Ο Τσίπρας πήρε το όπλο του και… αποστάσεις

Διαβάζεται σε 5'
Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας SOOC

Τα σαφή μηνύματα από την (νέα) παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Από ποιους διαφοροποιείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα το Σαββάτο στο συνέδριο της «Καθημερινής» για την μεταπολίτευση δεν ήταν τόσο…αιφνιδιαστική όσο η ανάρτησή του στις 22 Φεβρουαρίου λίγες ώρες πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν όμως εξίσου ουσιαστική.

Αν κανείς μάλιστα συνδυάσει αυτές τις δύο πρωτοβουλίες  αντιλαμβάνεται το εξής: Μέσα σε 10 ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός έχει πάρει ξεκάθαρες πολιτικές αποστάσεις από τα δύο ρεύματα που κυριαρχούν αυτή την στιγμή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό του Στέφανου Κασσελάκη και εκείνο του Νίκου Παππά.

Προϊδεάζοντας έτσι για μία, άγνωστη έως στιγμής αλλά, ενδιαφέρουσα συνέχεια της παρουσίας του στα πολιτικά πράγματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να τερματίζει για τα καλά την «σιωπηρή περίοδο» που ακολούθησε την παραίτηση του από το κόμμα το οποίο οδήγησε στην διακυβέρνηση της χώρας, στις 29 Ιουνίου.

Δίνοντας την αίσθηση πώς πλέον θα παρεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα, με τον δικό του, αυτόνομο, τρόπο. Κάτι που – όπως όλα δείχνουν – προκαλεί αντιδράσεις σε ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος αλλά και (αν όχι ιδίως) στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά: Ο πρώην πρωθυπουργός κατέστησε ήδη σαφές από την ανάρτησή του για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πως δεν συμμερίζεται τους όρους με τους οποίους το κόμμα του οδηγείται στην μάχη των ευρωεκλογών. Στοιχείο που ερμηνεύεται ως αποστασιοποίηση από τον διάδοχό του στην ηγεσία, Στέφανο Κασσελάκη το οποίο και κάλεσε να προχωρήσει σε νέες εσωκομματικές εκλογές.

Με την συνέντευξή του το προηγούμενο Σαββάτο, φαίνεται να δημιουργεί ανάλογες «αποστάσεις» και από ένα ακόμη τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συμπορεύονται με τον Νίκο Παππά.

Αιτία η κριτική που άσκησε στους «χειρισμούς» που έγιναν για δύο κορυφαία ζητήματα την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: Την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών και την διερεύνηση του Σκανδάλου Novartis.

Τι είπε ο Τσίπρας

Στην επίμαχη συνέντευξη του στα πλαίσια του συνεδρίου της εφημερίδας «Καθημερινή» για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τα δύο προαναφερθέντα ζητήματα, αναφορικά με την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Όπως χαρακτηριστικά είπε  «εγώ δεν έχω παρά να παραδεχθώ ότι στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση της αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών η διαχείριση που κάναμε ήταν ατυχής». Πρόσθεσε πως «είμαι απογοητευμένος γι’ αυτό διότι οι προθέσεις μας ήταν οι ακριβώς αντίθετες από το κλίμα το οποίο εκπέμφθηκε εκείνη την περίοδο».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών πως εκ του αποτελέσματος η διαχείριση που κάναμε σε αυτές τις δύο περιπτώσεις ήταν ατυχής» μια και «η πρόθεση μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στην λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και καταλήξαμε τελικά μέσα και από την απόφαση του ΣτΕ να έχουμε τα ίδια και χειρότερα».

Ανάλογες επισημάνσεις έκανε και για την υπόθεση της Novartis. Είπε πως «είχαμε ένα τεράστιο σκάνδαλο με την πιθανή εμπλοκή κάποιον πολιτικών προσώπων, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, να το αποδώσουμε στην δικαιοσύνη, μας οδήγησε σε χειρισμούς που έδιναν την εντύπωση ότι βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που πιθανότατα είχαν εμπλακεί με ανθρώπους που ήταν βέβαιο σχεδόν πως δεν είχαν καμία εμπλοκή και να δημιουργήσουμε περισσότερους εχθρούς.

Σε μια περίοδο μάλιστα που χρειαζόμασταν συμμάχους για να προχωρήσουμε σε μία πολιτική επιλογή που ήταν εξαιρετικά θαρραλέα και κρίσιμη και προσοδοφόρα για την χώρα που ήταν η επίλυση της χρόνιας διαφοράς μας με τους γείτονές μας, την Βόρεια Μακεδονία».

Αντιδράσεις

Όπως προκύπτει εύλογα από τα παραπάνω η «διαχείριση» των συγκεκριμένων ζητημάτων αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα.

Στη πρώτη περίπτωση εμπλέκεται ευθέως ο Νίκος Παππάς, αφού ήταν ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Στην δεύτερη στελέχη που βρίσκονταν πέριξ του εν λόγω στελέχους, προεξάρχοντος του Παύλου Πολλάκη.

Άλλωστε ο βουλευτής Χανίων άλλωστε επέδειξε για μια ακόμη φορά τον «χειμαρρώδη» χαρακτήρα του. Ήταν αυτός που άμεσα αντέδρασε στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Δίχως όμως να είναι και μόνος στην Κουμουνδούρου που δυσαρεστήθηκε.

Αποτίμησε ως «λάθος» τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Υποστηρίζοντας για την υπόθεση της Novartis πως υπήρχαν «αυταπάτες πως η δικαιοσύνη θα έκανε την δουλειά της». Όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες ανέφερε πως η τότε κυβέρνηση έπρεπε να νομοθετήσει εκ νέου αφού θα είχε αλλάξει την σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ώστε να οριστεί νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Συνολικά η δημόσια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα  υπάρχουν σαφή δείγματα πως έχει «ζορίσει» ευρύτερα τα στελέχη που κινούνται ανάμεσα στους «νέοπροεδρικούς» του Στέφανου Κασσελάκη και τον κύκλο του Νίκου Παππά. Ιδίως σε όσους παρατηρούν τους διαδικτυακούς διαύλους που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα περιβάλλοντα.

Η ακροδεξιά

Αυτά ενώ ο Αλέξης Τσίπρας για μία ακόμη φορά στην συνέντευξή του στο Συνέδριο της Καθημερινής αναφέρθηκε στον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Αντίληψη που χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις που έχει κάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το τελευταίο διάστημα.

Έκανε λόγο για “«απαξίωση της πολιτικής» και «κρίση εκπροσώπησης» που συνδυάζεται με το ότι «δεν υπάρχει ένα ισχυρό πολιτικό βάρος στην τρέχουσα αντιπαράθεση που γίνεται πολλές φορές με επικοινωνιακούς όρους».

Θύμισε πως «από το 2008 και μετά διάγουμε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων» και «η κοινωνία, ο κόσμος είναι γεμάτος αβεβαιότητα» σημειώνοντας ότι «η αβεβαιότητα είναι το έδαφος που ριζώνει η ακροδεξία. Οι εύκολες λύσεις οι λαικιστικές απαντήσεις».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασή του τόνισε πως εξέλιξη «η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και της αντιπολίτευσης να παίξει τον ρόλο της αντιπολίτευσης» είναι παράγοντας που  «δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης ενός αντιπολιτικού ρεύματος» και την «διόγκωση ενός κύματος αντιπολιτικής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα