Ο νέος δικομματισμός, οι εξελίξεις και οι προοπτικές
Οι καθηγητές Nίκος Μαραντζίδης και Γεράσιμος Μοσχονάς εξέθεσαν τις απόψεις τους για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το κομματικό σύστημα, τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής, τις εξελίξεις και τις πιθανές προοπτικές.
- 14 Απριλίου 2021 06:09
Τι συμβαίνει σήμερα με τον δικομματισμό; Η ΝΔ είναι φιλελεύθερο ή νεοσυντηρητικό κόμμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τη ριζοσπαστική Αριστερά, τον λαϊκισμό ή τη σοσιαλδημοκρατία; Ποια είναι τα λάθη και οι αστοχίες των δύο κομμάτων; Ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ και των social media; Αυτά και αλλα πολλά ερωτήματα τέθηκαν στη συζήτηση με θέμα “Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ: Ανταγωνισμός, Φυσιογνωμία, Προοπτικές” που διοργανώθηκε από την aboutpeople, με συντονίστρια την δημοσιογράφο της Καθημερινής Ξένια Κουναλάκη και την οποία μετέδωσε live το NEWS 24/7.
Στη συζήτηση πήραν μέρος ο Nίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ο καθηγητής Νίκος Μαρανζτίδης υπογράμμισε ότι μετά τις εκλογές του 2019, οι οποίες επανευθυγράμμισαν το κομματικό σύστημα σε μια ρότα δικομματισμού μετά από 7 χρόνια ρευστότητας, μπορούμε να μιλάμε για μια τάση παγίωσης ενός δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και υπο αυτή την οπτική οι εκλογές του 2019 δείχνουν να σταθεροποιούν ανακατατάξεις που προέκυψαν τα προηγούμενα χρόνια (2012-2015) που σημαίνει ότι η ΝΔ παραμένει ο μεγάλος πόλος και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δυνάμει κόμμα εξουσίας.
Ο κ. Μαραντζίδης έκανε λόγο για “καχεκτικό δικομματισμό” και ανέφερε δύο παράγοντες: τον χαμηλότερο -σε σχέση με το παρελθόν- βαθμό κομματικής ταύτισης των ψηφοφόρων έναντι των κομμάτων και τον μικρότερο βαθμό κοινωνικής δικτύωσης των κομμάτων (φοιτητικοί σύλλογοι, συνδικάτα κλπ).
Κατά τον καθηγητή, κάτω από ορισμένες συνθήκες δεν αποκλείεται να ζήσουμε στην Ελλάδα μια περίπτωση του γερμανικού CDU, ένα κόμμα που αλλάζει συμμαχίες. Σύμφωνα με τον ίδιο η ΝΔ είναι ένα κόμμα διαφορετικής προέλευσης το οποίο ενοποιείται από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, την εξουσία και την ατζέντα “νόμος και τάξη”.
Για τον κ. Μοσχονά στις εκλογές του 2019 αναπτύχθηκε ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα με πολιτικά χαρακτηριστικά και πολιτισμική διάσταση η οποία δημιούργησε εμπόδιο για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο η ΝΔ φέρνει τα καλύτερά της αποτελέσματα μόνο όταν αναπτύσσεται ένα “αντι” ρέυμα στον αντίπαλό της, όπως στις εκλογές του ’89-’90 και το 2004. Ο ίδιος υποστήριξε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επιστρέψει στο 3 % ή στο 4% κι ένας άλλος “παίκτης” δεν μπορεί εύκολα να τον υποκαταστήσει, είτε είναι το ΚΙΝΑΛ ή ένα νέο κόμμα. Για τη ΝΔ είπε οτι είναι δύσκολο σε ένα κομματικό σύστημα όπου οι εκλογικές τάσεις δίνουν μια πλειοψηφία στις μη δεξιές δυνάμεις να γίνει κυρίαρχη δύναμη στη μακρά διάρκεια.
Κατά τον ίδιο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οργανωτικά αδύναμος και με αδύναμη παρουσία στα συνδικάτα. Αλλά, αυτός ο τρόπος προσέγγισης ανήκει σε προηγούμενη εποχή. Τα περισσότερα σύγχρονα κόμματα είναι αδύναμα και δεν πρέπει να κρίνουμε τα σύγχρονα κόμματα με κριτήρια του παρελθόντος, πρόσθεσε.
Αναφορικά με το κλίμα των μη δεξιών δυνάμεων που ανέφερε ο κ. Μοσχονάς, ο κ. Μαραντζίδης τόνισε ότι πλέον δεν έχει την ισχύ που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες. Από την άλλη, ο κ. Μοσχονάς υποστήριξε οτι ακόμα και στις τελευταίες εκλογές η δεξιά παράταξη, πιο ενωμένη από ποτέ, ήταν μειοψηφία.
Ο τρόπος που η ηγεσία Μητσοτάκη διαχειρίζεται επικοινωνιακά την κυριαρχία του ενοχλεί τις άλλες “οικογένειες” στη ΝΔ και είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να υποτιμάται για τις διεργασίες που γίνονται στο κόμμα, υποστήριξε ο Nίκος Μαραντζίδης τονίζοντας οτι Σαμαρικοί, Καραμανλικοί κλπ δεν είναι ενθουσιασμένοι από την αρχιτεκτονική που έχει διαμορφώσει το Μαξίμου.
Νόμος και τάξη
Έχουμε μια πολιτική νόμου και τάξης που έφτασε στο πικ της την περίοδο που είδαμε κρεσέντο από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και έφαγε τα μούτρα της στη Νέα Σμύρνη, υποστήριξε ο κ. Μαραντζίδης και τόνισε ότι ταυτόχρονα είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ (από την πορεία του Πολυτεχνείου μέχρι τη Ν. Σμύρνη) για πρώτη φορά να σπάει την απομόνωσή του και πέτυχε να φτιάξει συμμαχίες που θα έχουν σημασία για το μέλλον.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Μοσχονάς είπε οτι η ΝΔ τόσο στο θέμα “νόμος και τάξη” όσο και στο θέμα της μετανάστευσης υιοθέτησε μια πολιτική που είναι συντηρητική και περιοριστική συγκριτικά με την περίοδο του Κώστα Καραμανλή. Και αυτό όπως είπε την καθιστά ένα συντηρητικό κόμμα κάτι που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
Ο ρόλος των ΜΜΕ και των social media
Δεν θυμάμαι ποτέ τέτοια ευθυγράμμιση του μιντιακού αστερισμού σε σχέση με ένα κόμμα, είπε ο κ. Μαραντζίδης και συμπλήρωσε πως αν δεν υπήρχαν τα social media η κατάσταση θα ήταν δραματικά χειρότερη, φέρνοντας το παράδειγμα της Πάρνηθας, είδηση που δεν προβλήθηκε στους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά έκανε τον γύρο του διαδικτύου.
Με την ανάλυση αυτή συμφώνησε και ο κ. Μοσχονάς τονίζοντας ωστόσο οτι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015 έγιναν ενάντια στα επίσημα ΜΜΕ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις