Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ελληνική κυβέρνηση

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ελληνική κυβέρνηση
Interministerial meeting on refugee flows at the Maximos Mansion, Athens on April 14, 2015. / , 14 2015. Sooc

Συνεχίζεται το θρίλερ της διαπραγμάτευσης με τις συζητήσεις να πηγαίνουν μπρος – πίσω, καθώς από τη μια εκτιμάται ότι υπάρχει πρόοδος, ενώ από την άλλη η απόσταση μοιάζει να είναι αγεφύρωτη

Την ώρα που κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως ένα μέρος της απόστασης με τους δανειστές έχει καλυφθεί, αναγνωρίζοντας, όμως τις σημαντικές αποκλίσεις που προκύπτουν από τα σημεία αγκάθια, μια δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών από το Παρίσι, Νίκου Θεοχαράκη στο MEGA, ήρθε να ταράξει και πάλι τα νερά.

Ο επικεφαλής του Ελληνικού τεχνικού κλιμακίου τόνισε πως  «στην πραγματικότητα υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν, αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε».

Μάλιστα συμπλήρωσε πως οι μέρες δεν είναι πάρα πολλές και εκτίμησε πως αποτελεί πολιτική απόφαση αν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταλήξουν σε συμφωνία.

Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να βλέπουν μια λύση στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού, παρόλα αυτά κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε πως η πλευρά των δανειστών θα επιχειρήσει να «τραβήξει το σχοινί». Η ίδια πηγή υπενθύμιζε με νόημα και τη δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη, πως σε μια διαπραγμάτευση υπάρχει και το ενδεχόμενο της ρήξης.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στους εταίρους μας είναι οι νέες αντιρρήσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες, προβάλλουν οι δανειστές για το θέμα των 100 δόσεων. Οι ενστάσεις δεν αφορούν την εισπραξιμότητα του μέτρου, αλλά το γεγονός, όπως υποστηρίζουν, ότι δεν προάγει την φορολογική συνείδηση του πολίτη.

Πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι η Αθήνα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, όμως οι κόκκινες γραμμές που υπάρχουν παραμένουν. «Εμείς δεν υπογράφουμε μνημόνια» τόνιζαν χαρακτηριστικά και συμπλήρωναν πως «αν υπογράψουμε τώρα υποχωρώντας από τις κόκκινες γραμμές μας, στην επόμενη διαπραγμάτευση η στάση τους θα είναι πολύ πιο σκληρή».

Η συνάντηση με την Μέρκελ

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 3.30 ώρα Ελλάδας παρά τα όσα ακούστηκαν από τη Γερμανία, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να αποτυπωθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης και των Ελληνικών θέσεων.

Με την κυβέρνηση να επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στο ραντεβού με το επιχείρημα ότι τα περιθώρια στενεύουν. Την ίδια ώρα η τακτική της διακοπής ρευστότητας με τη χώρα να μην έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο το 2014, οδηγεί στην ύφεση κάτι που δεν είναι προς όφελος κανενός.

Επιμένει για τα ταμειακά διαθέσιμα η κυβέρνηση

Προ των ευθυνών τους εξακολουθεί να θέτει η κυβέρνηση Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε χαρακτηριστικά για τους τοπικούς άρχοντες: «Ας βγουν να πουν ότι θέλουν να υπογράψουμε μνημόνιο», διευκρινίζοντας για άλλη μια φορά πως τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι απολύτως εξασφαλισμένα με μεγαλύτερο επιτόκιο.

Η ίδια πηγή τόνιζε με νόημα πως «η πλειοψηφία των δημάρχων δεν πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ», μιλώντας ουσιαστικά για πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ υποστήριζε πως και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει ανάλογη τακτική με τα ταμειακά διαθέσιμα, όμως δεν είχε προκληθεί τέτοια αναστάτωση.

Πηγή φωτογραφίας sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα