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Η αλήθεια είναι πως οι καταστροφικοί σεισμοί έφεραν τις δύο χώρες πιο κοντά, διαμορφώνοντας κλίμα επαναπροσέγγισης προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ωστόσο κανείς στην Αθήνα δεν τρέφει ψευδαισθήσεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες ελληνοτουρκικές υποθέσεις,
Προς τούτο, διπλωματικές πηγές έσπευδαν να υπενθυμίσουν στη γείτονα πως η μοναδική διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ ο Νίκος Δένδιας διαχώρισε εκ νέου την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. “Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα από την τουρκική πλευρά μέσω της βοήθειας που παρέχει στα θύματα των σεισμών. Είναι αυτοτελής υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τους Τούρκους και τους Σύρους συνανθρώπους μας”.
Με τους φονικούς, λοιπόν, σεισμούς να δημιουργούν νέα δεδομένα για την ίδια την Τουρκία -χωρίς να σημαίνει αυτόματα ότι οι στόχοι και προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της ανατρέπονται και ότι πρέπει να περιμένουμε δραματικές αλλαγές- εντός των προσεχών μηνών μένει να φανεί αν το “ισχυρό θεμέλιο”, όπως το χαρακτήρισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών έχει μπει.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις