Ο Σαμαράς, ο Καραμανλής και οι 180
Το παρασκήνιο της χθεσινής συνάντησης πρώην και νυν πρωθυπουργοί. Οι επικοινωνιακοί και πολιτικοί συμβολισμοί εν μέσω άτυπης παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247
- 30 Οκτωβρίου 2014 06:03
Της Βίκυς Σαμαρά
Η είδηση πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο εστιατόριο Milos του ξενοδοχείου Hilton προκάλεσε αίσθηση στο γαλάζιο παρασκήνιο και όχι μόνον. Η απόφαση του Μαξίμου να επιλέξει ένα δημόσιο χώρο για το ραντεβού είχε να κάνει ακριβώς με την επιθυμία να διαρρεύσει η συνάντηση και έκρυβε επικοινωνιακούς λόγους πολιτικού συμβολισμού.
Στις σχέσεις των δύο ανδρών κυριαρχεί αμοιβαία καχυποψία, χωρίς αυτό να εμποδίζει τον κ.Σαμαρά σε κρίσιμες πολιτικά (ειδικά προεκλογικές) περιόδους να ζητά χείρα βοηθείας από τον αγαπητό στη βάση της κεντροδεξιάς και ακόμη και σήμερα ισχυρό εσωκομματικά κ.Καραμανλή και εκείνον να προσφέρει (όχι πάντα με απόλυτο ενθουσιασμό) στήριξη προτάσσοντας την παραταξιακή του συνείδηση.
Με δεδομένο ότι ατύπως η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο λόγω του ορόσημου της προεδρικής εκλογής, η χθεσινή συνάντηση είχε στόχο να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας ενόψει πιθανών πολιτικών εξελίξεων και να διαψευστεί και από τις δύο πλευρές ότι εξελίσσεται στο παρασκήνιο ένας ακήρυχτος εσωκομματικός πόλεμος, με καραμανλικούς βουλευτές να διαμαρτύρονται ότι σαμαρικά κέντρα υπονομεύουν την εκλογή τους και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον να επικρατεί ενόχληση για κατά καιρούς δηλώσεις καραμανλικών στελεχών.
Αν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην κάνουν διαρροές για το περιεχόμενο της συνάντησης (υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν μόνο πως “συναντήθηκαν ως δύο παλιοί φίλοι”) , είναι σαφές ότι επί τάπητος τέθηκαν οι εξελίξεις με την τρόικα, η αναζήτηση των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και φυσικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ο κ.Σαμαράς δηλώνει αισιόδοξος για τη δυνατότητα διασφάλισης της προεδρικής πλειοψηφίας, άπαντες όμως στο γαλάζιο στρατόπεδο ομολογούν πως πρόκειται για ένα πρακτικά δύσκολο εγχείρημα. Στο πλαίσιο αυτό ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από τον κ.Καραμανλή να αξιοποιήσει όποια επιρροή έχει σε ανεξάρτητους βουλευτές δεξιάς προέλευσης, αν και -ενώ χαρακτηρίζεται αυτονόητο πως ο πρώην πρωθυπουργός δε θα περίμενε αίτημα του Μαξίμου για να εξαντλήσει τα όποια περιθώρια στήριξης διαθέτει- δεν είναι βέβαιον πως θα μπορούσε να κρίνει μία παρτίδα στην οποία οι αριθμοί είναι εναντίον της κυβέρνησης.
Και οι δύο πλευρές διαβεβαίωναν ότι δεν ετέθη ζήτημα υποψηφιότητας του κ.Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας (κάτι που ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί). Όσο για τα σενάρια που διακινήθηκαν εκ νέου το τελευταίο διάστημα, όπως έχει γράψει το news247.gr ο κ.Καραμανλής θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές και μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει η απόφαση του αυτή.
Με το χθεσινό ραντεβού επισφραγίζεται λοιπόν μία περίοδος εσωκομματικής νηνεμίας τουλάχιστον μέχρι την προεδρική εκλογή και τις πιθανές εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν. Από εκεί και έπειτα, οι εξελίξεις πιθανότατα δεν θα είναι στο χέρι ούτε του κ.Σαμαρά, ούτε του κ.Καραμανλή και θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα.