Ο Ζάεφ κάλεσε το Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία – Θετικό κλίμα για τα εμπορικά σήματα
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας έγινε σε κλίμα συνεννόησης. Ο Ζάεφ δήλωσε στη συνέχεια ότι ο Μητσοτάκης του είπε πως θα μεσολαβήσει σε Μακρόν και από την πλευρά του δεσμεύτηκε: "Θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο για τα σήματα"
- 14 Νοεμβρίου 2019 20:19
Θετικό κλίμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τον κάλεσε να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία.
Η συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά και μετά την ολοκλήρωση της ο κ.Ζάεφ εμφανώς ενθουσιασμένος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του υποσχέθηκε ότι θα μεσολαβήσει στο Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.
Από την πλευρά του ο κ.Ζάεφ δεσμεύθηκε για τα εμπορικά σήματα, δηλώνοντας αισιόδοξος. Είπε ότι υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “θα βρουμε τον καλύτερο φιλικό τρόπο που να προστατέψει και τις δύο πλευρές” γιατί “οι φίλοι το κάνουν αυτό”.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι η συζήτηση των δύο ανδρών στο περιθώριο του 4ου Thessaloniki Summit, επικεντρώθηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Οκτωβρίου, με τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε την κριτική του στη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τι δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.
Τέλος, οι κ. Μητσοτάκης και Ζάεφ εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.