Ο Σαμαράς πετάει το γάντι στους δελφίνους, που επιμένουν για συνέδριο

Ο Σαμαράς πετάει το γάντι στους δελφίνους, που επιμένουν για συνέδριο
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τους υποψήφιους δελφίνους για τη θέση του προέδρου της ΝΔ προσκάλεσε ανοιχτά ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ. Είπε "όχι" σε έκτακτο συνέδριο, αλλά "ναι" σε εθνική συνδιάσκεψη. Δείτε όλες τις ομιλίες και διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Το “γάντι” στους υποψήφιους δελφίνους πέταξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην τοποθέτησή του στην ΚΟ της ΝΔ και σε μία πρώτη αναμέτρηση με όσους τον αμφισβήτησαν μετεκλογικά. “Όποιος θέλει να είναι υποψήφιος, ας το πει τώρα και ας αναλάβει την ευθύνη”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε το σενάριο ενός έκτακτου Συνεδρίου, ενώ είπε “ναι” στο ενδεχόμενο Εθνικής Συνδιάσκεψης και αυτό διότι όπως τόνισε ο ίδιος “το συνέδριο θα το μετέτρεπαν κάποιοι σε σύμπτωμα μέγιστης εσωστρέφειας”.

“Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή”, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, ενώ ανακοίνωσε μία σειρά από οργανωτικές αλλαγές, όπως τη δημιουργία άτυπου 15μελούς συμβουλευτικού οργάνου του προέδρου (με τη συμμετοχή τριών εκλεγμένων βουλευτών της ΚΟ της ΝΔ), αλλά και την ανασυγκρότηση των γραμματειών.Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, αποχώρησαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ αυτή τη στιγμή, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των υπολοίπων στελεχών.

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τι είπε ο Σαμαράς

Ο πρόεδρος της Ν.Δ ξεκίνησε την ομιλία του με μία σφοδρή και εκτενή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, ολίγον από αυτοκριτική στη λογική ότι “δεν προωθήσαμε όσο έπρεπε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα”, υπενθύμισε με νόημα προς τους διαφωνούντες “δε θυμάμαι κανένα να άσκησε κριτική σε μεγάλες στρατηγικές επιλογές μας τα τελευταία χρόνια” και “υπήρξε κάποιος υπουργός που να μη διαπίστωσε από τη θέση του την ανηφοριά που είχαμε σε κάθε βήμα;” και προκάλεσε τους επίδοξους διαδόχους.

“Όποιος βλέπει αλλιώς τα πράγματα τον καλώ να το πει τώρα. Να το συζητήσουμε τώρα. Και αν το λήξουμε σήμερα! Και αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλο για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη για τις καταστατικές διαδικασίες που τις γνωρίζετε όλοι. Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε μία τέτοια δύσκολη στιγμή”, δήλωσε.

Ο κ. Σαμαράς έσπευσε να ακυρώσει το αίτημα για έκτακτο συνέδριο υποστηρίζοντας ότι “αυτό θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα μέγιστης εσωστρέφειας για την παράταξη μας και θα εκμεταλλεύονταν την παραμικρή δήλωση οποιουδήποτε στελέχους μας για να δείξουν την παράταξη σπαρασσόμενη σε κρίσιμες ώρες”. Ανακοίνωσε αντίθετα εθνική συνδιάσκεψη.

Ανακοίνωσε επίσης τη συγκρότηση ενός άτυπου 15μελούς συμβουλευτικού οργάνου του προέδρου στο οποίο θα συμμετέχουν όσοι έχουν θεσμικό ρόλο στο κόμμα και την ΚΟ (κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι γραμματέας ΚΟ, αντιπρόεδρος Βουλής, γραμματέας του κόμματος, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και εκπρόσωπος του κόμματος) και τρεις βουλευτές που θα εκλέξει απευθείας η ΚΟ.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Η Ντόρα Μπακογιάννη  υπενθύμισε με νόημα ότι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί της Ν.Δ που έχασαν εκλογές παραιτήθηκαν και ζήτησε έκτακτο συνέδριο, ανοίγοντας το χορό των πιέσεων για πιο εντατικές εσωκομματικές διαδικασίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης ζήτησε έκτακτο συνέδριο. Κάλεσε επίσης τους συναδέλφους του “να πάρουμε απόφαση ότι έχουμε πάρει διάσταση από τον κυβερνητισμό και τον κρατισμό”, υποστήριξε ότι “δεν κινηθήκαμε όλοι με τους ίδιους ρυθμούς ως κυβέρνηση, για αυτό και χάσαμε στις παραγωγικές ηλικίες και κρατήσαμε δυνάμεις σε νεολαίους και τρίτη ηλικία”.

Όπως είπε, “οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την οργάνωση της ΚΟ, τις αλλαγές στο κόμμα και την επικοινωνιακή στρατηγική, τη συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων, και την παραγωγή εφαρμοσμένης πολιτικής”.

Το λόγο έχουν πάρει εν τω μεταξύ ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος ζήτησε μεν έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης, δήλωσε όμως ότι όποιος ενδιαφέρεται για την ηγεσία πρέπει αν το πει τώρα, ενώ μίλησε για κάκιστη επικοινωνιακή πολιτική που διόγκωνε όλα τα λάθη.

“Όχι σε μια επικοινωνιακού τύπου Εθνική Συνδιάσκεψη που δε μπορεί να λάβει αποφάσεις, αλλά σε ένα Έκτακτο Συνέδριο ανοιχτό για όλα τα θέματα”, είπε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, διερωτώμενος εάν η Ν.Δ όπως είναι σήμερα “μπορεί να πείσει κανέναν”. Άσκησε κριτική στον κ.Σαμαρά, λέγοντας: “Έχετε όμως ποτέ σκεφθεί πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τη χώρα, αλλά και για την παράταξη αν ήμαστε πιο μετριοπαθείς και εγκρατείς πριν το 2012 στον αντιμνημονιακό μας λόγο και πιο διεκδικητικοί και ρεαλιστές μετά το 2012 στη σχέση μας με τους δανειστές και εταίρους; Έχετε σκεφθεί πόσο μας στοίχισε σε κοινοβουλευτική δύναμη, σε πολιτική απήχηση και σε διεθνή αξιοπιστία εκείνη η μετατόπιση;”

Είπε επίσης “παραδώσαμε τη διαχείριση της σχέσης μας με την Ευρώπη και τον Κόσμο στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Στουρνάρα” και μίλησε για φανατικό τρόπο με τον οποιο κάποιοι νεοφώτιστοι υπερασπίστηκαν τα έκτακτα μέτρα, με αποτέλεσμα η Ν.Δ να εγκλωβιστεί σε μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη.

Ο Μάκης Βορίδης απέρριψε το αίτημα για συνέδριο και πρότεινε “να απευθυνθούμε στη βάση μέσω των νομαρχιακών”, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι εάν η κυβέρνηση τελικά φέρει την 4μηνη παράταση στη Βουλή η ΝΔ δεν πρέπει να την ψηφίσει.

Η Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε ότι δεν παραιτήθηκαν όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι της Ν.Δ μετά από ήττα, παραπέμποντας στην ήττα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1985 και του Κώστα Καραμανλή το 2000. “Αυτό που συζητάμε σήμερα έχει δύο σκέλη, τη χώρα και το κόμμα, με αυτή τη σειρά. Στις εκλογές δε χάσαμε εμείς κέρδισε το ψέμα”, είπε.

Ζήτησε επίσης “Πριν κάνουμε κριτική να κάνουμε αυτοκριτική για το τι έκανε ο καθένας. Δεν έγινε αυτοκριτική γιατί χάθηκαν μεγάλες περιφέρειες όπως Αττικής και Ιονίων Νήσων” αφήνοντας αιχμές. “Η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης και κινδυνεύει καθημερινά, δεν μπορούμε εμείς να είμαστε σε εσωστρέφεια” είπε και απάντησε στον κ.Μητσοτάκη όσον αφορά στο εάν έτρεξαν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, θέτοντας το ερώτημα εάν ο λαός ήταν έτοιμος να τις απορροφήσει.

Στην παρέμβαση του ο Άδωνις Γεωργιάδης προσέφερε απόλυτη στήριξη στον κ. Σαμαρά. Μάλιστα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Πάσχα θα πέσει και χαρακτήρισε εξαιρετικό το ποσοστό της Ν.Δ. Ωστόσο αν και δεν αναφέρθηκε ευθέως στο δίλημμα συνέδριο ή εθνική συνδιάσκεψη, από τα συμφραζόμενα έδειξε να απορρίπτει το πρώτο. Υποστήριξε επίσης ότι η κοινωνία στράφηκε στο ρεαλισμό, στράφηκε προς τα δεξιά λέγοντας “δείτε που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και τι λέει σήμερα ως κυβέρνησης” και εξαπέλυσε επίθεση στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε με ανάρτηση στο Twitter, να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, την ώρα που 7 στους 16, από όσους είχαν μιλήσει (μέχρι εκείνη την ώρα) ζήτησαν συνέδριο και από τους υπόλοιπους που τοποθετήθηκαν, οι μόνοι που είπαν ξεκάθαρα “όχι” σε συνέδριο ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μάκης Βορίδης.

Ο Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε μία παρέμβαση με πολλές αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, χωρίς πάντως να τοποθετηθεί επί του διλήμματος συνέδριο ή εθνική συνδιάσκεψη.

“Πρώτα να αποφασίσουμε τι θέλουμε: Μια δεξιά με 18% ή μια κεντροδεξιά που κερδίζει τον πόλεμο αφού η κρίσιμη μάζα της εκλέγει κυβερνήσεις;” είπε ο κ.Κικίλιας. “Ίσως ήταν ασήκωτο το βάρος της κατάστασης που αναλάβαμε και ασκήσαμε πολιτική αριθμών. Ωστόσο οι επιπτώσεις της στους ανθρώπους είναι ασήκωτη”, είπε. “Τραυματίσαμε τη ραχοκοκαλιά μας” πρόσθεσε και τάχθηκε κατά ομαδοποιήσεων.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντόιλ χαρακτήρισε τον κ.Σαμαρά τον καλύτερο πρωθυπουργό στην Ευρώπη, σχολίασε ότι “υπάρχουν πολιτικοί που νομίζουν ότι η παράταξη τους χρωστά” και μιλησε για “σωστή στρατηγική με λάθη τακτικής”.

Συνέδριο ζήτησε ο Μάριος Σαλμάς και κάλεσε τον κ.Σαμαρά να αφουγκραστεί τον παλμό της κοινωνίας.

Υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου τάχθηκε και ο Νίκος Δένδιας , του οποίου η ομιλία ήταν επίσης γεμάτη αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

“Η επανασύνδεση της ΝΔ με την κοινωνία μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από μία ανοικτή συνεδριακή διαδικασία”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος σχολιάζοντας τη φράση του Νίκου Δένδια ότι το συνέδριο είναι το ύπατο όργανο της Ν.Δ είπε “τα ύπατα αξιώματα δεν μας είπατε όμως πως τα αξιοποιήσατε” . Έκανε μάλιστα λόγο για κάποιους που ευνοήθησαν σκανδαλωδώς και τα δύο χρόνια της κυβέρνησης Σαμαράς και προεκλογικά από μερικά έντυπα απορώντας “πως κατάφεραν και μοστράρουν τη φάτσα τους για δελφίνοι και επίδοξοι αρχηγοί και σήμερα γιατί σιωπούν και δε θέτουν αντρίκεια και παλικαρίσια αν είναι υποψήφιοι ή όχι. Τι είναι, υποψήφιο των μίντια ή της Ν.Δ;”

Ο κ.Γιακουμάτος έκανε τρεις αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και κατέληξε: “Σήμερα η λαϊκή δεξιά όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πια γιατί ασέλγησαν πάνω της άθλιοι λαϊκιστές και λασπολόγοι, κατάφεραν να σπιλώσουν πρόσωπα και ιδέες με τη ρετσινιά του γραφικού παλιομοδίτικου. Αυτή έχει πεθάνει, ζήτω η μεγάλη κοινωνική κεντροδεξιά”.

Έκτακτο συνέδριο ζήτησαν και οι Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσιάρας, Κώστας Τζαβάρας και Κώστας Γκιουλέκας.

Αντίθετα, ο Κώστας Τασούλας υποστήριξε ότι από το 2010 κυβερνά η πραγματικότητα και πως τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί δε θα λυθούν ούτε με έκτακτο συνέδριο. “Εχουμε θέμα ηγεσίας, αλλά στη χώρα όχι στην παράταξη” είπε.

Υπέρ του κ.Σαμαρά κινήθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εκτιμώντας ότι γίνεται λάθος ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος και ότι είναι λάθος να θεωρεί κανείς πως η λαϊκίστικη πολιτική είναι πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Εκτίμησε επίσης ότι η κυβέρνηση δε θα μακροημερεύσει. Ζήτησε πάντως να δοθεί το βάρος των αποφάσεων στην κοινοβουλευτική ομάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δική του αντίθεση στην ψήφο στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και εκτιμώντας ότι έπρεπε να γίνει συζήτηση και για πρόεδρο της δημοκρατίας, κι οτι θα πρέπει να γίνει συζήτηση για δανειακή σύμβαση. Ζήτησε επίσης να συγκροτηθεί άμεσα οικονομικό επιτελείο στη ΝΔ.

Έκτακτο συνέδριο για το αύριο της Ν.Δ ζήτησε και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλώντας με νόημα άπαντες να μην επενδύουν σε αριστερές παρενθέσεις. Μίλησε για την ανάγκη συντεταγμένης συζήτησης για τα αίτια της ήττας ώστε η Ν.Δ να ξανακερδίσει την ηγεμονία στο μεσαίο χώρο. Χαρακτήρισε λάθος την εμμονή στη λήψη αποφάσεων από περίκλειστο κύκλο ανθρώπων γύρω από τον πρόεδρο και δε δίστασε να αναφερθεί σε επιλεκτικές συκοφαντικές επιθέσεις από διαδικτυακούς τόπους που υποτίθεται ότι εκφράζουν φίλους του προέδρου της Ν.Δ. “Η θεωρία των δύο άκρων και η υπερφορολόγηση θόλωσαν το ιδεολογικό μας στίγμα”, υποστήριξε.

Χωρίς περιστροφές απευθύνθηκε στον κ.Σαμαρά η Άννα Καραμανλή. “Έζησα κύριε Πρόεδρε, όπως και άλλοι συνάδελφοι την εμπειρία του Βουλευτή – τρίτης κατηγορίας”, είπε υπενθυμίζοντας ότι η ΚΟ σπάνια συνεδρίαζε και οι υπουργοί δεν ενημέρωναν πριν την κατάθεση κρίσιμων νομοσχεδίων. “ Οι βουλευτές ήμασταν κάτι σαν «αναγκαίο κακό». Μόλις έφευγε το «αναγκαίο» έμενε σκέτο το «κακό», ο μπελάς…..’Ημασταν τα καλά παιδιά όταν σηκώναμε και ψηφίζαμε όλα τα νομοσχέδια και αμέσως μετά βρισκόμασταν ξανά στο περιθώριο. Όχι όλοι βεβαίως”, σημείωσε.

Στον κατάλογο των ομιλητών έχουν γραφτεί 51 βουλευτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα