Οδυσσέας Κωνσταντινάκος: Οι γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις επαναπροσδιορίζουν τη σχέση κράτους και οικονομίας

Οδυσσέας Κωνσταντινάκος: Οι γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις επαναπροσδιορίζουν τη σχέση κράτους και οικονομίας

Η ομιλία του Οδυσσέα Κωνσταντινάκου στο συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Το συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Πραγματοποιείται στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή) μέχρι την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Παρακάτω σημεία της ομιλίας του του Οδυσσέα Κωνσταντινάκου, υποψήφιου διδάκτορα πολιτικής οικονομίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο

Το υπόδειγμα οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη αλλάζει. Ήδη από την περίοδο της κρίσης της Ευρωζώνης βασικές αρχές της νεοφιλελεύθερης Συναίνεσης Ουάσιγκτον-Βερολίνου καταρρίπτονται εξαιτίας της αποτυχίας των πολιτικών λιτότητας να αναζωογονήσουν τις οικονομίες του Νότου.

Παράλληλα, οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της Μεγάλης Ύφεσης καθιστούν πολιτικά ασύμφορη την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περιορισμών που επιβάλλουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι συνθηκες λειτουργίας της ΟΝΕ.

Η κρίση του κορονοϊού δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την υπέρβαση του αδιεξόδου μεταξύ Βορρά και Νότου. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ταμείο ανάκαμψης ήταν ένα κρίσιμο θεσμικό προηγούμενο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Δεν τελειώνει εκεί η ιστορία όμως.

Οι γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις μπροστά μας επαναπροσδιορίζουν ριζικά τη σχέση μεταξύ κράτους και οικονομίας. Η στοχοθεσία και οι όροι του νέου υποδείγματος μακροοικονομικής πολιτικής είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ιδεολογικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε διαφορετικές σχολές οικονομικής σκέψεις και πολιτικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα