Ο Σολτς με τεθωρακισμένα, ο Ερντογάν με απειλές στα ελληνικά, εμείς με χάρτες

Ο Σολτς με τεθωρακισμένα, ο Ερντογάν με απειλές στα ελληνικά, εμείς με χάρτες
Κυριάκος Μητσοτάκης - Όλαφ Σολτς ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ.ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Γερμανός καγκελάριος θα βρεθούν μαζί στη Θεσσαλονίκη για τη Διαδικασία Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης, ενώ κορυφώνονται οι τουρκικές προκλήσεις.

Την ώρα που η Τουρκία εντείνει την επιθετική της συμπεριφορά και ο Ερντογάν απειλεί και στα ελληνικά μέσω twitter, πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα παραστεί στο δείπνο, κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού.

Διμερής συνάντηση Μητσοτάκη- Σολτς δεν προβλέπεται, ωστόσο αναμένεται στο πλαίσιο του δείπνου ο κ. Μητσοτάκης να θέσει και το ζήτημα των συνεπειών της τουρκικής συμπεριφοράς στη σταθερότητα της περιοχής.

Ο κ.Σολτς από την πλευρά του φυσικά ενδιαφέρεται κυρίως να “πουλήσει” στους Γερμανούς ψηφοφόρους την “πολιτική συμφωνία” για την παράδοση από την Ελλάδα στην Ουκρανία τεθωρακισμένων οχημάτων σοβιετικής κατασκευής, τα οποία θα αντικατασταθούν με γερμανικά Marder.

Η Αθήνα από την άλλη θέλει η Γερμανία να σταματήσει την τακτική των ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία. Ενώ εκκρεμεί και το παλαιότερο αίτημα της κυβέρνησης στο Βερολίνο να σταματήσει την πώληση όπλων στην Τουρκία και ιδίως την παράδοση αναγκαίων εξαρτημάτων για έξι υποβρύχια.

Η Γερμανία εξάγει εξαρτήματα για υποβρύχια, αντίστοιχα με τα ελληνικά όπως το Παπανικολής, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία. Η σχετική συμφωνία εγκρίθηκε το 2009 και διασφαλίστηκε με εγγύηση Hermes του γερμανικού κράτους ύψους 2,4 δισ. ευρώ, για αυτό και το Βερολίνο δεν θέλει να σταματήσει το πρόγραμμα. Σημειωτέον ότι προεκλογικά οι Πράσινοι, που μετέχουν σήμερα στη γερμανική κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Σόλτς, ζητούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση Μέρκελ να σταματήσει τις εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Τουρκία.

Το θέμα βέβαια της σημερινής Συνόδου στη Θεσσαλονίκη δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, την οποία υποστηρίζει παγίως η χώρα μας. Κυβερνητικά στελέχη όμως επισημαίνουν ότι η Διαδικασία Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης σηματοδοτεί τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Εκτιμούν ειδικότερα ότι η χώρα μας αναδεικνύεται ως παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ως συνδιαμορφωτής των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με τους ηγέτες της περιοχής ενόψει και του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 και 24 Ιουνίου, με θέμα τα Δυτικά Βαλκάνια και στο οποίο ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει και το ζήτημα της Τουρκίας στους εταίρους.

Σημειωτέον ότι στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει τελικά και η Τουρκία, αλλά σε επίπεδο υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Κατά πόσον βέβαια προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης είναι η ευρωπαϊκή προοπτική αυτή τη στιγμή, είναι αμφίβολο. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πάντως διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι εάν προσδοκεί μία ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να ενεργεί και ανάλογα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Ερντογάν οφείλεται κυρίως στον εκνευρισμό της Άγκυρας ιδίως μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, καθώς και σε προεκλογικούς λόγους. Η τουρκική ηγεσία όμως κινείται σε μία συγκεκριμένη λογική αναθεωρητισμού, που δεν εξηγείται μόνο από πρόσκαιρες επιδιώξεις. Και αυτό που φοβούνται πια πολλοί στην Αθήνα, είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος καθημερινά ανεβάζει την ένταση και δύσκολα θα μπορέσει να χαμηλώσει ξανά τους τόνους.

Το γεγονός ότι χθες ο κ.Ερντογάν επέλεξε να εκφράσει τις απειλές του για τα νησιά και στα ελληνικά (αφού πρώτα είχε τουιτάρει και στα αγγλικά για το… διεθνές κοινό), εκρίθη ως ιδιαίτερα ανησυχητική κλιμάκωση, εξ ου και η απάντηση της κυβέρνησης δια του εκπροσώπου. Αλλά ο μεγάλος φόβος είναι να μη μεταφερθεί αυτή η ρητορική ένταση και στο πεδίο με ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση απαντά προειδοποιώντας τη γειτονική χώρα ότι “τίποτε δε μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία”, αλλά και με… χάρτες, που αποτυπώνουν τις επιθετικές και αναθεωρητικές διαθέσεις της Άγκυρας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δείξει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και στον κ.Σόλτς το χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας”ως απόδειξη της τουρκικής επιθετικότητας. Και το υπουργείο Εξωτερικών χθες έδωσε στη δημοσιότητα 16 χάρτες που τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, όπως αυτό είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Οι χάρτες αυτοί βεβαίως δεν απευθύνονται στο ελληνικό κοινό, αλλά αποτελούν… χαρτί στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας και των διπλωματών, όταν συχνά εταίροι και σύμμαχοι καλούν την Αθήνα να τα βρει με την Άγκυρα ή τηρούν ίσες αποστάσεις στα ελληνοτουρκικά. Τακτική που εκρίθη επιτυχημένη και θα συνεχιστεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα