Ο Πάνος Σκουρλέτης κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού
Ίσως και εντός της εβδομάδας οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Σκέψεις για αναβάθμιση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας σε υφυπουργείο. Σήμα επανεκκίνησης, με ευρύτερες αλλαγές απ’ ότι αρχικά σχεδιαζόταν προγραμματίζει το Μαξίμου.
- 30 Ιουλίου 2018 07:20
Σε μείζον στοίχημα αναδεικνύεται για τον πρωθυπουργό ο επικείμενος ανασχηματισμός, ο οποίος δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί –σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες- ακόμα και εντός της εβδομάδας.
Ο ανασχηματισμός, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, θα περιλαμβάνει ευρύτερες αλλαγές απ’ ότι αρχικά είχαν σχεδιαστεί, καθώς ούτως ή άλλως αυτές θα πραγματοποιούνταν πριν τη ΔΕΘ, τώρα όμως ο πήχυς τίθεται πολύ υψηλότερα.
Ο πρωθυπουργός, με τις αλλαγές που θα επιλέξει ή θα σηματοδοτήσει επανεκκίνηση της κυβέρνησης, επιτυγχάνοντας σε μερικό έστω βαθμό ανάταξη του πολιτικού κλίματος ή ο ανασχηματισμός θα μετατραπεί σε μπούμερανγκ, εφόσον αυτός δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της κοινής γνώμης.
Ούτως ή άλλως το υπουργείο Εσωτερικών και ο Πάνος Σκουρλέτης αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο των αλλαγών.
Με δεδομένη την παραμονή στη θέση τους των Νίκου Κοτζιά, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Πάνου Καμμένου, καθώς βεβαίως και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη (θεωρούνται και είναι αμετακίνητος, όπως και η Έφη Αχτσιόγλου), στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σαφές και στον προηγούμενο ανασχηματισμό πως «κλειδί» για την επιτυχία των κινήσεων του πρωθυπουργού ήταν τα πρόσωπα και η δομή του υπουργείου Εσωτερικών –του εναπομείνατος δηλαδή κορυφαίου υπουργείου.
Οι προβληματισμοί αυτοί εντάθηκαν και το σχετικό ερώτημα είναι πού θα μετακινηθεί ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ θα αποτελέσει έκπληξη πρώτης γραμμής η μη αντικατάσταση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα- ο οποίος, μάλιστα, υπήρξε και ο μόνος υπουργός (εξ όσων γνωρίζουμε έως τώρα και δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που δεν το γνωρίζουμε) που υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.
Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Με δεδομένες τις κλιματολογικές αλλαγές και την έλλειψη έργων (επί δεκαετίες, κυρίως την «εποχή της αφθονίας») στην Αττική, γεγονός που προϊδεάζει ότι και τα επόμενα χρόνια θα είναι … «κολασμένα», το Μαξίμου φέρεται να έχει καταλήξει στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, που σήμερα στεγάζεται σε μερικά δωματιάκια στην οδό Ευαγγελιστρίας, στο κέντρο της πόλης, διαθέτοντας –σύμφωνα με τις πληροφορίες- περί τους 20 υπαλλήλους.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τις έως τώρα συζητήσεις, ενδέχεται να αναβαθμιστεί σε υφυπουργείο και να υπαχθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ προβληματισμοί υπάρχουν ακόμα και για το εάν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να παραμείνει στο Εσωτερικών ή να γίνει εκ νέου αυτόνομο, όπως και στην πραγματικότητα είναι- μόνο για το νομοθετικό έργο απαιτείται η υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών, τα υπόλοιπα είναι αποκλειστικές αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού!
Πρόβλημα συντονισμού και συλλογικών αποφάσεων
Η κυβέρνηση –όπως αποδείχθηκε περίτρανα και στο θέμα των πυρκαγιών- συνεχίζει να αντιμετωπίζει και πρόβλημα συντονισμού, καθώς επί τρία χρόνια ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να ρίξει το βάρος του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την έξοδο από το Μνημόνιο και τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και πορείας της ΕΕ και διαθέτει λιγότερο χρόνο για τα τρέχοντα εσωτερικά.
Η έλλειψη συντονισμού αποδείχθηκε και στην υπόθεση των πυρκαγιών της Αττικής, ενώ κορυφαίοι υπουργοί, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, κάνουν λόγο για έλλειψη συλλογικότητας στη λήψη κάποιων αποφάσεων. Προβλήματα που εάν υπάρχουν, θα πρέπει ασφαλώς να αντιμετωπιστούν με τον ανασχηματισμό, όπως και θα πρέπει ο πρωθυπουργός να δώσει τέλος στα υπουργικά εκείνα στελέχη που υποβαθμίζουν την ποιότητα της διακυβέρνησης στο όνομα, έστω, της συσπείρωσης της κομματικής βάσης.
Κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές
Είναι προφανές πως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι εκείνο που θα οδηγήσει τη χώρα στις εθνικές εκλογές, ακόμα και αν αυτές διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019.
Γι’ αυτό και το νέο κυβερνητικό σχήμα:
– Θα σηματοδοτεί την διεύρυνση, ακόμα και αν στην παρούσα φάση, με την κυβέρνηση να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, πολύ δύσκολα θα βρεθούν αξιόλογα πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθούν σε αυτή.
– Θα υπηρετεί την ενότητα του κόμματος και τη συσπείρωση της ΚΟ. Ήδη πολλοί θεωρούν βεβαία την επαναφορά στο υπουργικό συμβούλιο του Νίκου Φίλη και κάποιων αξιόλογων βουλευτών.
– Θα φέρει νεότερα σε ηλικία στελέχη, κατά τα πρότυπα των Δημήτρη Τζανακόπουλου, Έφης Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτσι και Νάσου Ηλιόπουλου. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη (μόνο μειονέκτημα ότι δεν είναι βουλευτής και ότι …κάνει καλά τη δουλειά του), ενώ δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.