Ο Τσίπρας μίλησε, η Κεντροαριστερά ακούει
Διαβάζεται σε 5'Τρία πολιτικά μηνύματα από τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού.
- 18 Ιουνίου 2024 06:04
Η αλήθεια είναι πως στις παρεμβάσεις που έγιναν την πρώτη ημέρα της «Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα, δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στην πολιτική επικαιρότητα.
Όμως, πολλά από όσα συνέβησαν …«έδεσαν γλυκά» με τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς που μοιάζει να έχει τάσεις ρευστοποίησης. Ως προοίμιο -λένε πολλοί- της ανασύνθεσής της. Δίχως λόγια, λοιπόν, από την χθεσινή εκδήλωσε εκπέμφθηκαν πολλά μηνύματα.
Ας δούμε τα κυριότερα από αυτά:
Το πρώτο: Στην χθεσινή εκδήλωση βρέθηκαν κάτω από την ίδια στέγη (κυριολεκτικά και μεταφορικά) άπαντες όσοι εμπλέκονται στα σενάρια που θέλουν τον χώρο της κεντροαριστεράς να αποκτά ενιαία έκφραση.
Άλλοι πρόθυμα, όπως για παράδειγμα δεκάδες βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους αυτοί που σήμερα πρωτοστατούν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να τεθεί «θέμα κεντρο-αριστεράς», όπως και άλλοι που φαίνεται να «θυμήθηκαν ξανά» τον Αλέξη Τσίπρα μετά το όχι και τόσο θριαμβευτικό αποτέλεσμα των ευρω-εκλογών που πιστοποίησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει αυτοτελή κυβερνητική προοπτική. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς μαζί με στελέχη από τον ίδιο χώρο, ενώ άπαντες πρόσεξαν την θερμή υποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα στον Αλέξη Χαρίτση.
Άλλοι …απρόθυμα. Με κορυφαίο των απρόθυμων τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στην αίθουσα του Ωδείου Αθηνών μόλις …37 λεπτά, καθήμενος 4 θέσεις μακριά από τον Αλέξη Τσίπρα. Μόνο και μόνο για να μεταβεί λίγο αργότερα στα στούντιο του ΑΝΤ1 και να δηλώσει στον Νίκο Χατζηνικολάου πως θα είναι υποψήφιος ακόμη και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας ενός νέου (και απροσδιόριστου ακόμη) φορέα της κεντροαριστεράς.
Άλλοι δι’ αντιπροσώπου. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται ο Νίκος Ανδρουλάκης μια και το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον υπεύθυνο Τύπου του κόμματος, Θανάση Γκλαβίνα. Ήταν όμως εκεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όπως και πολλά άλλα στελέχη που στο παρελθόν «κινήθηκαν» μεταξύ του κέντρου και της αριστεράς και συνεχίζουν να περιδιαβαίνουν στον ίδιο χώρο.
Το Δεύτερο: Κυρίαρχο θέμα στην χθεσινή ημέρα ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Μια υπόθεση που δημιούργησε μεν έριδες, όμως αυτές φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν. Μια και ακόμη και η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη ομνύει στην εφαρμογής της (κάτι που επισήμανε στην παρέμβασή του κατά τη συζήτησή του με τον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας).
Από την άλλη όμως η επαναφορά του θέματος αυτού στην επικαιρότητα επανέφερε τις μνήμες του Ιανουαρίου του 2019 όταν, για να ψηφιστεί στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, απαιτήθηκαν ψήφοι από όλο το φάσμα του κέντρου και της αριστεράς και το «ξεπέρασμα» των κομματικών στεγανών. Από την διαδικασία εκείνη άλλωστε αρκετοί βουλευτές άλλαξαν πολιτικό χώρο. Την πλειοψηφία αυτή των 153 βουλευτών θυμήθηκε άλλωστε στην χθεσινή του παρέμβαση και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, τιμώντας τη στάση τους.
Μια συνθήκη που εμφανώς έχει τις …αναλογίες της με τις σημερινές συνθήκες, όπου κάποιες από τις επιλογές των ηγεσιών των κομμάτων (ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ) φαίνεται να βρίσκονται σε αντίθεση με το στελεχικό δυναμικό τους.
Το τρίτο: Δεν είναι κρυφό πως η εκδήλωση του «Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας» βρέθηκε στο στόχαστρο της ακροδεξιάς. Μάλιστα, κάποια από τα κόμματα που εκφράζουν τέτοιες θέσεις δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους ακόμη και να διαδηλώσουν εναντίον της. Γεγονός άλλωστε που έχει επισημανθεί και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, αφού στο μήνυμά του για την ίδρυση του ινστιτούτου αναφέρεται εμφατικά στον κίνδυνο που αποτελεί «η έφοδος της άκρας Δεξιάς», ενώ με τις παρεμβάσεις του στα διεθνή φόρα εστιάζει συνεχώς στο ζήτημα αυτό.
Δεν είναι κρυφό πως η αντίθεση στην ακροδεξιά αποτελεί στην τρέχουσα συγκυρία και ιδίως μετά τις εξελίξεις στην Ευρώπη, καθοριστικό και «συγκολλητικό» παράγοντα του χώρου της κεντροαριστεράς. Ένα πεδίο στο οποίο θα αναζητηθούν πιθανότατα κοινοί τόποι στις διεργασίες που φαίνεται να έχουν ξεκινήσει.
Ακούει
Εν κατακλείδι, ενώ αναμένεται σήμερα (δεύτερη μέρα της διεθνούς διάσκεψης) μια ακόμη δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, εύλογα μπορεί κανείς να συμπεράνει πως ο Αλέξης Τσίπρας με τις πράξεις του «μίλησε» στον κόσμο της Κεντροαριστεράς.
Μέσα από την εκδήλωση ενός ινστιτούτου που δεν κρύβει πως «υποστηρίζει την ανάγκη για ευρύτερες συγκλίσεις των δημοκρατικών και κυρίως προοδευτικών δυνάμεων γύρω από συγκροτημένες πολιτικές για την βελτίωση της ζωής των πολιτών, την προάσπιση δημοκρατικών αξιών και την ενίσχυση του διεθνούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας».
Επίσης, εμφανές είναι το συμπέρασμα πως ο χώρος της κεντροαριστεράς ακούει…