Οι 11 που έγιναν 10: Το παρασκήνιο της διαγραφής Σαλμά

Διαβάζεται σε 5'
Ο Μάριος Σαλμάς
Ο Μάριος Σαλμάς INTIME

Η διαγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας από την ΚΟ της ΝΔ έμοιαζε προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Το γεγονός όμως ότι συνέβη τελικά λίγο μετά την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια έδωσε λαβή για “πονηρές” ερμηνείες

Ο Μάριος Σαλμάς εδώ και μήνες ήταν στη “μαύρη λίστα” του Μεγάρου Μαξίμου. Και τελικά το απόγευμα του Σαββάτου, από τη Νέα Υόρκη όπου έχει μεταβεί για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον παρέπεμψε στην επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, δρομολογώντας έτσι τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας είχε ενοχλήσει ζητώντας τη σύγκληση της ΚΟ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του περασμένου Ιουνίου με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ.

Αλλά κυρίως γιατί όταν τελικά συνεδρίασε η γαλάζια ΚΟ στις 26 Ιουνίου, ο κ. Σαλμάς είχε καρφώσει την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων. Είχε ειδικότερα δείξει την προηγούμενη ηγεσία του Ανάπτυξης, αλλά είχε αφήσει αιχμές και συνολικά για την κυβέρνηση και το Μαξίμου.

“Εμείς είμαστε με τους πολλούς. Ερχόμαστε από τα βάθη της φτώχειας. Οι ψηφοφόροι μας είναι λαϊκοί άνθρωποι”, είχε πει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Φράση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Μητσοτάκη. “Δεν θα ανεχθώ αιχμές για το με ποιους είμαστε. Το 41% δεν το πήραμε επειδή είμαστε με τους λίγους”, είχε πει ο πρωθυπουργός.

Η αφορμή και η βαθύτερη αιτία

Γιατί όμως διεγράφη τώρα ο κ.Σαλμάς; Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις του περί φωτογραφικών διαγωνισμών που αφορούσαν τα κυλικεία του υπουργείου Πολιτισμού, με αιχμές για τη Λίνα Μενδώνη. Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση το καλοκαίρι στη Βουλή την οποία είχε απαντήσει η υπουργός Πολιτισμού.

Ο κ.Σαλμάς όμως στην ίδια τηλεοπτική εμφάνιση στο Open επιτέθηκε και στον Κωστή Χατζηδάκη με τη φαρμακερή ατάκα “πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη”, αλλά και στον Αδωνι Γεωργιάδη για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Κάρφωσε όμως και το Μαξίμου εκ νέου, λέγοντας: “Είχα πει στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να είμαστε με τους πολλούς. Αν ενοχλείσαι που ζήτησα να είμαστε με τους πολλούς, να εξηγήσεις γιατί είμαστε στο 24%”. 

Είναι γεγονός επομένως ότι ο κ. Σαλμάς είχε δώσει λαβές και είχε προκαλέσει το Μαξίμου. Ωστόσο η διαγραφή του ερμηνεύεται στο γαλάζιο στρατόπεδο και ως ένα μήνυμα προς τους υπόλοιπους βουλευτές της ΝΔ να μην υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Δεδομένου ότι η διαγραφή επήλθε λίγο μετά την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, την οποία ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας είχε συνυπογράψει με άλλους 10 βουλευτές της ΝΔ.

Η μεγάλη απόδραση του Μαξίμου από την ερώτηση των 11

Από τη πλευρά της γαλάζιας ηγεσίας διαχωρίζουν πάντως την περίπτωση και την συμπεριφορά Σαλμά από την κριτική των υπόλοιπων συναδέλφων του. Εξάλλου το Μαξίμου είχε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, επιχειρήσει να υποβαθμίσει το πολιτικό ζήτημα με την ερώτηση των 11 για τα κόκκινα δάνεια, λέγοντας πως αυτός είναι ο ρόλος των βουλευτών.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, είχε απαντήσει μεν άμεσα, αλλά γραπτά, αποφεύγοντας έτσι να έρθει η ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ενώ επί της ουσίας στα ερωτήματα παρέπεμψε σε συνοδευτική γραπτή απάντηση της αρμόδιας ΓΓ, Θεώνης Αλαμπάση. Ο χειρισμός αυτός τελικά εξόργισε τους ερωτώντες βουλευτές.

Για “κοινοβουλευτική απρέπεια” του κ.Χατζηδάκη έκανε λόγο ο Νικήτας Κακλαμάνης, εκ των 11 βουλευτών που υπέγραψαν την ερώτηση. Η ερώτηση και η επιμονή των 11 από την άλλη προκάλεσαν ενόχληση στο υπουργείο Οικονομικών, από όπου διαμηνύουν ότι θα δίνεται άμεση απάντηση σε κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία, σε υπεράσπιση της πολιτικής Χατζηδάκη.

Η ΝΔ μένει με 156 βουλευτές

Σημειωτέον ότι στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ, όπου έχει παραπεμφθεί τη Δευτέρα με το ερώτημα της διαγραφής ο κ. Σαλμάς, μετέχουν και δύο εκ των 11 βουλευτών που υπέγραψαν την επίμαχη ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, ο Θόδωρος Καραόγλου και ο Θανάσης Δαβάκης. Βέβαια ο λόγος της παραπομπής προς διαγραφή δεν αφορά την ερώτηση αυτή καθαυτή, αλλά τη συμπεριφορά του κ.Σαλμά και τις επιθέσεις κατά μελών της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας σε κάθε περίπτωση προτίθεται τη Δευτέρα να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας για να υπερασπιστεί εαυτόν. Η τύχη του βέβαια θεωρείται προδιαδεγραμμένη και έτσι η ΚΟ της ΝΔ από Δευτέρα αναμένεται να μείνει με 156 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι στις δεύτερες εκλογές του 2023 η ΝΔ είχε εκλέξει 158 βουλευτές, ωστόσο από τις 3 Ιουλίου είχε μείνει με 157, καθώς διεγράφη από την ΚΟ ο Λευτέρης Αυγενάκης, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο όπου ο πρώην υπουργός εμφανιζόταν να χειροδικεί κατά υπαλλήλου στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα