Ο Σαμαράς προσπαθεί ξανά να συσπειρώσει από δεξιά τη Ν.Δ μπροστά στην αριστερή κυβέρνηση
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θεωρείται βέβαιο ότι θα δεχθεί πυρά αύριο στην ΚΟ και την Κυριακή στην ΠΕ, θέλει να εμφανίσει εαυτόν δικαιωμένο όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και όσον αφορά στις προβλέψεις του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τα σύνορα στους μετανάστες. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247
- 04 Μαρτίου 2015 06:01
Σε μία νέα προσπάθεια συσπείρωσης των νεοδημοκρατών εκ δεξιών επιδίδεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται βέβαιον ότι θα δεχθεί εσωκομματικά πυρά αύριο στην κοινοβουλευτική ομάδα και την Κυριακή στην πολιτική επιτροπή του κόμματος και επενδύει στο να εμφανίσει εαυτόν δικαιωμένο. Όχι μόνο όσον αφορά στις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο και το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, αλλά και όσον αφορά στις προεκλογικές προβλέψεις του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετέτρεπε τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι.
Η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Star πάντως έδειξε ότι επτά στους δέκα πολίτες (και ένας στους δύο ψηφοφόρους της Ν.Δ) θεωρούν καλή τη συμφωνία αν και το 40% συμφωνεί ότι πρόκειται για νέο μνημόνιο και μάλιστα επτά στους δέκα χαρακτηρίζουν αρνητική τη στάση του κ.Σαμαρά μετά τις εκλογές.
Στο στενό επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού ωστόσο προτιμούσαν να εστιάζουν στο 40% των ψηφοφόρων της Ν.Δ που θεωρούν ότι ο κ.Σαμαράς δικαιώνεται, καθώς και στο 57% όσων ψήφισαν ΝΔ στις 25 Ιανουαρίου και δήλωσαν ότι δεν χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας. Το 60% όμως των ψηφοφόρων της Ν.Δ στις τελευταίες εκλογές που δεν σπεύδει να τον δικαιώσει και το 54,8% όσων ψήφισαν Ν.Δ έστω και μία φορά από το 2000 και μετά που ζητούν αλλαγή ηγεσίας, αποτελούν στοιχεία που οι εσωκομματικοί αμφισβητίες θα λάβουν υπ όψη τους.
Παρόλο που η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να μην επηρεάζεται από τις καταγγελίες για κωλοτούμπα της κυβέρνησης και νέο μνημόνιο χειρότερο από το προηγούμενο, η ηγεσία της Ν.Δ συνέχισε χθες σε δύο άξονες:
Πρώτον σπεύδοντας να διεκδικήσει ως αποτέλεσμα της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης όποια θετική εξέλιξη, χρεώνοντας ταυτόχρονα κάθε τι αρνητικό στη σημερινή κυβέρνηση. Έτσι χθες ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ Κώστας Καραγκούνης δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση η κυβέρνηση εξήγγειλε κοινωνικά μέτρα που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει και είχε εντάξει στον τρέχοντα προϋπολογισμό και επιτέθηκε στο Μαξίμου για τις αυξήσεις μισθών στη ΔΕΗ.
Στη συνέχεια η Συγγρού διένειμε δήλωση του βουλευτή Τρικάλων Κώστα Σκρέκα, με την οποία σημείωνε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης, επί υπουργίας του ιδίου στο Ανάπτυξης. Και μία λεπτομέρεια με εσωκομματικό ενδιαφέρον: Ο προκάτοχος του κ.Σκρέκα στο Ανάπτυξης και φερόμενος ως πιθανός υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ Νίκος Δένδιας εξέδωσε δική του ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι οι σχετικές κινήσεις ξεκίνησαν επί της δική τους θητείας…
Δεύτερος άξονας των κινήσεων της Συγγρού ήταν η απόπειρα συσπείρωσης δεξιών και συντηρητικών ακροατηρίων με αφορμή την ανακοίνωση των συνοριοφυλάκων περί ανοίγματος των κέντρων κράτησης και μη σύλληψης των μεταναστών. Δήλωση έσπευσε να κάνει ο ίδιος ο κ.Σαμαράς, ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο επαναλάμβανε διαρκώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέδιδε τη χώρα στους παράνομους μετανάστες. “Δυστυχώς, οι χειρότερες προβλέψεις μας επαληθεύονται”, είπε χαρακτηριστικά.
Η γραμμή αυτή προφανώς και δεν αρκεί για να αποτρέψει την αρχή της αμφισβήτησης στην κοινοβουλευτική ομάδα και την πολιτική επιτροπή, κάτι πάντως που δε σημαίνει πως θα τεθεί επί του παρόντος και θέμα ηγεσίας. Η εσωκομματική πλειοψηφία άλλωστε δεν έχει καταλήξει ως προς τη διάδοχη κατάσταση ή και το χρόνο των κινήσεων και παρόλο που οι ζυμώσεις είναι συνεχείς, οι ομαδοποιήσεις είναι πολλές και δεν υπάρχει σαφής κοινός τόπος πέραν της δυσαρέσκειας για τη σημερινή ηγεσία.