Οι αγρότες προκαλούν εσωκομματικό μπλόκο στη ΝΔ
Διαβάζεται σε 4'Την προσπάθεια κατευνασμού των αγροτών συνεχίζει η κυβέρνηση. Ενώ στη ΝΔ έχουν αρχίσει τα όργανα, καθώς οι βουλευτές φοβούνται ότι θα χάσουν ψήφους.
- 31 Ιανουαρίου 2024 06:04
Η κυβέρνηση αφήνει το μαστίγιο και πιάνει το καρότο, προκειμένου να πείσει τους αγρότες να μην κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις με μπλόκα.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί η πρώτη αρωγή για τους αγρότες της Θεσσαλίας έως 10.000 ευρώ.
“Ζήτησα από το υπουργείο να προχωρήσουμε άμεσα στην αύξηση της πρώτης αρωγής. Από 2.000 να πάμε στις 5.000 έως 10.000 ευρώ. Ώστε ένα ποσό που ούτως ή άλλως θα πάρουν οι αγρότες να το δώσουμε πιο νωρίς”, είπε ειδικότερα (ΣΚΑΪ).
Ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr. Οι πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για:
- Επιπλέον πρώτη αρωγή 5.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.
- Επιπλέον πρώτη αρωγή 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πάρα πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.
Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση ελπίζει να καλοπιάσει τους αγρότες της Θεσσαλίας, που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις και έχουν τη δυνατότητα με μπλόκα να κόψουν τη χώρα στα δύο.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιμετωπίσει το θέμα με τις διακοπές ρεύματος. Και αυτό καθώς η τροπολογία που εκκρεμούσε από το Νοέμβριο ήρθε προχθές, μία εβδομάδα αφού κόπηκε το ρεύμα σε 191 πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας.
Φίλια πυρά κατά Αυγενάκη
Την ίδια στιγμή, οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούν τους αγρότες σε διάλογο, ενώ άρχισαν και τα εσωκομματικά πυρά προς την κυβέρνηση.
Ειδικότερα ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κάρφωσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, για τις δηλώσεις περί κομματικά υποκινούμενων κινητοποιήσεων.
«Οι υποκινητές των κινητοποιήσεων στην πλειονότητά τους έχουν κομματική απόχρωση και τους γνωρίζουμε», είχε δηλώσει ειδικότερα (ΣΚΑΙ) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, φωτογραφίζοντας το ΚΚΕ.
Στη γραμμή αυτή πάντως είχε κινηθεί και το Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.
“Ο αναβρασμός που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον αγροτικό κόσμο, μετά τις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία, καταδεικνύει ότι οι εύκολοι αφορισμοί για υποκινούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών του κάμπου είναι αστείοι και τους εξοργίζουν ακόμη περισσότερο”, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ο κ.Χαρακόπουλος.
Ο κ. Αυγενάκης εν τω μεταξύ απηύθυνε πρόσκληση για διάλογο.
“Ζητάω από τους αγρότες να έλθουν να συζητήσουμε. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Μαζί είμαστε. Στην ίδια πλευρά της όχθης είμαστε. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί. Πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή τομέα. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα. Δεν είναι μόνοι. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο πλευρό τους και έχει αποδειχθεί από τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα”, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΕΡΤ.
Γαλάζια οργή στον κάμπο και στον βορρά
Στη ΝΔ όμως δεν είναι μόνο ο κ. Χαρακόπουλος, που θεωρεί ότι η κυβέρνηση υποτίμησε τη δυναμική των αγροτικών κινητοποιήσεων και χειρίστηκε το θέμα λάθος. Αλλά όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιφέρειες, ιδίως στη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία, βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Οι αγρότες αποτελούν άλλωστε ένα από τα “παραδοσιακά κοινά” της ΝΔ. Και στην πραγματικότητα στις κινητοποιήσεις δεν συμμετέχουν μόνο αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ, αλλά και της ΝΔ.
Μεταξύ αυτών, ο Χρήστος Σιδερόπουλος, ο οποίος διαμήνυσε από το συλλαλητήριο στη Λάρισα ότι οι αγρότες μπορεί να στείλουν σε τρεις μήνες (δηλαδή στις ευρωεκλογές) “ένα μήνυμα που το 42% θα γίνει 19%”.
Ο κ.Σιδερόπουλος, ως πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να δεχθεί αντιπροσωπεία των αγροτών. Δήλωσε πάντως ότι δεν θα αποκλείσουν δρόμους με τα τρακτέρ έως την Παρασκευή.
Οι αγρότες άλλωστε έχουν δώσει διορία στην κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο. Εν τω μεταξύ όμως, τα τρακτέρ ζεσταίνουν τις μηχανές όχι μόνο στη Λάρισα, αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία.
Μάλιστα αύριο Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, 300 τρακτέρ και φορτηγά μελισσοκόμων θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Θεσσαλονίκη. Στην πορεία θα συμμετάσχουν αγρότες από τη Χαλκιδική, τις Σέρρες, την Πέλλα, την Πιερία, το Κιλκίς και την Ημαθία, που θέλουν να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματα τους στον κ. Αυγενάκη.
Σημειωτέον ότι την Παρασκευή ο κ.Μητσοτάκης θα απαντήσει στη Βουλή σε ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τον Daniel, οπότε αναμένεται να αναφερθεί και στις αγροτικές κινητοποιήσεις.