Ο Τσίπρας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο Τσίπρας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή την πρόσκληση που θα απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 το παρασκήνιο της επικείμενης σύσκεψης

Αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετώπισαν με καχυποψία την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τους ζητήσει την σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν.

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Προκόπη Παυλόπουλο πριν τις 9 χθες το πρωί από τα Ιεροσόλυμα μαρτυρά πως βούληση του πρωθυπουργού είναι το συμβούλιο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν με πιθανότερη ημέρα το Σάββατο. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζήτησε να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μια πρώτη βολιδοσκόπηση των προθέσεων των πολιτικών αρχηγών.

«Κάθε μακράς πνοής μεταρρύθμιση που ξεπερνά τον ορίζοντα δύο ή τριών κυβερνήσεων απαιτεί τη μέγιστη πολιτική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων», τόνιζε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο NEWS 247, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις μομφές της αντιπολίτευσης και ιδιαιτέρως του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει στους πολιτικούς αρχηγούς πως η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί μια σειρά από ζητήματα με τους θεσμούς, που έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό, προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ένα βασικό θέμα είναι η ρήτρα ανάπτυξης την οποία θέλει να συνδέσει με την εθνική σύνταξη, καθώς και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου οι περικοπές να είναι μηδαμινές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποκρούουν το επιχείρημα πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι εθνικό ζήτημα και θα μπορούσε απλώς να συζητηθεί σε κάποια επιτροπή ή μόνο μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

«Τα κόμματα πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους και να μην κρύβονται», τόνιζε άλλη πηγή επισημαίνοντας πως ο διάλογος που θα γίνει δεν είναι αναγκαίο να καταλήξει σε συμφωνία. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει συζήτηση», συμπλήρωνε χαρακτηριστικά.

Τα θέματα που θέλει η κυβέρνηση να μπουν στο τραπέζι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εκτός από το ασφαλιστικό είναι η πορεία της οικονομίας, αλλά και το προσφυγικό θεωρώντας πως η κρίση που προέρχεται από την Συρία και καταλήγει στις ελληνικές ακτές έχει άμεση σύνδεση με την πορεία της οικονομίας.

Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που το Σάββατο προκρίνεται η καταλληλότερη ημερομηνία μιας και την Κυριακή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, με τα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί και από την Ρωσοτουρική κρίση.

Κορυφαία στελέχη, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για την πρωτοβουλία του, τόνιζαν πως είναι παράδοξο τα κόμματα που έχουν ψηφίσει τη συμφωνία να μη ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα για την υλοποίησή της.

Σε κάθε περίπτωση η νέα αριθμητική της Βουλής προβληματίζει την κυβέρνηση που επιθυμεί να στείλει και ένα μήνυμα στους βουλευτές της πως δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Η συζήτηση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει μόνο αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και το ασφαλιστικό είναι ένα από τα βασικά εμπόδια προκειμένου να μην υπάρξουν «ατυχήματα» στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247 το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη ζητήσει από τον Γιώργο Κατρούγκαλο να επεξεργαστεί και να καταθέσει τους βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έτσι ώστε και ο πρωθυπουργός να είναι σε θέση να παρουσιάσει αναλυτικά στους πολιτικούς αρχηγούς τις κινήσεις που ετοιμάζει.

Η χθεσινή δυσφορία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν τελικά ο λόγος που οδήγησε την  Όλγα Γεροβασίλη στο να προβεί σε επίσημη δήλωση για το περιεχόμενο της σύσκεψης, ενώ το πεδίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα με το μπαράζ των τηλεφωνημάτων που θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες ο πρωθυπουργός.

Πέρα από το ΚΚΕ, που έχει αποκλείσει ήδη την συμμετοχή του, όλα τα υπόλοιπα κόμματα, έστω και υπό όρους, φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει με την παρουσία τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Από τη μέχρι τώρα στάση τους έχει γίνει σαφές πως η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί να δώσει τη συναίνεσή της για το ασφαλιστικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα