Ο “πόλεμος της τσιπούρας” βάζει ξανά φωτιά στο Αιγαίο
Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού στο Φαρμακονήσι, ενώ η Τουρκία συνεχίζει γενικότερα την τακτική της έντασης στο Αιγαίο
- 06 Ιανουαρίου 2023 07:35
Στο σκηνικό της έντασης στο Αιγαίο, που κλιμακώνει σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία, έρχεται να προστεθεί, όπως σχεδόν κάθε χρόνο, ο λεγόμενος “πόλεμος της τσιπούρας”.
Νέο επεισόδιο σημειώθηκε χθες στο Φαρμακονήσι, όταν τρία τουρκικά αλιευτικά κινήθηκαν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού έσπευσε να τα διώξει. Τότε εμφανίστηκε τουρκική ακταιωρός, η οποία άρχισε να παρενοχλεί το σκάφος του Λιμενικού με επικίνδυνους ελιγμούς.
Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού έριξε προειδοποιητικές βολές και η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε προς τα ανατολικά. Το επεισόδιο διήρκεσε πέντε ολόκληρα λεπτά, χρόνος πολύ μεγάλος καθώς κάθε δευτερόλεπτο αυξανόταν ο κίνδυνος κλιμάκωσης.
Μάλιστα στη συνέχεια η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από το επεισόδιο, κατηγορώντας το Ελληνικό Λιμενικό ότι εκείνο παρενόχλησε τουρκικά αλιευτικά.
Σημειωτέον ότι προχθές το Ελληνικό Λιμενικό εντόπισε ανοιχτά της Κω δύο ταχύπλοα που μετέφεραν μετανάστες και συνέλαβε τέσσερις διακινητές, επομένως σε ένα βαθμό το χθεσινό επεισόδιο θεωρείται από την ελληνική πλευρά και ως “αντίποινα”, δεδομένου ότι το τουρκικό Λιμενικό κατηγορείται για θερμές σχέσεις με τα κυκλώματα “δουλευμπόρων”.
Κάθε χρόνο πάντως αυτή την εποχή η αλίεια της τσιπούρας στέκεται αφορμή για τουρκικές προκλήσεις, ιδίως στην περιοχή των Ιμίων και όχι μόνον, εγκυμονώντας κινδύνους πρόκλησης θερμού ελληνοτουρκικού επεισοδίου. Από το Δεκέμβριο- Ιανουάριο ξεκινά η περιόδος αναπαραγωγής για τσιπούρες αλλά και κωλοχτύπες, που κατευθύνονται συνήθως προς τα παράλια με σκοπό να γεννήσουν, γεγονός που τις καθιστά περιζήτητες, αλλά και την αλίεια τους πιο εύκολη.
Η Άγκυρα βεβαίως συνδυάζει τον “πόλεμο της τσιπούρας” με τη διαχρονική και εντεινόμενη τακτική αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Και το χθεσινό επεισόδιο θεωρείται ως ένα εσκεμμένο τουρκικό “παιχνίδι με τη φωτιά”.
Στην Αθήνα θεωρούν ότι όσο πλησιάζει η ώρα των τουρκικών εκλογών, που ενδέχεται να γίνουν τελικά πρόωρα, τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κλιμακώνει τις προκλήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος μόλις προχθές εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας με αναφορές στους πυραύλους Tayfun.
Όμως η τουρκική στρατηγική αναθεωρητισμού με στόχο την ηγεμονία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό “τερτίπι” και παρότι η προεκλογική περίοδος είναι οπωσδήποτε κρίσιμη, η απειλή δε θα πάψει να αιωρείται την επομένη των εκλογών.
Το ενδεχόμενο δε επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα 12 ναυτικά μίλια εξοργίζει την Άγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, προειδοποίησε πρόσφατα τη χώρα μας ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.
“Η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και μέ άξονα τα εθνικά μας συμφέροντα. Πολιτεύεται με αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που είναι ισχυρή, που επιδιώκει τη σταθερότητα, που είναι ανυποχώρητη, όμως, σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της κυριαρχία. Είναι μια χώρα που ούτε απειλείται, ούτε τρομοκρατείται και ούτε ετεροπροσδιορίζεται σε κανένα ζήτημα, πολύ περισσότερο στα κυριαρχικά της δικαιώματα”, απάντησε στον κ.Καλίν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Σημειωτέον ότι πολλοί στην Αθήνα υποδέχθηκαν ως θετική την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κάλεσε “όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο”.
Αλλά η θέση των ΗΠΑ δεν έχει στην ουσία αλλάξει από τη συμφωνία της Μαδρίτης, η οποία “γκριζάρισε” το Αιγαίο και στην οποια γίνεται λόγος για “αποφυγή μονομερών ενεργειών”. ΗΠΑ και Τουρκία φλερτάρουν άλλωστε ξανά αναλαμβάνοντας κοινή δράση κατά δικτύου που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος και το οποίο επιχειρεί σε Ιράκ και Συρία. Η Αθήνα βεβαίως επιμένει με “άμυνα” της το διεθνές δίκαιο και τη συμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, υπενθυμίζοντας στους συμμάχους τις υποχρεώσεις που απορρέουν απο αυτό.
Σημειωτέον ότι σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραστεί στην τελετή αγιασμού των υδάτων στη Γαύδο και αναμένεται προφανώς να στείλει νέο μήνυμα στην Τουρκία.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις